Mükellef Sofralar İçin Balık Sosu Nasıl Hazırlanır?
Tereyağı, zeytinyağı ve sarımsak dokunduğu her şeye lezzet katan balık mutfağının vazgeçilmez simgesidir. Deniz ürünleri ve balık yemeklerinde özellikle sos olarak sarımsak ve zeytinyağı kullanılır. Sağlıklı ve lezzetli balık yapmak için ihtiyacınız olan tek şey ise; size hitap eden doğru sosu seçmektir.
Soslar, balığın tadını çıkarmanın harika nedenlerinden sadece biridir. Tabaklarınızı zenginleştirmek, lezzet ve derinlik katmak için birbirinden lezzetli soslar kullanabilirsiniz. Böylece yediğiniz yemeklerden daha fazla lezzet alabilir ve damak tadınızı geliştirebilirsiniz.
Antalya’nın en iyi restoranlarından biri olan Antalya Balıkevi ailesi olarak, “Balık sosu nasıl hazırlanır?” sorusuna farklı damak zevklerine iyi gelen ve deniz ürünlerine en çok yakışan 10 tarifle cevap vermek istedik.
İşte içlerinden birinin mutlaka favoriniz olacağı 10 farklı balık sosu tarifi!
1- Tartar Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 2 çorba kaşığı ekşi krema veya süzme yoğurt
- 4 çorba kaşığı mayonez
- 8-10 adet kapari
- 2 adet haşlanmış yumurta beyazı
- 1/2 limon suyu
- 1 tutam maydanoz ya da dereotu
- 8-10 adet kornişon turşu
- 1 tatlı kaşığı beyaz biber
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- İsteğe bağlı karabiber ve toz kişniş
Yapılışı
Ekşi krema ve mayonezi iyice karışana kadar çırpın. Limon suyunu ilave edin. Kornişon turşuları, kaparileri ve haşlanmış yumurtaların beyazını mümkün olduğunca küçük doğrayın. Maydanoz ya da dereotunu incecik kesip, sarımsakları ezin. Bütün baharatları ekleyip, yoğun bir sos kıvamına gelinceye kadar birbirine karışmasını sağlayın. Dilerseniz hazırlamış olduğunuz sosu buzdolabında 1-2 saat bekletebilirsiniz. Kızarmış balıkların yanında dip sos olarak kullanabilirsiniz!
2- Tereyağında Kremalı Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
- 1/4 fincan krema
- 1-2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı hardal
- 1 1/2 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz
- Karabiber
Yapılışı
Tuzsuz tereyağını sos tavanızda eritin. İçerisine kremayı ilave edin. Krema kaynamaya başladıktan sonra ezilmiş ya da kıyılmış sarımsak, limon suyu ve hardalı ekleyin. Kısık ateşte 10-12 dakika daha pişirmeye devam edin. Son olarak tuz ve karabiber ekleyip sosun altını kapatın. İster pişmiş balığın üzerine dökerek servis edin, isterseniz de balığınızı bu sosla beraber fırında pişirin.
3 – Tahinli Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 1/4 su bardağı tahin
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı soğuk su
- Tuz
- Kimyon
Yapılışı
Sos için tahin, yoğurt ve limon suyunu çırpın. Suyu yavaş yavaş ilave ederek tahinin katı dokusunu açın. Son olarak kimyonu ve tuzu dahil edin. Karışıma isteğe bağlı olarak sarımsak da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız sosu istediğiniz balıkla tüketebilirsiniz. Ayrıca bu sosu evde yaptığınız salatalarda da kullanarak, hazırladığınız sağlıklı tariflerin lezzet katmanlarını artırabilirsiniz.
4 – Köri Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı taze zencefil
- 2 çorba kaşığı toz köri
- 1 tatlı kaşığı öğütülmüş zerdeçal
- 400 ml hindistan cevizi sütü
- 2 adet domates
- Tuz
- Kişniş
- 1/2 limon suyu
Yapılışı
Eriyen tereyağında soğanı kavurun. Sarımsak, zencefil, zerdeçal ve toz köriyi kavrulan soğana ilave ederek 1 dakika daha pişirmeye devam edin. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri doğrayıp ekleyin ve bir süre yumuşayana kadar pişirin. Hindistan cevizi sütünü yavaşça dahil edin ve kaynatın. Bu aşamada dilerseniz balıkları sosla birlikte 8-10 dakika pişirebilirsiniz. En son kişniş, limon suyu ve tuzu ekleyin. Alışılmışın dışında, farklı “Balık sosu nasıl hazırlanır?” sorusunun cevabı bu tarif olabilir.
5 – Acı Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 100 gram acı kırmızı biber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 1 adet kuru soğan
- 1 bardak domates sosu
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Bir tutam maydanoz
- Tuz
Yapılışı
Biberleri küçük küçük doğrayın. Bir sos tavasında zeytinyağı ile birlikte sarımsak ve soğanları kavurun. Doğradığınız acı kırmızı biberleri ve domates sosunu ilave edin. Limon suyu, sirke, tuz ve şekeri de ekleyip, sosu kısık ateşte 5 dakika kaynatın. İçerisine doğradığınız maydanozları da ekleyerek altını kapatın. Soğuduktan sonra mutfak robotu yardımıyla pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Kızarttığınız balıkların yanında dip sos olarak tüketebilirsiniz.
6 – Pesto Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 2 demet taze fesleğen
- 150 gram parmesan peyniri
- 150 gram çam fıstığı
- 1-1/2 su bardağı zeytinyağı
- 5-6 diş sarımsak
- Deniz tuz
Yapılışı
Fesleğenleri incecik kıyın. Aromasının daha kuvvetli hissedilmesi için çam fıstıklarını yağsız tavada 3-4 dakika kavurun. Parmesan peynirini rendeleyin. Sarımsakları tuzla beraber ezin. Sonrasında tüm malzemeleri mutfak robotunda kıvamlı bir püre haline getirin. Zeytinyağını yavaş yavaş elde ettiğiniz karışıma ekleyin. Pesto sosun daha lezzetli, kıvamının daha yoğun olmasını istiyorsanız mutfak robotu yerine tüm malzemeleri sırasıyla havanda dövmelisiniz. Balıklarınıza çok güzel lezzet katacaktır.
7 – Bademli Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 1 su bardağı badem
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Kapari
- Karabiber
- Tuz
Yapılışı
Bademlerin kabuklarını kolay soymak için kaynar suda bekletin. Kabuklarını soyduğunuz bademleri ve diğer malzemeleri mutfak robotundan geçirin. Kıvamını ayarlamak için son olarak bir miktar su ekleyebilirsiniz. Yağ oranı düşük olan balıklarla birlikte tüketerek, denge sağlayabilirsiniz.
8 – Avokado Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 1 büyük boy olgunlaşmış avokado
- 1/4 su bardağı doğranmış kişniş
- 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 3 dal taze soğan
- 2 tatlı kaşığı sarımsak tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- Karabiber
- Süt
Yapılışı
Avokado, kişniş, süzme yoğurt, limon suyu, taze soğan, sarımsak tozu, karabiber ve tuzu bir mutfak robotundan geçirin. Karışım akışkan bir kıvama gelinceye kadar 2-3 yemek kaşığı süt ilave edin. Pişen balıklarınızın üzerine sosu ekleyerek, sevdiklerinizi mutlu edin.
9 – Tereyağında Beşamel Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 yemek kaşığı kepekli un
- 1,5 su bardağı süt
- Karabiber
- Tuz
Yapılışı
Erimiş tereyağı ve zeytinyağı karışımına, unu ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun. Yavaş yavaş sütü ilave ederek karıştırmayı sürdürün. Hafif koyu bir kıvam elde edince tuzu ve karabiberi dahil edip karıştırmaya devam edin. Bu sosu özellikle balık kavurma ve tavalarla birlikte tercih edebilirsiniz.
10 – Zeytinyağlı Sarımsaklı Sos Tarifi
Yapımı için malzemeler
- 1/2 su bardağı natürel sızma zeytinyağı
- 8-10 diş sarımsak
- Taze kekik
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- Deniz tuzu
Yapılışı
Rafine edilmiş, natürel sızma zeytinyağında ezilmiş sarımsağı 2-3 gün dinlendirin. İçerisine taze kekik, limon suyu ve deniz tuzunu ilave edin. Herkesin seveceğini düşündüğümüz bu sos klasik fakat lezzet katmanı garanti bir karışımdır.
Sağlıklı beslenmenin mükemmel yollarından biri de deniz ürünleri ve balık yemeklerine yer vermekten geçiyor. Uzmanlara göre haftada en az bir kez balık yemek, beyin sağlığını artırabilir ve Alzheimer gibi bilişsel hastalıkları önleyebilir. Antalya Balıkevi olarak, balık tüketmenin bu sayısız faydalarını elde etmenize yardımcı olacak; 10 farklı harika balık sosu tariflerini “Balık sosu nasıl hazırlanır?” başlığı altında sizlerle paylaştık.
Bu soslara, şans tanımanızı tavsiye ederiz.
Afiyet Olsun!