Yemeklerin Vazgeçilmezi: Baharatlar
Antalya’nın en iyi restoranlarından biri olan Antalya Balıkevi olarak bugün sizlere yemeklerin olmazsa olmazı olan, mutfakların vazgeçilmezi; baharatlardan bahsedeceğiz.
Baharatlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin!
Yemeklerinize lezzet katmanın yollarını mı arıyorsunuz? Tariflerinize lezzetli baharatlar ekleyin! Baharatlar size bir kültürün mutfağı hakkında çok şey söyleyebilir. Biraz baharat kullanmak en basit tariflerinizi yeni ve ilginç bir tat haline getirecektir.
Baharatlar, geleneksel olarak yiyecekleri tatlandırmak için kullanılan tropikal bitkilerin aromatik parçaları veya aynı şekilde kullanılan ılıman bitkilerin kurutulmuş tohumları veya meyveleridir. Baharat dediğimiz maddelerin bazıları belirli bitkilerin kabuğundan ya da köklerinden gelir; ancak çoğunluğu meyveler, tohumlar, kuru meyvelerdir.
Yeni Zelanda’daki en popüler baharatlardan bazıları; tarçın, karanfil, hindistan cevizi, zencefil, biber Asya tropiklerine özgüdür. Bazı aromatik tohum baharatları; kişniş, rezene, çemen, hardal, haşhaş- Akdeniz bölgesine özgüdür. Birkaç baharat; yenibahar, biber, vanilya- Karayipler ve Orta Amerika’nın bazı bölgelerine özgüdür.
Baharatlar nasıl kullanılır?
Baharatlar bozulmaz ve çürümezler; ancak zamanla lezzetlerini kaybederler. Yemek profesyonelleri neredeyse çoğu zaman bütün halde öğütülmemiş baharatları satın almanızı ve sizin mutfağınızda öğütmenizi önerir. Çünkü bütün baharatlar aromatik bileşiklerini bu yöntem ile çok daha iyi korur.
Baharatlar genellikle lezzet katmak için eklendiğinden, bunları belirli bir süre aralığında kullanmak en iyisidir. Kendi baharatlarınızı öğütmek mümkün değilse, mümkün olan en taze baharatları kullanmaya çalışın. Genel bir kural olarak, öğütülmüş baharatlar uygun şekilde saklanırsa üç yıl ve dört yıl boyunca tamamen kuru baharat olarak kullanılabilir. Aynı zamanda baharatları serin ve kuru bir yerde saklandığınızda daha uzun süre dayandığını da göreceksiniz.
Küçük bir püf noktası olarak sizlere önerimiz; Tane karabiber, Biberiye ya da Defne yaprağı gibi dağılmayan baharatlarınızı kullanmadan önce, kuru tavada birkaç dakika kavurduktan sonra kullanmanızdır. Mutfakta kullanılan püf noktalarından bir tanesi olan bu yöntem yemeklerinizi daha lezzetli bir hale getirecektir.
Karmaşık lezzetler, birbirini tamamlayan baharat karışımları kullanılarak oluşturulabilir. Bazı baharatlar tatları için kullanılırken, bazıları aromaları için kullanılır. Bir yemek tabağına eklenen baharat eklenmemiş haline göre lezzetinde büyük bir fark yaratır. Tipik olarak pişirme işleminin başlangıcına eklenirlerse lezzet verirler; ancak sonunda eklenirlerse en belirgin olacak olan aromalarıdır.
Baharatların aroması uçucu yağlardan gelir. Çoğu baharattaki yağlar bir düzine veya daha fazla bileşen kimyasal bileşik içerir. Bu kimyasalların birçoğu birden fazla baharatta bulunur (bu nedenle tarçın ve karanfil benzer bir tada sahiptir); ancak tipik olarak bu kimyasallar farklı oranlardadır.
Baharatlarınızı nasıl saklayabilirsiniz?
Sık kullandığınız baharatları opak cam kavanozlarda veya teneke kutularda karanlık bir dolapta saklayın. Sık kullanmadığınız baharatlar dondurucudaki hava geçirmez kaplarda saklanabilir. (Yoğuşmayı önlemek için açılmadan önce dondurulmuş baharatları oda sıcaklığına getirmeyi unutmayın.) Baharatları satın alma tarihleriyle etiketleyin ve hala keskin olduklarından emin olmak için birkaç ayda bir koklayın.
Öğütülmüş baharatlar, geniş açık alan yüzeyleri nedeniyle bütün baharatlardan daha hızlı oksitlenme eğilimindedir ve birkaç ay içinde lezzetlerini kaybeder. Bütün baharatların ömrü bir yıla kadar sürebilir.
Tariflerinizde kullanabileceğiniz bazı baharatlar
Safran
Dünyadaki en pahalı baharat olan safran, üretilmesi en emek isteyen, yoğun baharatlardan biri olması nedeniyle aslında ağırlıkça altından daha değerlidir. Safran, çiğdem çiçeklerinin damgasıdır ve elle toplanması gerekir.
En iyi safran koyu kırmızı renktedir ve Keşmir, İran veya İspanya’dan gelir. Safran ne kadar taze olursa, renk o kadar derin olur. Safranın tadı çok özeldir, herkes kokusunun farklı bir yönünü yaşar. Safran yoğun bir baharattır ve yemeklere eklenmeden önce genellikle ılık su veya sütte çözülmüş küçük miktarlarda kullanılır.
Safran ile pişirin: Safranlı Karides
Karanfil
Karanfil, Hint mutfağında yaygın bir baharattır ve anason notaları birçok Hint preparatında kolayca tanınabilir. Karanfilin güçlü, neredeyse tıbbi aroması uçucu yağların konsantrasyonundan gelir. Karanfil teknik olarak çiçektir. Yağlarının çoğu kurutulmadan ve pişirme işleminde kullanılmadan önce preslenir. Karanfil bütün olarak kullanılabilir veya baharat karışımlarına eklenebilir. Bununla birlikte, daha hassas baharatların üstesinden gelme eğilimi gösterebildikleri için dikkatli kullanılmaları gerekir.
Karanfil ile pişirin: Karanfilli Mantar Sote
Karabiber
Öğütülmüş, kurutulmuş ve pişmiş karabiberler antik çağlardan beri hem lezzet hem de geleneksel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Karabiber, dünyanın en çok ticareti yapılan baharatıdır ve dünyadaki mutfaklara eklenen en yaygın baharatlardan biridir. Antalya’nın en iyi restoranlarından biri olan Antalya Balıkevi olarak bizler de lezzetlerimizi tatlandırmak adına karabiber baharatına sıklıkla başvurmaktayız.
Karabiber ile pişirin: Yoğurtlu Karabiberli Arap Köftesi
Kimyon
Kimyon sık sık bütün olarak kullanılır ve baharat karışımlarında Hint yemeklerine karakteristik bir dumanlı damak tadı eklemek için kullanılır. Bu muhteşem baharat, farklı kabarık kahverengi tohumları ve yoğun kokusu ile tanımlanabilir. Bazen rezene, kimyon ve anason tohumları ile karıştırılır; ancak rengine (yeşil rezeneye karşı kahverengi) ve tadına (dumanlı, daha güçlü bir meyan kökü tadı yerine) bakarak farkı anlayabilirsiniz.
Kimyondan iyi bir performans almak için taze öğütülmüş haliyle kullanmanızı öneririz. Aynı zamanda Mutfak sırlarından bir tanesi olan baharatları ısıtma işlemi kimyon içinde geçerlidir.
Kimyonu kavururken dikkat etmeniz gereken şey, fazla kavurmamanızdır. Kimyon çabuk yanabilen bir baharattır ve yandıktan sonra çok acı bir tat bırakacaktır. Burnunuza bir miktar duman kokusu (maksimum 30 saniye) gelene kadar bu baharatı kızartın ve kullanmadan önce soğumasını bekleyin.
Kimyon ile pişirin: Kimyon Aromalı Dalyan Köfte
Kişniş
Kişniş muhtemelen Hint baharat rafındaki en yaygın baharattır. Dünyanın en bilinen baharatlarından biridir ve altın sarısı rengi, hafifçe kabartılmış dokusu ile karakterizedir. Tohumları narenciye notaları ile çok aromatiktir.
Bütün kişniş, birçok baharat karışımı için bir temel olarak kullanılır ve öğütülmüş kişniş, Hint mutfağında en yaygın olarak kullanılan öğütülmüş baharatlardan biridir. Kimyon gibi, tohumlarında açık altın-kahverengi bir renk görmeye başlayana kadar tavada kavrulmuş olması gerekir.
Kişniş ile pişirin: Kişnişli Patates Kızartması
Bugün Antalya’nın en iyi restoran lokasyonlarından bir tanesi olan Antalya Balıkevi olarak sizlere, baharatları nasıl kullanabileceğiniz ve hangi yöntemleri kullanarak daha uzun süre saklayabileceğiniz üzerine bilgi ve tecrübelerimizi paylaştık.
Sizlerde sosyal medya mecralarımızı takip ederek baharatlarınızı nasıl kullandığınızı ve ne gibi saklama yöntemleri kullandığınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.
Hoşça kalın.