Ahşap Kesme Tahtası Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kesme tahta seti, mutfakta en çok kullanılan pratik araçlardan biridir. Çalışma alanlarınızı temiz tutar ve tezgâhın çizilmesini önler. Pratikliğin ötesinde, ordövrler ve tatlılar için güzel servis tahtaları olarak kullanmanızı da sağlar. Bir ahşap kesme tahtası bakımı, tahtanızın sağlıklı kalmasını ve yeni görünmesini sağlayacak, tahtanızın ömrünü uzatacaktır.
Diğer taraftan bu işlem hızlı ve kolay bir iştir. Size bu konuda yardımcı olacak bilgileri bir araya getirdik. Ahşap kesme tahtası bakımı hakkında daha fazla bilgi almak adına yazıyı okumaya devam edin!
Antibakteriyel etki
Bazı insanlar ahşap kesme tahtasının hijyenik olmadığını söylüyor. Bu aslında doğru değil. Kestiğinizde tahtada küçük olukların açılacağı ve burada bakterilerin toplanacağı düşünülmektedir. Mesele şu ki, plastik kesme tahtasındaki bir oluk kısmen oluğun içindeki kiri çevreleyecektir. Bu nedenle plastiği yıkadığınızda, oluklardaki tüm kiri temizlemeniz garanti edilemez. Ahşap kesme tahtası kirin etrafını kapatmaz, temizlik sırasında açılır ve kolayca kir ve bakterilerinden arınır. Bu şekilde, her şeyi oluktan kesinlikle yıkayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ahşabın içindeki malzeme, bakterilerin büyük bir bölümünün temizlenmesine yardımcı olur.
Kullanımdan sonra temizlik
Tahta bir kesme tahtası kullandığınızda, en iyi temizleme yöntemi durulayıp bulaşık makinesi fırçası veya bezle silmektir. Her zaman bulaşık deterjanı kullanmak zorunda değilsiniz; ancak çiğ et, kümes hayvanları veya balıkları kestikten sonra bu tavsiye edilir. Tahtayı düzgün bir şekilde kuruttuğunuzdan emin olun, ıslak bırakmak genellikle ahşabın hasar görmesine neden olur. Kuruduktan sonra tercihen dik olarak saklayın. Ahşabın dik durması önemlidir. Bu, eğrilme olasılığını büyük ölçüde azaltır.
Ahşap kesme tahtasını yağlayın
Ahşap kesme tahtası setini temiz tutmanın yanı sıra, ahşabı ilk günkü yeniliği ile tutmak da önemlidir. Ahşap kesme tahtasının yağlanması, ahşap üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Ahşap kesme tahtasını yağlamak için kokulu ve tatsız bir yağ kullanmak en iyi tercih olacaktır. Badem veya üzüm çekirdeği yağı iyi seçimlerden biri olacaktır. Fakat kuruyemiş alerjiniz varsa badem yağı kullanılması önerilmez. Beyaz mineral yağ da uygundur; ancak kesme tahtası yağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Zeytinyağı kullanılması önerilmez çünkü bu ahşap kesme tahtanızın üst dokusunu yapışkan hale getirecektir. Tabii ki, istenilen bu değildir.
Kesme tahtası yağı ve kremi nasıl uygulanır?
Kesme tahtası yağının amacı, diğer sıvıların kan, bakteri ve nemin ahşabın içine girmesini önlemek için ahşaba nüfuz etmektir. Bu şekilde temizliğin yanında formunu da koruyacaktır.
Kesme tahtanız tamamen kuruduktan sonra yağı doğrudan tahtanın yüzeyine uygulayın. Özellikle odun kuruysa, kesme tahtanızı yeni satın aldıysanız, yağı uygulama konusunda cömert olmanızda fayda var. Yüzeyin her tarafının ıslak olmasını istiyorsanız, yağı yaymak için havlu veya yeni bir boya fırçası kullanmanızı öneririz. Çünkü ellerinizi kullanmak kazara kıymık batmalarına neden olabilir. En önemlisi, yağın kesme tahtasına mümkün olduğunca uzun süre geçmesine izin verin. Bu süre en az birkaç saat veya mümkünse bir gece olmalıdır.
Ahşap kesme tahtası için yapabileceğiniz büyük bakım
Bir kesme tahtasını yağlayacağınız zaman, birinci adım tahtayı temizlemektir. Önce tahtayı limon suyu ve beyaz sirke ile ovalayın. Üzerine deniz tuzu serpin ve temiz bir bulaşık bezinden bir kâğıt havlu alın. Tuzu ve suyu ya da sirkeyi kesme tahtanızın üzerine sürün ve 15 dakika bekletin. Bu, kesme tahtasını temizlemek için yeterli olacaktır. Kesme tahtasını durulayın ve bir bez ya da kâğıt havluyla kurulayın. Yağlamadan önce kesme tahtasının iyice kurutulması önemlidir. Yağ bu şekilde daha iyi emilecektir.
Tahta artık yağlanmaya hazır. Yağın bir kısmını kesme tahtasına bırakın ve temiz bir bulaşık bezi ile ovalayın. Tekrar kullanmadan önce tahtaya yağı çok iyi emmesi için bolca zaman verin. Dinlenme süresinden sonra yağlamayı tekrarlayın, tahta artık yağı emmeyinceye kadar devam edin. Bu, tahtanın doymuş olduğu anlamına gelir.
Ahşap kesme tahtası için yapabileceğiniz küçük bakım
Asit ve tuz içeren bu temizliği sadece 2 ile 4 ayda bir kullanım sıklığına bağlı olarak yapmalısınız. Arada, günlük kullanımdan sonra yaptığınız gibi tahtayı yıkayıp kuruladıktan sonra yağlayabilirsiniz. Bu şekilde, ahşap ilk günkü yeniliğe sahip olur. Kullanım sıklığınıza bağlı olarak, bunu iki haftada bir veya ayda bir yapabilirsiniz. Kesme tahtanız kurumaya başladığında, yeni bir yağ tabakasının zamanının geldiğini anlamış olacaksınız.
Ahşap kesme tahtası bulaşık makinesinde yıkanabilir mi?
Ahşap kesme tahtası kesinlikle bulaşık makinelerini sevmez. Bulaşık makinesinde ıslaklığa ve sıcaklığa maruz kalır ve ardından çok hızlı bir şekilde soğutulur ve kurutulur. Aynı zamanda bulaşık makinesi deterjanı da ahşap kesme tahtasının aşınmasında ve zarar görmesinde etkili malzemelerden biridir.
Ahşap kesme tahtası temizliği adına yapmamanız gerekenler
- Ahşap kesme tahtası setinizi bulaşık makinesinde yıkamayın. Isı ve su, ahşabı eğip parçalayacak ve çoğu üreticinin garantilerini geçersiz kılacaktır. Bulaşık makinesine yalnızca plastik, kompozit veya cam malzemeler girebilir.
- Çamaşır suyu kullanmayın. Bu, ahşabı lekeleyecek ve ahşap kesme tahtanızı aşırı derecede kurutacaktır.
- Ahşap kesme tahtanıza düzenli bakım yapmalısınız. Diğer taraftan eğer ahşabınız kurursa bu eğrilmesine neden olacaktır.
Antalya Balıkevi ailesi olarak, hijyen kuralları konusunda bilinçli ve yönetmelikleri olan bir restoranız. Birçok sağlık ve hijyen kurallarını en üst düzeyde alarak, tüm tedbirleri hassasiyetle uyguluyoruz. Sağlıklı ve temiz ahşap kesme tahtaları için sizlerle paylaştığımız değerli bilgileri notlarınıza dahil etmeyi unutmayın. Antalya Balıkevi ailesi olarak verdiğimiz püf noktalar, sağlıklı bir kesme tahtasına sahip olmanızı sağlayacaktır.