Usta Şeflerin Uyguladığı Mutfak Sırları
Evlerimizde yemek hazırlarken pratik bilgiler ve püf noktaları her zaman kurtarıcımız olmuştur. Yemeklerimiz bu sayede daha lezzetli olmakta ve güzel sunumları ile masalarımızı renklendirmektedir. Mutfağınızda kolaylıkla uygulayabileceğiniz, dünya mutfaklarında çalışan usta şef ve aşçıların kullandıkları mutfak sırlarını bugün Antalya’nın balık restoranlarından bir tanesi olan Antalya Balıkevi ailesi olarak siz değerli okuyucularımız ile paylaşacağız. Yapılan yanlışların aslında ufak dokunuşlar ile nasıl toparlanabileceğini bu keyifli yazımız ile öğrenebileceksiniz.
Sebzelerin pişirilmesinden, et lezzetlendirme tekniklerine kadar pek çok kurtarıcı bilgiyi aktaracağımız bu yazımızı, mutfakta zor anlar yaşarken hatırlamanızı dileriz. Yemeğinizin kahramanı olmak için mutfak sırlarını okumaya devam edin!
Her sır paylaşılmaz ama siz bu sırları sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz.
Balık ve limonun lezzet uyumu
Balığınızı limon dilimleri ile lezzetlendirin
Fırın, tava ya da ızgarada Levrek, Çipura, Palamut gibi büyük balık pişireceğiniz zamanlarda, hazırlamış olduğunuz balıkların hem arka yüzüne hem de ön yüzüne bıçak yardımı alarak 2 adet çizik atın. Daha sonrasında çizik attığınız balıkları düzenli bir şekilde tabağınıza veya fırın tepsinize yerleştirin. Diğer taraftan hazırlamış olduğunuz limon dilimlerini balığın ön yüzünde yer alan çiziklere yerleştirin. Bu şekilde pişirme sırasında limon dilimlerinin enfes aroması balığınıza geçecektir. Lezzetli ve oldukça sağlıklı olan bu uygulama ile balığınızdan aldığınız her çatalda, ağır olmayan hafif tat dokusunu hissedeceksiniz.
Balığınız piştikten sonra limon dilimlerini ayıklamadan beraberinde tüketmenizi öneririz. Pişmiş limon dilimlerinin balık eti ile uyumunu böylelikle keşfetmiş olacaksınız.
Yeşilliklerinizi uzun süre saklayın
Nane, Maydanoz, Roka gibi narin yeşillikler buzdolabında çok çabuk bozulabilmektedir. Oldukça basit teknikler ile yeşilliklerinizi hemen tüketme acelesine girmeden dondurucunuzda veya buzdolabınızda ilk günkü tazeliklerini koruyarak muhafaza edebilirsiniz.
Yeşilliklerin uzun süreli kullanılabilmesi için öncellikle kese kağıdından yardım alabilirsiniz. İhtiyacınız olanı kullandıktan sonra geri kalan yeşilliklerinizi kese kağıdına sararak buzdolabınıza kaldırabilirsiniz. Bu uygulamanın faydasını, yeşilliklerinizi kullanmak için açtığınızda ilk günkü tazeliklerini görerek fark edeceksiniz.
İkinci olarak bol suda yıkadığınız yeşilliklerinizi cam kavanoza koyarak da buzdolabında bekletebilirsiniz. Böylece aynı şekilde daha uzun süre tazeliğini koruyacaktır.
Tuzlu yemeği kurtarmanın en kısa yolu
Yemek yaparken bazen elimizde olmadan tuzu fazla kaçırırız ya da dalgınlığımızla birlikte tuz attığımız yemeğe tekrardan tuz atarız. Böyle anlarda panik olmadan uygulayabileceğiniz, usta şef ve aşçıların vazgeçilmez püf noktasını sizlerle paylaşacağız.
İlk olarak bir adet yumurtaya ihtiyacınız olacaktır. Buzdolabından çıkarmış olduğunuz yumurtanızın akını sarısından ayırarak bu işleme başlayabilirsiniz. Sizin burada ihtiyacınız olan yumurtanın akı olacaktır. Sarısını atmadan saklama kabına alarak daha sonrasında tuzlu kurabiyelerinizin üzerine sürmek için değerlendirebilirsiniz.
Tuzunu almak istediğiniz yemeğe, hazırlamış olduğunuz yumurta akını aktarın. Bir süre bu şekilde pişirerek bekleyin. Burada yumurta akının parçalanmamasına ve dağılmamasına dikkat etmelisiniz. Daha sonrasında pişen yumurta beyazını büyük bir yemek kaşığı ile çıkarın. Bu uygulama yöntemi ile yemeğinizin içerisinde yer alan fazla tuzu, yumurta akı içine çekecektir.
Tuzlu yemeğiniz artık tuzlu olmayan nefis lezzeti ile yemek masanıza gitmeye hazır.
Köftelerinizi çabuk pişirmenin püf noktası
Ev yapımı köfte hepimizin en sevdiği anne yemeğidir. Eve yaklaşınca alırız köftenin kokusunu. Tüm sokaklar anne köftesi ile kokmuştur. Dört gözle masaya gelmesini beklersin.
Antalya’da sağlıklı yemek lokasyonlarından bir tanesi olan Antalya Balıkevi olarak çocuklarınızın sabırsızlığını, vereceğimiz bu mutfak sırrı ile ortadan kaldırın. Yuvarlak şekiller halinde hazırlamış olduğunuz nefis köftelerin ortasına baş parmağınız ile çok sert olmayacak şekilde bastırın. Daha sonrasında kızarmış olan tavanıza biçimini bozmadan yerleştirin. Pişirme süresinin ne kadar azaldığını bu uygulama tekniği ile görebilirsiniz.
Böylelikle kısa sürede yumuşacık aynı zamanda lezzetli mi lezzetli ev yapımı köfteler elde edeceksiniz.
Baharatlarınızı kullanmadan önce ısıtın
Tane karabiber, Biberiye ya da Defne yaprağı gibi dağılmayan baharatlarınızı kullanmadan önce, kuru tava da birkaç dakika ısıtmanızı tavsiye ederiz. Bu uygulama ile aroması daha fazla ortaya çıkan baharatlar, yemeklerinize muhteşem bir tat katacaktır.
Özellikle etlerle enfes bir uyum yakalayan baharatların ısıtıldıktan sonraki lezzeti ile öncesi arasındaki tat farkını yakalayacaksınız.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta baharatları çok fazla ateş üzerinde bekletmemeniz. Eğer uzun süre bekletirseniz baharatlarınız yanacaktır. Antalya’nın balık restoranlarından en sevilen lezzetlere sahip Antalya Balıkevi olarak, yanık bir lezzet ile karşılaşmanız için bu şekilde yemeklerinizin içerisine dahil etmemenizi öneririz.
Etinizin dışı çıtır içi yumuşacık olsun
Etinizi kurulayarak daha çıtır olmasını sağlayın
Dilimlenmiş bütün etlerinizi pişirmeden önce havlu peçete yardımı ile kurulayın. Daha sonrasında fırın tepsinize ya da tavanıza alarak pişirmeye başlayın. Pişirirken çok fazla çevirme işleminde bulunmayın bu etinizin sertleşmesine ve kurumasına neden olacaktır.
Pişirme işlemi bittikten sonra etinizi servis tabağına alın. Bu uygulama ile etinizin dışı çıtır, içi ise pamuk gibi olacaktır.
Etin üzerini su kalmayana kadar kuruladığınızdan emin olmalısınız. Eğer kuruluğunu tam anlamıyla sağlamadıysanız, etiniz çıtır ve yumuşak olmayacaktır.
Pirinç pilavınız bembeyaz olsun
Bembeyaz ve tane tane olan pirinç pilavı hepimizin hayalinde olan bir görüntüdür. Bunu yakalamak için pek çok püf noktası uygulanabilmektedir. Sizlere oldukça basit aynı zamanda etkili olan yöntemlerden bahsedeceğiz.
Öncellikle pilavınızın tane tane olmasının birkaç yolu vardır; bunlardan ilki pirinçlerinizi soğuk suda yıkadıktan sonra pişirmenizdir. İkincisi ise mutlaka ölçü kullanılmasıdır. Göz kararı pirince göz kararı su eklemek pirinç pilavınızın lapa olma ihtimalini artıracaktır.
Diğer taraftan pirinç pilavınızı kar gibi beyaz yapmak da tane tane yapmak kadar basittir. Burada yardım alacağınız malzeme sirke olacaktır. Pirinç pilavınıza eklediğiniz suya bir yemek kaşığı sirke ilave ederek muhteşem bir beyazlık elde edebilirsiniz.
Salatanızın canlılığını koruyun
Salatalar, sofraların rengini, ahengini ve sunumunu tamamlar. Salatanın hazırlandıktan sonra sulanması ise pek sevilen bir durum değildir. Sulanması ile birlikte salata içerisinde yer alan nane, marul, maydanoz gibi narin malzemelerde canlılığını yitirmektedir. Bu durumu birkaç yol ile kurtarmak mümkündür.
Öncellikle salata malzemelerini yıkadıktan sonra havlu peçete yardımı kurulamanızı ya da bir süre malzemelerin kurumasını beklemenizi öneririz. Böylelikle fazla olan su salatanın içerisine girerek sulandırma işlemi yapmayacak ve malzemelerin canlılığını yitirmesine sebebiyet vermeyecektir.
Bu anlamda uygulayabileceğiniz bir sonraki metot ise salataları soslama süresidir. Salataları masaya yerleştirmeden hemen önce soslamanız yine aynı şekilde yukarıda bahsettiğimiz sulanma ve canlılığını kaybetme sorununu engelleyerek ortadan kaldıracaktır.
Antalya’da sağlıklı yemek yerleri arayanların başvurduğu restoranlardan birisi olan, Antalya Balıkevi’nin deneyimli usta şefleri, “Limon ve sirke içerisinde yer alan asitler, bekledikçe etkisini gösteren malzemelerdir. Bu nedenle salatanızı hemen yemeden önce soslamanızı öneririz.” tavsiyelerinde bulunmaktadır.
Bugün Antalya’nın balık restoranlarından biri olan Antalya Balıkevi olarak sizlerle dünya mutfaklarında yer alan usta şeflerin uyguladığı birbirinden farklı ve etkili mutfak sırlarını paylaştık. Günlük hayatta evlerinizde kolayca uygulayabileceğiniz bu püf noktalarını acil durumlarda denemeyi unutmayın!
Denediğiniz ve sonucunu beğendiğiniz önerilerinizi bizimle sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşmayı ihmal etmeyin.