Evde Mükemmel Salata Yapmanın Püf Noktaları
Tarih bize salataların ilk antik Yunan ve Roma dönemlerinde ortaya çıktığını söylemektedir. Kelimenin kökü, Latince tuzlu şeyler anlamına gelmektedir ve genellikle o zamanlar yağ, sirke ve tuzla yapılan çiğ sebzeler ile yapılan yemekler için kullanılmaktadır.
Yaz ve sonbahar, salata için kullanılacak taze meyve ve sebzeleri satın almak için mükemmel mevsimlerdir. Çiğ sebzeler, pişirilmiş sebzelerin aksine salata veya meze şeklinde göz ve damak için daha çekici olabilmektedir. Salatalar sadece sebze veya marulla yapılmak zorunda değil. Çilek, armut, üzüm ve kiraz gibi meyvelerin kurutulmuş hallerini de ekleyerek karışık yeşillik salatası deneyebilirsiniz.
Salatalar; fındık ve bakliyatlarla, haşlanmış yumurta, az yağlı peynirle, hatta dana eti, tavuk eti veya balık ile hazırlandığında oldukça sağlıklı ve besleyici olmaktadır. Hafif geçirmek istediğiniz akşam yemeklerinde Izgara tavuklu bir salata veya yeşilliği bol ton balıklı salata yapabilirsiniz.
Bugün Antalya’nın en iyi restoranı Antalya Balıkevi’nin usta şef ve aşçıları, lezzetli ve sağlıklı salatalar yapmanız için sizlerle mutfak sırlarını paylaşacaklar.
Salatalarınızda taze sebzeler kullanın. Kuşkonmaz, biber, brokoli, Brüksel lahanası, havuç, mısır, salatalık, mantar, bezelye, domates ve roka, salatanızda tercih edebileceğiniz lezzetli sebzelerden birkaçıdır. Bu sebzelerin mevsimine uygun sebzeler olmasına dikkat etmelisiniz.
Tazeliklerini ve vitamin değerlerini korumaları adına çiğ yenilmeyecek sebzelerinizi buharda pişirmeyi veya az miktarda zeytin yağı ile kavurmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle vitamin değerlerini saklı tutmuş olacaksınız.
Lezzetli salataların olmazsa olmazı peynirler
Tuzlu bir lezzet elde etmek için salatanıza peynir ekleyin. Salatalarınızı daha lezzetli ve kaliteli bir öğün haline getirmek için; taze parmesan, kaşar peyniri, beyaz peynir, mozerella peyniri, süzme peynir, keçi peyniri veya sevdiğiniz diğer peynirleri ekleyebilirsiniz.
Peynirleriniz tuzlu bir lezzete sahip ise sosunuzu hazırlarken tekrardan tuz dökmemeye dikkat etmelisiniz.
Salatalarınızda tatlı koyu mor pancar kullanabilirsiniz. Pancar, tatlı ve oldukça lezzetli bir sebzedir. C Vitamini, lif gibi birçok vitamin ve mineral ile doludur. Büyüleyici bir renge sahip olan pancara salatalarda sık sık yer vermenizi öneririz. Gevrek bir salata isterseniz çiğ pancar kullanabilirsiniz. Diğer taraftan pancarınızı kavurarak da salatanıza farklı bir tat katabilirsiniz.
Ufak bir püf noktası verecek olursak; salatalarınızda keçi peyniri ve roka kullanarak pancarla birlikte lezzetli bir aroma yakalayabilirsiniz.
Evde kendi salata sosunuzu yapın. Marketlerden satın alınan soslar lezzetli ve kullanışlıdır. Ancak alerjiniz veya katkı maddeleri ve koruyucu maddeler hakkında endişeleriniz varsa, kendi salata sosunuzu yapmak tam olarak ne yediğinizi bilmenin güzel bir yoludur. Sade bir salata sosundan Sezar’a kadar lezzetli salata sosları denemekten korkmayın.
Kendi sos karışımlarınızı oluştururken tariflerinizi not almayı unutmayın! Bu şekilde gelecekte kolayca sos tariflerinizi çoğaltabilirsiniz.
Elinizde kalan malzemeleri salatalarda değerlendirebilirsiniz
Salatanıza; fasulye veya nohut koyun. Salatalar sadece marul ve sebze ile yapılmak zorunda değildir. Kuskus, siyah fasulye, mercimek, nohut veya istediğiniz diğer baklagilleri ekleyerek salatalarınızı akşam yemeğiniz yapabilirsiniz. Nohut ve fasulyede yer alan sağlıklı protein ve karbonhidratlar salatanızda yer alan yeşilliklerin vitaminleri ile günlük besin ihtiyacınızı karşılayacaktır. Böylelikle salatanız daha doyurucu olacaktır.
Başka bir öğünden kalan baklagiller tabağınız varsa, değerlendirmek için salata doğru bir tercih olacaktır. Bir sonraki sağlıklı öğününüz artık hazır!
Omega açısından zengin kuruyemişler ekleyebilirsiniz. Ceviz, badem, kaju fıstığı, fındık, ceviz, fıstık, antep fıstığı veya çam fıstığı salatalarınıza dahil edeceğiniz lezzetli seçeneklerdir. Sadece tabağınıza lezzet katmakla kalmaz; aynı zamanda sizin için sağlıklı yağlar ve diğer temel besinleri de sağlarlar.
Kuruyemişlerinizi hafif tavada ısıtarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu işlem salatanıza hafif dumansı bir tat katacaktır.
Kuru meyveleri tatlı bir lezzet için salatalarınıza koyun. Kurutulmuş çilek, elma, portakal, kızılcık, üzüm, mango ve hatta avokado, salatalara harika bir aroma katmanızı sağlar. Bu meyveler sağlıklı ve antioksidanlarla doludurlar.
Meyvelerin şeker oranı yüksek olabileceğinden, salatalarınıza çok fazla meyve eklememeye dikkat edin.
Protein dolu bir salata için ton balığı kullanın. Konserve veya paket ton balıkları güvenli bir şekilde market raflarında yerlerini almaktadırlar. Pişirilmiş olarak satılan ton balıkları yorgun bir günün kurtarıcısı olmak için tercih edilebilecek seçeneklerden bir tanesidir. Salatalarınızda kolaylıkla kullanabileceğiniz ton balığı, yemeğinize daha fazla protein eklemenin kolay bir yoludur.
Antalya’nın en iyi restoranlarından bir tanesi olan Antalya Balıkevi olarak eğer ton balığınız yoğun yağ içeriyorsa, salataya koymadan önce boşaltmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle fazla yağdan kurtulmuş olacaksınız.
Mutfaklarınızda sadece üç malzeme ile basit ve lezzetli bir salata yapabilirsiniz. Pek çoğumuzun buzdolabında yer alan; Mayonez, kereviz ve ton balığı üçlüsünü bir araya getirmeniz yeterli olacaktır. Ve işte lezzetli bir ton balığı salatanız masaya gitmek için hazır.
Salata malzemelerinizi kurutmayı unutmayın. Salataların sulanmasının en büyük sebepleri erken soslanması ve malzemelerinin kurutulmadan kesilmeye başlamasıdır. Tüm hijyen kurallarına dikkat ederek yıkadığınız salata malzemelerinizi havlu peçeteden yardım alarak kurulamanızı tavsiye ederiz. Malzemelerin tamamen kuruduğundan emin olmalısınız.
Daha sonra yapmak istediğiniz salata tarifine gönül rahatlığı ile başlayabilirsiniz.
Salatalarınızı ızgara tavuk veya biftekle tamamlayın. Kırmızı ve beyaz et, ton balığı gibi oldukça güçlü protein değerlerine sahip iki hayvansal besin kaynağıdır. Önceki akşam yemeğinizden kalan etlerinizi taze yeşillik salatalarınızda kullanabilirsiniz. Böylelikle sizi gün boyu tok tutacak bir salata elde etmiş olacaksınız.
Salatalarda et vazgeçilmeziniz ise önceden etlerinizi hazırlayarak buzdolabınızda saklayabilirsiniz. İhtiyacınız olduğu durumlarda pratik bir şekilde kullanabilir, zamanınızı çok fazla harcamadan değerlendirebilirsiniz.
Roka ve ıspanak ikilisine şans verin. Antioksidan, vitamin ve mineral içeren bir salata tarifi arıyorsanız, roka ve ıspanak sizin için harika bir tercih olacaktır. Antalya’nın en iyi restoran lokasyonlarından biri olan Antalya Balıkevi olarak bizlerde sık sık roka ve ıspanak gibi sağlıklı sebzeleri mutfağımızda kullanmaktayız.
Evde hazırlayacağınız zeytin yağlı, sirkeli ve limonlu sos ile tamamen yeşilliklerden oluşan salatanızı tatlandırabilirsiniz. Salatanıza renk ve hafif ekşi bir tat katmak için nar tanelerinden yardım alabilirsiniz. Deneyin ve sonucu görün!
Bugün Antalya’nın en iyi restoranı Antalya Balıkevi’nin değerli usta aşçılarından ve şeflerinden aldığımız püf noktaları ile mükemmel bir salata nasıl yapılır bunu öğrendik. Sizin de ufak püf noktalarınızı öğrenmek isteriz.
Sosyal medya hesaplarımızdan bizlere ulaşarak, aktardığımız bilgilerden edindiğiniz deneyim ve tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
İyi günler dileriz.