Taze ve Bayat Balığı Anlamanın Önemi
Vitamin bakımından en zengin gıdalardan biri olan balık etini, düzenli tüketmenin insan sağlığına olan katkıları saymakla bitmez. Özellikle mevsim geçişlerinde bolca tüketilen balıklar, sofralara gelmeden akıllarda soru belirir: Bayat balık nasıl olur?
Balık eti, protein ve içerisinde bulunan birçok doymamış yağ asidi sayesinde vücudun en temel besin maddeleri arasındaki popülerliğini her daim korumaya devam ediyor. Kış ayları yaklaşırken balık, bağışıklığı artırıcı, sahip olduğu vitaminler bakımından zenginliği ve hastalıklardan koruyucu özelliği sayesinde alışveriş listenizin kuşkusuz vazgeçilmez lezzeti.
Balık tüketirken, mevsime göre balık seçimi yapmak oldukça önemli. Ayrıca satın alacağınız balığın taze ve temiz olması da son derece önemli. Peki, bayat balık ve taze balığı ayırt etmek sanıldığı kadar zor mu? Özellikle av sezonu sonrasında tezgahlara karışan bayat balıkları taze balıklardan ayırmak aslında mümkün. Antalya Balıkevi olarak sizlere sunacağımız öneriler, bayat balık ve taze balıkların özelliklerini hızlı ve kolay bir şekilde anlamanıza yardımcı olacak.
Bayat balık nasıl olur?
- Gözler donuk ve mattır.
- Bayat balığın solungaçları solgun bir kırmızılığa sahiptir.
- Bayat balığın ağzının bir kısmı açılmaya başlamıştır.
- Bayat balık suya koyduğunuzda havada kalır.
- Kılçıklar balık etinden kolayca ayrılır.
- Bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur.
- Pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir.
- Bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanıldığı görülür.
- Bayat balık keskin bir kokuya sahiptir.
Taze balık nasıl olur?
- Gözlerin yapısı dışa dönük, canlı ve parlaktır.
- Solungaçların içi parlak kırmızıdır.
- Pulları parlak ve bütün bir görünüme sahiptir.
- Taze balığın karnı düzdür.
- Suya koyulduğunda dibe çökme meydana gelir.
- Çoğunlukla ağız kısmı kapalıdır.
- Kılçıklar balık etinden zor ayrılır.
- Taze balığın vücut kasları gevşememiştir.
- Taze balık çoğunlukla yosun kokar.
Önemli not: Balıkların avlandıktan sonra en kısa sürede tüketilmesi, yüksek besin değerinin korunmasına yardımcı olur.
Balığı dolapta saklama yöntemlerine göz atın
İyice temizlediğiniz balıkları, önce kâğıt bir havlu ile iyice kurulayın. Dolap kısmında bekletilen balıkları daha sonra tuzlama adımı için hazırlayın. Tuzlama işlemi balıkların tazeliğini korumasına yardımcı olur. Sıkça atlanan tuzlama adımını rutininize eklemeyi unutmayın. Balıklarınız birden fazlaysa aralarına kalın havlu kağıtları yerleştirin. Havasını alarak kilitli poşetlere koyun. Balıklarınızı buzlu muhafaza etmek isterseniz aynı kilitli poşet içerisine, buz parçaları ilave edip poşetin havasını alarak buzlukta saklayabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise 3-4 saat bekleyen dondurulmuş balıkları su dolu bir kaba koyup aynı işlemleri tekrar uygulayarak saklama işlemine devam edebilirsiniz. Bu sayede balıkların üzerinde ince bir tabaka buz oluşmasını sağlayıp daha taze kalmalarına katkıda bulunabilirsiniz.
Bayat balık yerseniz paniğe kapılmayın
Bayat balık tüketmeniz halinde vücudunuzda oluşabilecek bazı sık görülen belirtilerin başında; baş dönmesi, mide bulantısı, baygınlık, kusma gibi farklı semptomlar gözlemlenebilir. Bayat balık nasıl olur da vücudumuzdan atılabilir? Tüketilen balığı kusturmak en basit yöntemlerin başında yer alsa da kusmanın gerçekleşmemesi veya belirtilerin şiddetini artırması gibi bir durum söz konusuysa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Her vücudun farklı tepkiler verebileceğini göz önünde bulundurarak, evde denenebilecek yöntemlere başvurulmaması tavsiye edilir.
Balığın faydalarını bir kez daha hatırlayalım
Kış ayları yaklaşmışken haftada en az 2 kere balık tüketmenin, sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerine beraber göz atalım.
-Balığın içerisinde yer alan vitamin ve yağların en başında Omega 3 yağ asitleri gelmektedir. Anne karnından zihinsel ve fiziksel gelişim için son derece önemli olan bu asitler, vücut tarafından üretilemediği için dışarıdan alınması gereken vitaminler arasında yerini alır.
-Dünyada en yaygın hastalıklardan biri olan felç ve kalp krizine karşı, en etkili gıdalardan biri olma özelliğini taşır. Birçok araştırmaya göre balık tüketen insanların kalp krizi, felç ve kalp- damar rahatsızlıklarına yakalanma oranı, balık tüketmeyenlere göre oldukça düşük.
-Bir diğer faydasından bahsedecek olursak, beyin sağlığına iyi gelir. Araştırmalara göre her hafta balık tüketmek hafızayı güçlendirir, yaşlanma ile ortaya çıkabilecek Alzehimer gibi rahatsızlıklardan korumaya yardımcı olur.
-Ruh sağlığını korumaya katkıda bulunur. Son yıllarda depresyon gibi birçok ruhsal hastalığın artmasıyla beraber tükettiğimiz gıdaları daha sık gözden geçirir olduk. Modern insanın hayat koşuşturması arasında sıkıştığı bu dünyada, depresyon yaygınlığını sürdürüyor. Yapılan araştırmalara göre beslenme değişikliği gibi hayat tarzında yapılacak birçok farklı düzenleme ile depresyondan korunmak mümkün. Balık eti ise depresyondan korunmaya yardımcı olan gıdaların en başında gelmesi, içerisindeki omega 3 asitlerinin vücutta antidepresan özelliği göstermesi nedeniyle, sofraların göz bebeği olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Akdeniz’in vazgeçilmezi fesleğenle balığın buluştuğu balık tarifi
Fesleğenin aromatik kokusu ile balığın lezzeti bir araya gelse nasıl mı olur? İşte hafif mi hafif hem de pratik mi pratik balık tarifi ile Fesleğenli Fırında Balık için gerekli malzemeler:
-Yarım kilo damak tadınıza ve mevsimine uygun balık
-Tuz
-Karabiber
-Yarım demet fesleğen
-Zeytinyağı
-Alüminyum folyo
Mevsimine uygun balığı, güzel bir şekilde temizleyin ve kurulayın. Sonra bir kabın içinde tuz ve karabiberi birleştirin. Balıkları karışıma buladıktan sonra zeytinyağını balıkların içine ve dışına sürün. Balığın içine taze fesleğen yapraklarını bütün olacak şekilde yerleştirin. Tuz- karabiber karışımına bulanmış, içerisine bütün fesleğen yaprakları yerleştirilmiş ve tamamı zeytinyağına bulanmış balığınızı alüminyum folyoyla teker teker tamamı kapanacak şekilde, boşluklu olarak yerleştirin. Tepsiye yerleştirdiğiniz balıkları önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 30-40 dk süre ile fırınlanmaya bırakın.
Afiyet olsun.