Covid-19 Ve Gıda Güvenliği Uygulamaları
Restoran sektöründe “Gıda Güvenliği” öncelikli konuların başında gelmektedir. Antalya Balıkevi olarak uyguladığımız gıda güvenliğine ilişkin bilmeniz gereken her şeyi ve merak edilenleri, Gıda Mühendisimiz Ayça Arda açıkladı.
COVID-19 restoran sektörünü nasıl etkiledi?
Dünyada tüm sektörleri olduğu kadar restoran sektörünü de olumsuz etkiledi. Aynı zamanda bu dönemde gıda güvenliği uygulamaları adına daha çok dikkat edilmesi gerekliliği oluştu. Bununla birlikte daha da önemli tedbirlerin alınması gereklilikleri doğdu. Restoranlarımız hem yasal düzenlemelere uyarak hem de her zaman önem verdikleri gıda güvenliği ve müşteri memnuniyeti konularında da daha sıkı kontroller ve önlemler almak zorunda kaldılar.
Antalya Balıkevi hijyen ve gıda güvenliği standartlarını nasıl karşılıyor?
Antalya Balıkevi, sıkı gıda güvenliği uygulamaları ve hijyen kuralları konusunda bilinçli ve yönetmelikleri olan bir restoran. Gerekli önemi her zaman göstermiş bulunmaktalar. Yönetim ve personeller yeniliklere açık ve işletmenin daha da iyi duruma gelebilmesi için eğitim ve diğer faaliyetlere çok fazla önem vermekteler.
Titizlikle en çok dikkat ettiğiniz konular neler?
Titizlik olarak adlandırdığımız esasında işletmenin temizliği ve dezenfeksiyonunun düzenli ve tüm kurallara uygun olarak yapılması. Hammadde alımından müşteriye servis yapılmasına kadar ki tüm süreçlerin hem gıda güvenliğine hem de temizlik ve hijyen kurallarına uygun olarak yapılması işlemleridir. Antalya Balıkevi, el değiştirip yenilendiği ilk günden bugüne dek bu konuda çok hassas davranarak, sürece titizlikle uymaktadır.
Misafirler daha hijyenik ve sert gıda yönetmeliği olan restoranları tercih ediyor. Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?
Esasında müşteri tercihlerinin Covid-19 süreci öncesinde de gıda güvenliği, servis ve işletme güvenilirliği konuları dikkate alınarak yapılması gerekiyordu. Bu pandemi süreci hepimize temizlik ve hijyen kurallarının önemini hatırlatmış oldu.
İşletmelerimiz açısından bakacak olursak eğer; bazı işletmeler günün telaşından gıda güvenliğini 2. plana atarak rutin işletmecilik süreçlerinin devam etmesi ile işlerin yolunda gittiğini düşünüyorlardı.
Covid-19 pandemisi ile ilgili Antalya Balıkevi, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ve Sağlık Bakanlığımızın da belirttiği düzenlemeler doğrultusunda birçok tedbir aldı.
Girişlerde daha kontrollü olarak vücut ısısı denetimi, sosyal mesafeyi koruyarak masa düzeni oluşturmak, mutfağa alınan her ürünün daha da kontrollü şekilde alınmasını sağlamak, üretim süreçlerinin sıcaklık, süre, nem vb. koşullarının daha kontrollü olması, servis süreci ve depolama süreçlerinin daha da kontrollü olması ve en önemlisi de personel hijyeninin en üst düzeye çıkarılması ve kontrolü ilk yaptığımız çalışmalar arasında.
Sağlık Bakanlığı’nın da belirttiği gibi bu süreçte el ve vücut temizliği, sosyal mesafe ve maske uygulamalarının aksatılmadan devam edilmesi gerekmektedir. Biz bu süreçte hem gıda güvenliği hem de pandemi bulaşma yolları ve düzeltici önleyici faaliyetler ile ilgili yapılması gerekenler konusunda yol gösterici hizmet veriyoruz.
COVID-19 sonrası gıda ürünlerinin hijyenik bir şekilde üretilmesinde, stoklanmasında ve sunulmasında neler değişti?
Covid-19 ile birlikte gıdaların üretilmesi, depolanması, sunulması süreçlerinde gıda güvenliği uygulamaları açısından bakılınca çok bir değişiklik olmadı. Halihazırda yapılması gereken ve dikkat edilmesi gereken tüm süreçlerin tamamen kontrollü olması gerekiyor. Meyve, sebze, et ürünleri (kırmızı et, kanatlı eti, su ürünleri vb.) diğer tüm ham madde ve yarı mamul üreten firmalar öncelikli olarak hem bakteri hem de virüslere karşı önlem almak ile yükümlü hale geldiler.
Depolanacak ürünlerin ambalajlarının dahi temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi aşamaları bazı işletmeler tarafından gözden kaçırılırken artık mutfağa mutfak personeli harici kimsenin kesinlikle girmemesi, girmesi gerekiyorsa eğer hem Covid-19 hem de diğer mikroorganizmalar ve hastalıklar bakımından değerlendirilerek gerekli koruyucu ekipmanlar ile girebilmesi çok az da olsa kabul edilmektedir.
Besinlerin insan hayatındaki rolü değişti mi?
Besinlerin insan hayatındaki rolü iki şekilde değişti olarak görüyorum. İlk kısmı besinlerin insan sağlığını etkileyen protein, yağ, karbonhidrat değerleri ve vücut direncini artırıcı özellikleri ile ilgili çalışmalar daha da önemli bir hale geldi ve dünya genelinde hazır gıdalar yerine katkı maddesi barındırmayan, pestisit vb. kimyasallara maruz kalmamış gıdalara yönelim artmış durumda. İkinci kısım olarak da gıda güvenliği ve güvenilirliği kısmı daha da öne çıkmış durumda.
Genel toplum eğilimi hem restoranlar hem de evde tüketeceğimiz gıdalar konusunda kalite ve gıda güvenliği uygulamaları bakımından önem veren işletmelerden ürün ve hizmet alımı yönündedir.
COVID-19 gıda sektörünü hangi sorunlarla karşı karşıya bıraktı?
İşletmeler pandemi süreci hariç gıda güvenliği, iş güvenliği, müşteri memnuniyeti konularında gerekli ve özenli çalışmaları yapsalar da virüsün yayılma eğiliminin hızlı olması sebebi ile uzun süreli işletmelerini kapatmak durumunda kaldılar. Dolayısı ile maddi ve hastalığın verdiği manevi zararlar işletmeleri zor bir sürece yöneltti.
İşletmelerin açılmasına izin verilmesi ile de yasal olarak gerekli düzenlemeler, eğitimler, tedarikçi değerlendirmeleri, yeni tedarikçiler ile anlaşmalar, servis sunum konularında yeniliklerin yapılması en önemlisi de hem çalışanların hem de misafirlerin sağlıklı olması için gerekli çalışmalar yapılmak durumunda kalındı.
Gıdaların arınması için kullanılan kimyasallar ne kadar sağlıklı?
Bu soru çok geniş kapsamlı esasında. Gıdaların arınması için dediğimiz konuda gıdaların kir ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması işlemlerinden bahsediyorsak eğer biz Antalya Balıkevi olarak herhangi bir kimyasal uygulaması yapmamaktayız.
Dezenfektan işlemleri için sirke vb. doğal ürünler kullanıp, tüm sebze ve meyveler için Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı onaylı ozonlu dezenfeksiyon uygulaması, UV-C ışın desteği vb. gibi yöntemler ile arınmayı sağlamaktayız.
Son olarak, Covid-19 virüs yayılımı devam ettiği bu süreçte güvenilir gıdalar tüketmeli, sosyal mesafe ve hijyen konularına hayatımız boyunca dikkat etmeli ve ettirmeliyiz.
Antalya Balıkevi, değerli çalışanları ve misafirlerinin kendilerini güvende hissedebilecekleri birçok sağlık ve hijyen kurallarını en üst düzeyde alarak, hayata geçirmiştir. Tüm personel Covid- 19 enfeksiyonundan korunma konusunda bilgilendirilmiş, yeni normal döneminde en güvenli şekilde hizmet vermek adına gerekli tüm tedbirler hassasiyetle uygulanmaktadır.
Gıda Mühendisi Ayça Arda kimdir?
2003 yılında Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 4 sene et sektörü ve otelcilik sektörlerinde Gıda Mühendisi ve Kalite Mühendisi olarak çalıştım. Sonrasında 2007 yılında AYÇ Gıda Hijyen Danışmanlık Ltd. Şti.ni kurarak danışmanlık yapmaya başladım. Öncelikli hizmetlerimiz devlet destekleri, hibe projeleri, yatırım teşvik işlemleri olarak şu anda hizmet vermekte olsak da özümüzden çok uzaklaşmadan gıda güvenliği sistemlerinin kurulması, sürdürülebilir olması, gıda güvenliği ve hijyen denetimleri, gizli müşteri hizmeti de vermekteyiz.
Marka tescil, patent, faydalı model, barkod vb. işletmelerimizin ihtiyaçlarına da güvenilir çözüm ortaklarımız ile yardımcı olmaktayız.