Neden Avokado?
Avokado, içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile sağlık için son derece faydalı armut biçimli bir meyvedir. Yüksek düzeyde iyi yağ ve son derece düşük kolesterol düzeyine sahiptir. Daha çok Meksika ve Orta Amerika’ya ait bir meyvedir. Armut şeklinden yuvarlağa, yeşilden siyaha birçok avokado çeşitleri bulunmaktadır.
Avokado, ılık iklimlerde yetişen, kremsi bir dokuya sahip sert çekirdekli bir meyvedir. Potansiyel sağlık yararları arasında sindirimi iyileştirmek, depresyon riskini azaltmak ve kansere karşı koruyucu olma yer almaktadır. Çok yönlü olan avokado, önemli miktarda sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri sağlayan tek meyvedir. Avokado, doğal olarak besleyici bir besindir ve yaklaşık 20 vitamin ve mineral içerir.
Avokado Seçimi
Avokado tropikal bir meyvedir ve dalından kopartıldığında çok sert olur. Yemeye hazır olması için yumuşamasını beklememiz ve olgunlaşmasına izin vermemiz gerekiyor. Yumuşama ve renginin koyulaşma süresi ise avokado çeşitleri bakımından değişiklik gösteriyor. Avokadonun olgunlaşması kabuğu ince ise; oda sıcaklığında 3-4 gün, kabuğu kalın ise; 8-10 günü bulabiliyor.
Avokadoyu bir kese kağıdının içine bir elma ya da muz ile birlikte koyarsanız olgunlaşma süresini kısaltabilirsiniz.
Peki, nasıl saklanır?
Avokadoyu oda sıcaklığında saklamanız en ideali olacaktır. Çabuk kararan bir meyve olması nedeniyle keser kesmez üzerine limon suyu sıkmanız, bunu engelleyecektir. Eğer bir avokadonun sadece yarısını kullanacaksanız, diğer yarısını çekirdekle birlikte bırakın. Işık ve hava almayacak şekilde, streç filmle sararak buzdolabında bir gün kadar saklayabilirsiniz.
Avokado Çeşitleri
Dünya çapında farklı çeşitlerde avokado yetiştirilmektedir. Avokado çeşitlerinden bazıları ise şunlardır:
Bacon: Diğer çeşitlere göre daha hafif bir tada sahiptir. Açık kahverengi kabuğunun soyulması oldukça kolaydır.
Fuerte: Belirgin armut şeklindedir. İlkbaharın sonlarına doğru hasat edilir. Yüksek kaliteli, yağlı bir dokuya sahiptir.
Hass: Önde gelen en popüler çeşittir. Tüm yıl boyunca mevcuttur. Lezzetli bir tada ve küresel şekle sahiptir. Kabuğu olgunlaştıkça koyu yeşilden koyu morumsu siyaha döner.
Gwen: Tat, doku ve görünüm olarak Hass avokadosuna benzer. Fakat biraz daha büyüktür. Çıkarılması kolay, kalın, koyu yeşil bir kabuğa sahiptir.
Zutano: Daha açık, parlak ve sarı-yeşil bir kabukla kaplıdır. Diğer pek çok çeşidin aksine hafif bir tada sahiptir.
Avokadonun Faydaları
Bol miktarda meyve ve sebze içeren bir beslenme programı, yaşam tarzıyla ilgili birçok sağlık sorunu riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Yapılan çok sayıda çalışma, avokado gibi yiyecekleri içeren ağırlıklı olarak bitki temelli bir beslenme tarzının, sağlıklı bir cilt ve saç, yüksek enerji ve genel olarak daha düşük ağırlığı teşvik ettiğini göstermektedir. Bunların yanı sıra obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltmaya da yardımcıdır.
Zengin besin içeriğine sahiptir
İçeriğinde bulunan vitamin ve minerallerle sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyen herkes için vazgeçilmez bir besin olan avokadonun, besin değerleri şu şekildedir;
Avokado (40 gram)
- 64 kalori
- 6 gram yağ
- 3,4 gram karbonhidrat
- 0,8 protein
- 3 gram lif
- 0 kolesterol
Avokadodaki kalorilerin çoğu yağdan gelir. Fakat utanmayın ki avokado, sizi tok tutmaya yardımcı olan sağlıklı ve faydalı yağlarla doludur. Yağ tükettiğinizde, iştahınızı kontrol altına almak için beyniniz bir sinyal alır. Yağ yemek karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır. Bu da kandaki şeker seviyesinin sabit kalmasına yardımcı olmaktadır.
Vücuttaki her hücre için, yağ gerekli ve önemlidir. Sağlıklı yağlar tüketmek cilt sağlığını koruyarak, ışıltı kazanmasına ve yaşlanma etkilerinin önüne geçerek cildi gençleştirmeye yardımcı olur. O derece ki kozmetik ve ilaç sektöründe de avokadodan sıkça faydalanılır. Yağda çözünen vitamin, mineral ve diğer besin maddelerinin emilimini artırmayı sağlar. Hatta bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olur.
Kalp sağlığına iyi gelir
Avokado, beta-sitosterol adı verilen doğal bir bitki sterolü içerir. Düzenli tüketiminin sağlıklı kolesterol seviyelerini korumaya yardımcı olduğu belirtilmiştir.
Görmeyi geliştirir
Avokado, ultraviyole ışık da dahil olmak üzere korumaya yardımcı olan özellikle gözlerdeki dokularda yoğunlaşan iki fitokimyasal olan lutein ve zeaksantin içerir. Gözlerinizi kataraktlara, yaşla ilgili göz hastalıklarına ve maküler dejenerasyona karşı korur.
Avokadodaki tekli doymamış yağ asitleri, beta-karoten gibi diğer faydalı yağda çözünen antioksidanların emilimini de destekler. Diyetinize avokado eklemek, yaşa bağlı maküler dejenerasyon gelişme riskini en aza indirmeye yardımcı olur.
Osteoporozdan korunmada destek sağlar
Avokado, kemik sağlığı için önemli olan K vitamini içerir. Sağlıklı kemiklerin korunması adına yeterli miktarda K vitamini içeren bir beslenme programı, kalsiyum emilimini artırarak ve kalsiyumun idrarla atılımını azaltarak kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olur.
Sindirim sistemini iyileştirir
Lif oranı bakımından oldukça zengin olan avokado, sağlıklı bir sindirim sistemini korumaya ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur. Doğal lifli yiyecekler yemek aynı zamanda kabızlık problemini de önler.
Bebek gelişimini destekler
Faydaları saymakla bitmeyen avokado, folik asit açısından da bir hayli zengindir. Avokadonun hamilelik sırasında tüketilmesi hem bebek gelişimi hem de anne sağlığı için son derece faydalıdır. Yeterli miktarda tüketildiğinde olumsuz riskleri azaltmaya yardım eder.
Böbrek fonksiyonlarını ve kan basıncını düzenler
Avokado, içerdiği potasyum miktarının fazla olması nedeniyle böbrek fonksiyonlarını ve kan basıncını düzenler.
Yağ yakımını kolaylaştırır
Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri yönünden oldukça zengin olan meyve, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır. Düzenli tüketildiği takdirde, doygunluk hissi verdiği için kilo kaybına yardımcı olur.
Avokado Nelerle İyi Gider?
Avokado birçok lezzetin yanına çok yakışır. Balık ve deniz ürünlerinin zengin tatlarını, yumuşak dokusuyla daha fazla ortaya çıkarır. Baskın bir tadı olmadığı için sandviçlere uyum sağlar.
Antalya’nın en iyi restoranı Antalya Balıkevi olarak mutlaka tadılmalı dediğimiz avokado çeşitlerini, birbirinden lezzetli, taze ve sağlıklı olan salatalarımıza, tamamlayıcı olarak ekliyoruz. Usta şeflerimizin hünerli ellerinde hayat bulan; “Avokadolu Yeşil Salata, Peynirli Avokado Salatası ve Avokadolu Karides Salatası” misafirlerimizin salata keyfini bir üst noktaya taşıyor. Siz de sağlıklı beslenme ile uyumlu, kaliteli malzemelerle ve özenle hazırlanmış lezzetlerimizi keşfederek, gastronomik bir yolculuğa çıkabilirsiniz.