Antalya Balıkevi’nde Covid-19 İş Sağlığı Güvenliği
Antalya Balıkevi olarak Covid-19 iş sağlığı güvenliğine karşı oluşan riskleri ortadan kaldırmak ya da önlemek için uyguladığımız prosedürleri, İş Güvenliği Uzmanımız Ebru Koç açıkladı.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Ebru Koç. C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım. İşsa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi’nde Sorumlu Müdür olarak görev almaktayım. Aynı zamanda Antalya Balıkevi’nin iş güvenliği uzmanlığını yürütmekteyim.
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin esas amacı nedir? Yetki ve sorumlulukları nelerdir?
Esas amacı, çalışan ve işvereni korumak, onlara yol gösterip rehberlik etmek. Bizler iş yerindeki tehlikeleri önceden tespit ederek çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmaları için işverene rehberlik ediyoruz, çalışanları temel iş güvenliği ve Covid-19 iş sağlığı güvenliği konusunda bilgilendiriyoruz.
Antalya Balıkevi Çalışanları Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimini Tamamladılar
Antalya Balıkevi çalışanları ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği alanında neler yapılmaktadır?
İlk aşamada işletmede saha gözetimi yaparak olabilecek riskleri ön görerek denetim sonucunda bir risk analizi hazırladık. Daha sonra tüm Antalya Balıkevi çalışanlarına temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdik. Doktorumuz ise birinci basamak olan işe giriş muayenelerini tamamladı.
İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında en çok zorlandığınız noktalar nelerdir?
Antalya Balıkevi olarak zorlandığımız hiçbir bir nokta bulunmamaktadır. Ancak bu soruyu genel olarak cevaplayacak olursak zorlandığımız birçok nokta var tabii ki. Genel olarak iş sağlığı ve güvenliği kültürünün ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başlamasından dolayı işveren ya da işçinin bilinçsiz hareket etmesi. İş kazası yaşayana kadar bu konuyu önemsememeleri diyebiliriz.
İş güvenliğinde restoran iş yeri düzeni, temizlik ve bakımına yönelik hangi adımları uyguluyorsunuz?
Hijyen önlemi zaten en üst düzeyde olan Antalya Balıkevi’nde, pandemi ile birlikte daha da üst düzey önlemler alındı. Her gün titizlikle uygulanan dezenfeksiyonun yanı sıra akşamları restoran kapandıktan sonra her noktada ultraviyole ışınlarla, ekstra dezenfeksiyon sağlanmaktadır. Mutfağın tüm giriş çıkışlarında hijyen paspasları bulunmakta ve tüm yiyeceklerin temizliği ozon ile sağlanmaktadır. Ozonlu su ile yıkanan meyve ve sebzelerin üstünde birikmiş bütün kimyasal maddeler temizleniyor ve besinlerin taze kalmalarına yardımcı olunuyor. Bulaşık yıkamada da kullanıldığı için bakteriler ve istenmeyen kokular yok ediliyor. Çatal, bıçaklar paketler halinde el değmeden misafirlere sunuluyor. Misafir restorandan ayrıldıktan sonra masanın her noktasının ayrıntılı bir şekilde dezenfeksiyonu yapılıyor. Ayrıca restorana girerken maske ve ateş ölçer kontrolü yapıyoruz. Her masaya ve restoranın belirli kısımlarına dezenfekteleri yerleştirmiş bulunmaktayız.
İş yerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini etkileyen en önemli olay nedir?
En önemli olay ihmal. Hem işverenin hem de çalışanın ihmali sağlık ve güvenliği etkiliyor. İş kazalarının %88’i insan kaynaklıdır. İş yerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarına çalışma ortamından kaynaklanan riskler sebep olur. Risk değerlendirmesi çalışmaları ile bu riskler bertaraf edilmeli veya kabul edilebilir risk seviyesine indirilerek kontrol altına alınmalıdır. Bunun yanında çalışanlara temel iş güvenliği ve Covid-19 iş sağlığı güvenliği eğitimi verilerek de çalışanlar bilgilendirilmelidir.
Personele eğitim veriliyor mu? Bu eğitimlerde neler anlatıyorsunuz?
Çalışanın yapacağı iş bölümüne göre eğitim veriyoruz. Temel olarak yasal hak ve sorumlulukları, iş yerinin temizliği ve düzeni, ilk yardım, ergonomi, iş ekipmanlarının kullanımı, acil durumlarda yapılması gerekenler gibi birçok konuda temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi veriyoruz. Antalya Balıkevi çalışanları da düzenli olarak bu eğitimleri alıyorlar.
Bilinçli Personellerin Çalıştırılmasına Özen Gösteriyoruz
Antalya Balıkevi’nde iş sağlığı ve güvenliği için hangi nitelikte personel çalıştırılmasına özen gösteriyorsunuz?
İş sağlığı ve güvenliği açısından; iş yeri hekiminin çalışabilir onayı verdiği, gıdalarla temas ettiği için hijyen belgesine sahip, kendisi ve birlikte çalıştığı kişilere karşı tehlike oluşturmayan bilinçli personellerin çalıştırılmasına özen gösteriyoruz.
İş yerinde acil durum, yangınla mücadele ve ilk yardım konularında hangi çalışmalar yapılıyor?
İlk önce acil durum ekip listesi oluşturuyoruz. Bunlar; ilk yardım ekibi, söndürme ekibi, kurtarma ekibi ve koruma ekibi. Daha sonra bu ekiplere ayrı ayrı eğitim verip, tatbikatlar yapıyoruz. 6331 sayılı kanunda belirtilen periyodik aralıklarla bu eğitimleri ve tatbikatları yeniliyor ve kayıt altına alarak sertifikalandırıyoruz.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yükümlülükleri nelerdir?
Kendilerine sağlanan iş ekipmanlarını doğru kullanmak, korumak ve muhafaza etmek. Kendilerini ve çevresindekileri riske atmamak. İş yeri araç gereçlerini doğru kullanmak ve zarar vermemek. İş yerinde bir tehlikeyle karşılaştıklarında işveren ya da çalışan temsilcisine derhal haber vermek. Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak. Covid-19 iş sağlığı güvenliği kapsamında alınan eğitimleri entegre biçimde uygulamak.
Son olarak ne eklemek istersiniz?
İnsan sağlığı paralarla ölçülmeyecek kadar değerlidir. Sağlığımızı koruyalım. Kendi sağlığımızı ve güvenliğimizi önce kendimiz düşünelim.