Lezzet Dolu Bir Deneyim: Balık Köftesi
Sağlıklı ve enfes lezzetlere sahip deniz ürünlerinin en çok tüketilen canlısı şüphesiz balıktır. Hem maliyeti açısından hem de sağlıklı olması açısından ulaşabilirliği yüksektir. Fakat her güzel şeyin bir kusuru vardır. Balığın can sıkan bu kusuru kılçıklarıdır.
Balık kılçıkları, balık severlerin en korkulu rüyalarından bir tanesidir. Özellikle küçük balıklarda oldukça fazla bulunan kılçıklara, balık yenildiği durumlarda özenle dikkat edilmesi gereklidir. Balığı kılçıksız tüketmek isteyenler için çok farklı ve lezzetli seçenekler de mümkündür. Balık Köftesi bu seçenekler arasında lezzeti ile baş döndüren bir ara sıcaktır.
Antalya’nın lüks restoranlarından Antalya Balıkevi olarak lezzet dolu bir deneyim yaşamak isteyenler için menümüzde yer alan Balık Köftesi tavsiyemizdir.
Sevdiğiniz her çeşit mevsim balığı ile yapabileceğiniz bu harika lezzetin, akşam yemeklerinizin vazgeçilmezi olacağını şimdiden söyleyebiliriz.
Merak ettiğiniz bu nefis Antalya Balıkevi lezzeti hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin!
Balık köftesi nasıl yapılır?
Balık Köftesi; Levrek, Mezgit, Palamut… gibi balıkların kılçıklarından ayrılması ile elde edilen filetolar yardımı ile hazırlanır. Öncelikle hazırlamadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç konu vardır. Sizlere tavsiyemiz Balık Köftesinde kullanacağınız balıkların mevsimine uygun olmasına dikkat etmenizdir. İkinci olarak balıklarınızı fileto haline getirirken kılçık kalmamasına özen göstermenizdir. Yemek sırasında Balık Köftesinden çıkacak kılçığın sizi rahatsız etmesini istemezsiniz.
Hazırladığınız filetoları doğrama tahtası üzerinde küçük dilimler olacak şekilde kesin. Bu sırada sizlere ufak tavsiyemiz, sebze ve et ürünlerine özel doğrama tahtanızın olmasıdır. Böylelikle sonrasında yapacağınız yemekler de aroma karışıklığı yaşamazsınız. Yemeğe dönecek olursak dilimlediğiniz filetoları geniş bir kaba alın. Aldığınız kabın içerisine; Taze soğan, Kapya biber ve Kaşar peynirini aktarın. Ek olarak tamamen sizin damak zevkinize uyacak baharatları ekleyebilirsiniz.
Elde ettiğiniz bu karışımı ceviz büyüklüğünde olacak şekilde parçalara ayırın ve yuvarlamaya başlayın ve köfte formuna gelecek biçimde şekil verin. Daha sonrasında köftelerinizi galeta ununda boşluk kalmayacak şekilde iki taraflı çevirin. Sağlıklı olması açısından size önerimiz 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişirmenizdir. Aynı zamanda az yağ kullanarak da bu lezzeti kızartabilirsiniz.
Balık Köftesinde Ton balığı kullanılır mı?
Balık köftesi, beyaz etli balıklar ile yapılması önerilen bir ara sıcak yemeğidir. Özellikle Levrek, Palamut ve Mezgit gibi beyaz etli balıkların kullanılması önemlidir. Diğer taraftan ton balığının siyah ete sahip olmasından dolayı tercih edilmemesi tavsiye edilir.
Ton balığı, uzmanlar ve diyetisyenler tarafından sağlıklı ve kalorisi düşük bir lezzet olması ile önerilmektedir. İçerisinde yer alan vitamin ve protein değerleri, insan sağlığına faydası saymakla bitmeyecek yararlara sahiptir.
Ton balığı yemeklerde kullanılmasından ziyade daha çok yeşilliği ve limonu bol salatalara yakıştırılmaktadır. Roka, Marul, Dereotu ve Maydanozdan oluşan yeşillik salatanıza ekleyerek muhteşem ve oldukça sağlıklı bir lezzet elde edebilirsiniz.
Balık Köftesinin yanında neler tüketilebilir?
Mezeler, çıtır çıtır Balık Köftelerinin yanında tamamlayıcı bir lezzet arayanlar için olmazsa olmazdır. Hazırlayacağınız nefis mezeleri, diğer çıtır lezzetlere eşlik etmesi açısından dip sos olarak da kullanabilirsiniz.
Balık Köftesinin yanında hazırlamanız için sizlere Antalya’nın lüks restoranlarından Antalya Balıkevi’nin sevilen birkaç mezesinden bahsedeceğiz.
Öncelikle; Süzme Yoğurt, Patlıcan, Sarımsak, Kırmızı Acı Biber ve Zeytin Yağı ile yapılan Atom sizlere ilk soğuk meze tavsiyemizdir. Hafif ve sağlıklı bir lezzete sahip Atom, ağır yemeklerin yanında tercih edebileceğiniz tazeleyici tat dokularına sahiptir. Balık Köftelerinizin yanında ketçap ve mayonez gibi sağlıksız soslar kullanmak yerine, bu tarz daha sağlıklı ve sizin güvenle mutfağınızda yapabileceğiniz sos niteliğinde aperatifler tüketmenizi öneririz.
Bir sonraki soğuk meze tavsiyemiz; Ege Haydarisidir. Havuç, Salatalık, Dereotu, Nane, Sarımsak, Süzme Yoğurt ve Zeytin Yağı ile hazırlayabileceğiniz bu harika lezzet, çıtır Balık Köftelerinizin yanına çok yakışacak!
Son olarak muhteşem lezzeti ile tavsiye edemeden geçemeyeceğimiz, Cin Biber, Yeşil Biber, Sarımsak, Süzme Yoğurt, Fındık, Soya Sosu ve Tahin ile hazırlanan Tekme Tokat. Soğuk mezelerin en sevilenlerinden bir tanesi olan Tekme Tokatı sadece deneyin ve sonucu görün!
Balık Köftesinde kullanılabilecek en iyi balık hangisidir?
Antalya’nın lüks restoranlarından bir tanesi olan Antalya Balıkevi’nin usta şef ve aşçılarından edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, Balık Köftesinin en iyi levrek balığı ile yapılabileceğini öğrendik. Bizlere levrek balığının neredeyse her mevsim taze bir şekilde bulunabileceğini aktaran usta şef ve aşçılarımız, levrek balığının sahip olduğu nefis lezzetin, Balık Köftesi gibi farklı tarifler ile deneyimlenmesi gerektiğini belirttiler.
Balık Köftesi yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kusursuz bir balık köftesi için öncelikle kusursuz bir ete sahip olmanız gerekir. Kılçıklarından ve derisinden arınmış mevsim balığınız ile elde edeceğiniz enfes fileto ile Balık Köftenizin lezzetsiz olma gibi bir ihtimali olmayacaktır.
Diğer taraftan pişirme işlemi, dikkat etmeniz gereken önemli konulardan bir tanesidir. Balık Köftesinde kullanılan galeta unu, dokusu nedeniyle çok pişirildiği takdirde köfteleri kurutacaktır. Böylelikle çok pişen Balık köfteleri, hem içerisinde yer alan vitamin değerlerini kaybedecek hem de kuruması itibariyle yemenizi zorlaştıracaktır.
Balık Köftesinin yanına en iyi gidecek salatalar hangisidir?
Roka Salatası, Mevsim Salatası ve Yeşillik Salatası Balık Köftesinin lezzetini dengeleyecek üç salatadır. Oldukça pratik ve sağlıklı olan bu salatalar, damak zevkinize uygun bir akşam yemeği geçirmenizi sağlayacaktır. Dilerseniz Antalya Balıkevi salatalarından her biri tazeliği hedef almış ; Peynirli Roka Salatası, Avokadolu Karides Salatası, Çoban Salatası, Peynirli Avokado Salatası, Çingene Salatası, İstanbul Salatası gibi farklı salatalar ile de masanızı renklendirebilirsiniz.
Salatalarınızı bol sıkılmış taze limon suyu ile hazırladığınız nefis salata sosu ile lezzetlendirmeyi unutmayın!
Bugünkü yazımızda sizlere Antalya Balıkevi’nin oldukça sevilen ara sıcak yemeği Balık Köftesinden bahsettik. Sizlere aktardığımız bilgiler ışığında bu nefis lezzete mutfaklarınızda yer verebilirsiniz. Harika sonuçlar elde etmek için tavsiye ettiğimiz püf noktalarını gözden kaçırmamanızı öneririz.
Sizlerle en kısa zamanda Antalya Balıkevi’nin nefis yemek sofralarında buluşmak dileğiyle.
Sağlıklı günler dileriz!