Antalya Balıkevi’nde Mavi Yengeç Serüveni
Mavi yengeç çok bilinen kabuklu bir deniz canlısıdır. Bilimsel adı Callinectes sapidus Latince’den tercüme edilmiştir ve ‘güzel kokulu yüzücü’ anlamına gelir. Adından da anlaşılacağı üzere mavi bir kabuğa sahiptir. Mavi yengeç aynı zamanda çok aranan bir kabuklu deniz hayvanıdır. Mavi yengeçler yaşamları boyunca sürekli büyür ve birkaç kez deri değiştirirler. Yeni deri değiştirmiş ve neredeyse şeffaf bir gövdeye sahip yumuşak kabuklu bir yengece dönüşürler. Türlerine göre yaşam alanları değişiklik gösterir. Ülkemizde ise en çok Dalyan ve Demre koylarında bulunur.
Antalya Balıkevi’nde de özenle servis edilen mavi yengecin serüvenine geçmeden önce deniz ürünleri tutkunlarının en sevdiği tatlar arasında olan bu kabuklunun lezzetine, dokusuna ve onu yemenin en iyi yollarına yakından bakalım.
Mavi yengeç eti zengin, tatlı, sulu bir tada sahiptir. Sırt yüzgeci, narin, pul pul ve yumuşak olan birinci sınıf bir lezzet sunar. Taze mavi yengeç eti hafif bir aromaya sahip olmalıdır. Ayrıca, tomalley (hardalımsı) tüm mavi yengeçlerde bulunur. Kabukluların yağıdır ve dokuyu zenginleştirerek her yemeğe lezzetli bir tereyağı hissi verir. Kendinden doğal tuzlu bir tadı vardır ve kimi gurmelere göre karidesten bile lezzetli olduğu söylenir. Buna göre karides sevenlerin mavi yengeci daha çok beğenebileceğini belirtebiliriz.
Yemek planınıza mavi yengeç ekleyin ve günlük B12 vitamini İhtiyacının tamamını karşılayın.
Yengeç eti, Omega-3 açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda B12 vitamini bakımından da yüksektir ve yetişkinlerin günlük B12 gereksinimlerini karşılamak için 60-180 gram yengeç eti yeterlidir. Yağsız beyaz etleri mükemmel bir protein kaynağıdır ve mavi yengeç eti sadece 82 kalori içerir.
Yengeç gibi omurgasızlar besin zincirinin en altındadır ve civa gibi çok az miktarda ağır metalleri konsantre ederler. Bu nedenle Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), hamile kadınların haftada en az 300-400 gram civa oranı düşük çeşitli deniz ürünleri yemelerini önermektedir. Yengeçler, vücudunuzun ihtiyacı olan demir (%9), selenyum (%68), iyot, kalsiyum, çinko (%32), potasyum, fosfor (%33), bakır (%27) ve magnezyum dahil olmak üzere çok zengin mineral ihtiyacını karşılar. Bu besin yalnızca kas gelişimini desteklemekle kalmaz, vücudumuzun enerji elde edebileceği bir besin görevi görür. Sağlığımıza faydası saymakla bitmeyecek bu harika lezzet mavi yengeç, görüntüsü ve tadı ile her daim masalarımızı süsler.
Menümüzün Süsü Mavi Yengeç
Yumuşak kabuklar en iyi yüksek ısıda ve ızgarada pişirilir böylece kabuklar gevrekleşir. Pişirildiğinde, orijinal renginden bağımsız olarak pençeleri ve kabuğu kestane rengine döner. Genellikle kızartılır veya istenirse haşlanarak da servis edilir. Daha sonra üzerine zeytinyağı, sarımsak ve limon suyu ile hazırlanan sos eklenir. Mavi yengecin lezzetini artırmak için içine; kırmızı toz biber ve kimyon gibi çeşitli baharatlar eklenebilir. Mavi yengeç, çoğunlukla bütün olarak hazırlanır ancak keyifle tadına varmak için güzelce temizlemek gerekir. Ayrıca yengecin temizlenmesi baharat aromalarının pişerken içine girmesini sağlar.
Mavi yengeç kesinlikle eşsiz bir deniz ürünüdür; beyaz etli, zengin, tereyağlı damak tadını denizden gelen başka bir şeyde bulmak zor. Mavi yengeç, keskin veya baskın bir tadı olmadığı için çoğu insana hitap eder. Mavi yengeçler, çok çeşitli tariflerde kullanılabilen, diğer tatlarla iyi uyum sağlayan çok yönlü bir deniz ürünüdür. Bir sandviçe eklendiğinde veya tereyağına batırıldığında, çocuklar ve deniz ürünü çok tercih etmeyenler bile mavi yengeci sevebilir.
Sizi ve sevdiklerinizi Antalya Balıkevi’nin benzersiz konumunda Antalya’daki en iyi mavi yengeci tatmaya davet ediyoruz. Bu deneyimi kaçırmayın.