Avokado Nasıl Yenir?
İçerdiği birçok mineral ve vitamin ile avokado mükemmel bir besin kaynağıdır. Beslenme rutininize avokadoyu ekleyerek, ihtiyacınız olan çoğu vitamini almak mümkün. Peki, farklı şekillerde hazırlanabilecek alternatif avokado tarifleri nelerdir? Avokado nasıl yenir? Bu soruların cevabını Antalya Balıkevi ailesi olarak sizler için listeledik.
Düşük karbonhidratlı ve şekersiz bir besin olan avokado, herhangi bir yemeğe krema tadı katan, besin açısından zengin, çok yönlü bir bileşendir. Üstelik sadece bir porsiyonunda üç gram lif vardır. Günlük ihtiyacımız olan; folat yüzde 10, K vitamini yüzde 15, B5 vitamini yüzde 15 ve hatta bir miktar protein (bir gram) ve C vitamini (yüzde 4) karşılanır. Ayrıca avokado, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan, bitki sterolleri olarak bilinen doğal maddeler içerir.
Beslenme rutininize avokado eklemek neden önemli?
- Yapılan araştırmalar, düzenli olarak meyve ve sebze yiyen insanların daha düşük vücut ağırlığına sahip olma eğiliminde olduğunu göstermiştir.
- Yine başka yapılan bir araştırma sonucuna göre, avokado yiyenler, avokado yemeyenlere göre daha düşük metabolik sendrom riski eğilimindelerdir. Bu durum avokado tüketen insanların daha sağlıklı oldukları anlamına gelmese de avokadoların sağlıklı bir beslenme düzenine uyum sağlayabileceğini gösteriyor.
- Kalp sağlığını iyileştirmeye destek olur.
- Diğer yağ türlerine kıyasla, daha kısa sürede yakılır. Bu durum da vücudunuzun avokado yedikten sonra daha fazla kalori yakmasına neden olabilir.
Avokadonun faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenlere, daha önce avokadonun faydalarına yer verdiğimiz yazımızı okumalarını tavsiye edebiliriz.
Avokado nasıl kesilir?
Keskin ve kalın bir bıçak kullanarak, bıçağın çekirdeğe çarptığını hissedene kadar avokadoyu uzunlamasına dilimleyin. İkiye böldüğünüz avokadonun çekirdeğini çıkarın. Bu işlemi bir kesme tahtası üzerinde yapmak en güvenli seçenek olacaktır.
Avokadoları farklı şekillerde nasıl tüketebiliriz?
Avokadoyu tüketmek istiyor fakat avokado nasıl yenir? sorusuna alternatif cevaplar arıyorsanız, bu maddeler tam da sizin için.
Avokado ezmesi olarak bilinen Guacamole dip: Tortilla cipslerinin yanı sıra, avokadonun bu ezilmiş halini sebzelerin, meyvelerin ve diğer atıştırmalıkların da üzerine sürerek tüketebilirsiniz. Ayrıca, sandviçlerinize dilim olarak ya da yine sandviçlerinizin içine sos olarak guacamole eklemenizi öneririz. Burger ve taco cipslerle de tüketmeniz halinde hem doyurucu hem de lezzetli bir atıştırmalık olarak beslenme rutininizde yerini alabilir.
Avokado ile fırında yumurta: Favori kahvaltı kombinasyonları arasında yerini alabilecek ikili hiç şüphesiz yumurta ve avokado! Yumurtanızı ikiye bölünmüş avokadonun içinde fırınlayarak pişirmeyi deneyebilirsiniz.
Avokado püreli tost: Tost ekmeği üzerine sürülmüş avokado hem lezzetli hem de besin açısından oldukça zengin bir kahvaltı olabilir. Üstelik yapımı da oldukça basit. Avokadolarınızı püre haline getirin. Yumuşak ve etli kısmını alın. Pürüzsüz olana kadar bir mutfak robotunda veya bir çatal yardımı ile ezin. Ve istediğiniz kıvamı elde edene kadar biraz su ekleyin. Bu tarif aynı zamanda çocuklara avokadoyu sevdirmenin eğlenceli bir yolu da olabilir.
Avokado püresi: Avokado püresi hem çocuklar hem de yetişkinler için lezzetli bir atıştırmalık olarak mükemmeldir. Avokadoyu, yumuşak ve kolay yenilecek bir hale gelene kadar çatalla ezin.
Dilimlenmiş Avokado: Dilimlenmiş avokadoya, sabah kahvaltısı, öğle yemeği ya da akşam yemeğinde kolayca yer verebilirsiniz. Özellikle salatalarınıza ilave edip tüketebilirsiniz.
Avokado küpleri: Küpler halinde veya yatay dilimler halinde kesilmiş avokadoları ekleyerek salatanızda farklılık yaratabilirsiniz. Avokadolarınızı diğer tüm besinler gibi taptaze tüketmek alınan vitamin miktarı açısından da oldukça önemli. Avokadolarınızı nasıl saklayabileceğinize dair ipuçlarını bulabileceğiniz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Soslar: Diyetinize besin değeri yüksek gıdalar eklemenin yollarını mı arıyorsunuz? Ama avokadoyu yemenin lezzetli yollarını çözemediniz mi? Avokado püresini her zaman ton balığı salatası, yumurta salatası ve patates salatası yaparken mayonez yerine kullanabilirsiniz.
Avokadolu Alternatif Tarifler
Avokadoyu beslenme rutininize eklemek için damak tadınıza uygun hepsi birbirinden lezzetli tarifleri deneyebilirsiniz. Peki damak tadınıza uygun ve kolay kombinasyonlar yapmak mümkün mü? Avokado tarifleri nelerdir? Gelin, beraber bakalım.
Humusu yiyemeyenlerdenseniz sizi böyle alalım. Doyurucu bir avokadolu sandviç için ekmeğin üzerine sürerek tüketebilirsiniz. İşte lezzeti bol, kalorisi düşük Avokadolu Humus tarifi!
Avokadolu Humus
Malzemeler:
2 adet olgun, taze soyulmuş, çekirdeksiz ve doğranmış avokado
1 konserve nohut, süzülmüş olabilir
3 yk. limon suyu
3 yk. zeytinyağı
2 yk. tahin
1 diş ezilmiş sarımsak
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Bir mutfak robotunda, avokado, nohut, limon suyu, yağ, tahin, sarımsak, tuz ve karabiberi krema kıvamını alana kadar karıştırın. İstediğiniz kıvama geldikten sonra bir tabağa aktararak servis edin. Afiyet olsun!
Avokadolu Salata Sosu
Malzemeler:
Mağazadan satın alınan kremsi soslar, salatanıza şeker ve sağlıksız bilmediğiniz yağlar eklemenize sebep olabilir. Salatanızı besleyici ve düşük kalorili tutmak için kendi yönteminizi bulmak oldukça faydalı olabilir.
Avokado ile yapacağınız salata sosu, salatanızın sadece kusursuz bir kıvama sahip olmasıyla kalmaz, aynı zamanda salatanızı, lezzetli ve besinlerle dolu bir öğüne dönüştürmenize yardımcı olur.
Yapmanız gereken ise oldukça basit! Aşağıdaki malzemeleri karıştırın ve kıvamını ayarlamak için göz kararı biraz su ekleyin.
Malzemeler:
1/2 avokado
1/2 su bardağı (120 ml) su
3/4 su bardağı (12 gram) doğranmış kişniş
1 adet limonun suyu
1 diş sarımsak
1/4 su bardağı (60 gram) yoğurt
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Avokado Sandviç
Avokadolar zengin kremsi tadı ile kahvaltıda tercih edilen sandviçlerin başında yerini alır. Bu basit yumurta, fesleğen ve kepekli sandviçle güne başlamak sadece 12 dakikanızı alacak!
Malzemeler:
1 paket hindi veya sebze pastırması
4 büyük yumurta (hafifçe çırpılmış)
4 dilim kepekli ekmek
4 dilim az yağlı kaşar veya soya peyniri
1 adet dilimlenmiş domates (isteğe bağlı)
1/4 fincan fesleğen yaprakları (isteğe bağlı)
1 adet olgunlaşmış taze avokado (kesilmiş, çekirdeksiz, soyulmuş ve püre haline getirilmiş)
Yapılışı:
Hindi pastırmasını orta ateşte büyük bir yapışmaz tavaya yerleştirin. Kızarana kadar (yaklaşık 4 dakika) pişirin. Yumurtaları aynı tavada kırın ve pişirin. Yumurtanın kenarını bir spatula ile tavadan alın ve pişmemiş yumurtanın altına akması için eğin. İki tarafı da piştiğinde ters çevirin ve 30 saniye daha pişirin. Ekmekleri kızartın ve üzerine peynir koyun. Domates ve fesleğen ekleyin. Yumurtayı domatesin üzerine yerleştirin. Hindi pastırması ve avokado püresini üstüne ekleyin. Ekmeğin diğer yarısını üstüne yerleştirin. Afiyet olsun!
Antalya’nın en iyi restoranlarından Antalya Balıkevi ailesi olarak avokado nasıl yenir? ve avokado tarifleri nelerdir? sorularının cevaplarını sizlerle paylaştık. Alternatif tariflerle avokadoya beslenme rutininizde yer verebilirsiniz.