Meyve ve Sebzeleri Tüketmeden Önce Neler Yapmalısınız?
Bol meyve ve sebze içeren bir beslenme programı, önemli sağlık yararları sağlar. Ancak bunları güvenli bir şekilde seçmek ve hazırlamak önemlidir. Meyve ve sebzeler; kalp hastalığı, felç ve bazı kanser türlerinden korumaya yardımcı olan besin öğeleri sağlar. Ek olarak, sebze, meyve, kuruyemiş ve diğer sağlıklı besinleri seçmek, kilonuzu yönetmenize de yardımcı olur. Ancak bazen çiğ meyve ve sebzeler, sizi ve ailenizi hasta edebilecek zararlı mikroplar içerebilir.
Koronavirüs, dünyanın birçok yerine hızla yayıldı ve bazı ülkeler tamamen veya kısmen kilitlendi. Gıda güvenliği ve işleme şu anda büyük önem taşıyor. Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce sabun veya deterjanla yıkamak gibi uygulamalara başvuran çok sayıda insan var. Araştırmalar, bu sert adımların oldukça zararlı olduğunu belirtmektedir.
Şu an itibariyle koronavirüsün gıda maddeleri yoluyla yayılabileceğini kanıtlayacak bir kanıt olmamakla birlikte, yiyeceklerinizi güvende ve mikroplardan uzak tutmak için uygulayabileceğiniz bazı önlemler ve genel yönergeler var.
Taze ürünler birçok şekilde mikrop barındırıyor olabilir. Ancak sizlerle paylaşacağımız basit adımları takip etmeniz sizi ve ailenizi gıda kaynaklı hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır. Meyve ve sebze yıkama ipuçlarında yiyeceklerinizi güvende ve mikroplardan uzak tutmak için uygulayabileceğiniz bazı önlemler ve genel kuralları öğrenmek için okumaya devam edin!
En iyi meyve ve sebze temizleme yöntemleri
Taze ürünleri suyla durulamak, tüketimden önce meyve ve sebzeleri hazırlamanın geleneksel yöntemi olsa da mevcut salgın birçok insanın onları gerçekten temizlemek için yeterli temizleme yöntemini uygulayıp uygulamadığını merak ediyor.
Bazı insanlar sabun, çamaşır suyu, sirke, limon suyu gibi malzemeleri, temizleyici olarak ek bir önlem almak adına sıklıkla kullanmaktalar. Bununla birlikte sağlık ve gıda güvenliği uzmanları, tüketicileri bu konuda uyarıyor ve sade suya bağlı kalmayı şiddetle teşvik ediyor.
Bu tür maddelerin kullanılması daha fazla sağlık tehlikesi oluşturabilir. Çamaşır suyu gibi ticari temizlik kimyasallarını yutmak ölümcül olabilir ve asla yiyecekleri temizlemek için kullanılmamalıdır.
Dahası, bu maddelerin, mahsulü temizlemede sade sudan daha etkili olduğu kanıtlanmamıştır ve yiyeceklerde ek tortu bırakabilmektedir.
Bazı araştırmalar, nötr elektrolize su veya kabartma tozu barındıran temizleme sularının belirli maddelerin uzaklaştırılmasında daha etkili olabileceğini öne sürse de çoğu durumda soğuk musluk suyunun yeterli olduğu konusunda fikir birliği devam etmektedir.
İşte meyve ve sebzeleri tüketmeden önce doğru yıkamak için ipuçları
Ürünü yıkamadan önce ellerinizi yıkayın
Hepimiz Covid-19’un yayılmasını önlemek için el yıkamanın önemini yeterince anlamış bulunmaktayız. Sebzeleri durulayacağınız zaman bile ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Meyve ve sebze ürünlerini temizlemeden önce en az 20 saniye ellerinizi yıkayın. Uzmanlar tarafından önerildiği gibi, ellerinizin temizliği daima ilk önceliğinizdir.
Ürününüzü akan suda iyice durulayın
Marketten satın alınan tüm meyve ve sebze ürünleri akan suda temizlenir. Sebzelerin çoğunu temizlemek için gereken tek şey budur. Uzmanlar doğrama ve kesme işlemlerinden önce bu işlemin tamamlanması gerektiğini belirtmekteler.
Sabun veya herhangi bir deterjan kullanmayın
Alanında uzman kişiler meyve ve sebze ürünlerini temizlemek için sabun, deterjan veya herhangi bir özel sıvının gerekli olduğunun tam bir efsane olduğunu dile getiriyor. Uzmanlar: “Ürünü akan suyun altında tutarken nazikçe ovalayın. Sabun veya herhangi bir temizleyiciyi yıkama işleminde kullanmaya gerek yok.” diyorlar. Yemek yemeden veya dokunmadan önce meyve ve sebzelerde hasar meydana gelirse, hazırlamadan önce hasarlı bölgeleri kesmek en iyisidir.
Gerekirse fırça veya sünger kullanın
Patates veya havuç gibi kök sebzeleri temizlerken tüm kirlerin giderildiğinden emin olmak için sebze fırçası veya sünger kullanılmalıdır. Uzmanlar: “Kavun ve salatalık gibi sert ürünleri fırçalamak için temiz bir sebze fırçası kullanın.” ifadelerinde bulunmaktadır.
Bazı sebzeler ve meyveler ekstra özen gerektirir
Meyve ve sebze yıkama işlemi sırasında bazıları ekstra dikkat gerektirir. Bunları bir kevgir içine koyun ve küçük tortuları çıkarmak için akan su altında durulayın. Benzer şekilde, marul ve yapraklı yeşillikler soğuk suya konulmalıdır. Uzmanlar ayrıca bir marul veya lahana başının en dıştaki yapraklarının çıkarılmasını ve ardından en iyi sonuç için bir kâğıt havluyla kurutulmasını önerir.
Bunlardan ayrı olarak belirlenen bazı kurallar vardır. Örneğin, her zaman çürük veya hasarlı olmayan ürünleri seçmeye çalışmalıyız. Ayrıca, marul poşetleri veya karpuz dilimleri gibi önceden kesilmiş öğelerin hem depoda hem de evde buzdolabında saklandığından veya buz üzerinde tutulduğundan emin olmalıyız.
Ek olarak, şu önerileri izleyin:
- Taze ürünleri hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi 20 saniye ılık su ve sabunla yıkayın.
- Yemek yemeden veya ellemeden önce hasar meydana gelirse, hazırlamadan önce hasarlı veya çürük alanları kesin.
- Kabuğu soymadan önce ürünü durulayın, böylece bıçaktan meyve veya sebzeye kir ve bakteri bulaşmaz.
- Düz akan suyun altında tutarken ürünü nazikçe ovalayın. Sabun veya ürün yıkama kullanmaya gerek yoktur.
- Kavun ve salatalık gibi sert ürünleri fırçalamak için temiz bir sebze fırçası kullanın.
- Bulunabilecek bakterileri daha da azaltmak için ürünü temiz bir bez veya kâğıt havluyla kurulayın.
- Bir marul veya lahana başının en dıştaki yapraklarını çıkarın.
- Uzmanlar, tüketicilerin çabuk bozulan ürünleri buzdolabında 40 derece veya altında saklamaları gerektiğini söylüyor.
Meyve Sebzeler Üzerine Unutmamanız Gerekenler
- Meyve ve sebze yıkama işleminden önce ve sonra; ellerinizi, mutfak gereçlerinizi, doğrama tahtalarınızı ve tezgahlar dahil olmak üzere yemek hazırlama yüzeylerinizi yıkayın.
- Kabuğunu yemeyi planlamıyor olsanız bile meyve ve sebzeleri akan su altında yıkayın veya ovalayın. Kabuktaki veya derideki mikroplar, onları kestiğinizde meyve ve sebzelerin içine girebilir.
- Meyve ve sebzeleri sabun, deterjan veya ticari ürünlerle yıkamak tavsiye edilmez. Çamaşır suyu solüsyonları ve diğer dezenfekte edici ürünler kullanmayın.
- Hazırlamadan veya yemeden önce hasarlı veya çürük bölgeleri kesin.
- Meyve veya sebzeleri temiz bir kâğıt havluyla kurulayın.
- Meyve ve sebzeleri et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi hayvanlardan gelen çiğ gıdalardan ayrı tutun.
Antalya Balıkevi olarak meyve ve sebze temizliği üzerine hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Mutfaklarınızda önem vermeniz gereken konulardan bir tanesi olan meyve ve sebze temizliği, sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için olmazsa olmazdır. Bizimle merak ettiklerinizi öğrenmek adına sosyal medya hesaplarımızdan iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıkla Kalın!