defne yaprağı faydaları

Defne ağacı, soğuk sevmeyen sıcak iklimde yetişen bir bitkidir. Uzun süre su verilmese de gelişmeye devam edebilir. Daha çok Akdeniz ikliminde yetişen bir bitkidir ve güneş ışığı alması oldukça önemlidir. Taze ve ince 5-10 cm uzunluğunda olan yaprakları, 2-5 cm genişlikte olabilirler. Yaprakları sert ve kısa saplı biçimde, iki ucu hafif dalgalı kenarlara sahiptir.

Defne yaprağı, Yunan mitolojisinde her mevsim yeşil kaldığı için ölümsüzlük otu olarak da geçmektedir. Yunan kahramanlarına ve olimpiyat oyunlarında başarılı olan yarışmacılara, defne yapraklarından yapılan çelenklerin verilmesi tarihte yer almaktadır.

Defne yaprakları taze, kurutulmuş olarak ya da toz halinde öğütülmüş olarak kullanılabilir.

Ilık iklimlerde yavaş büyüyen, yaprak dökmeyen bir çalı olan defne bitkisinden elde edilir. Bitkiler süs amaçlı yetiştirilir, kurutulur ve yemeklerde kullanılır.

Defne yaprağı daha çok Akdeniz ve Ege mutfağında kullanılır. Bununla birlikte yemeklere güzel bir tat ve aroma katmasıyla da bilinir. Biz de Antalya Balıkevi ailesi olarak defne yaprağını, balık ve deniz ürünlerimizde güzel bir tat ve aroma katması adına kullanıyoruz.

Defne meyvesi yağı nasıl elde edilir?

Defne yağı, meyvelerinin ya da tohumlarının sıcak su içerisinde ezilmesiyle elde edilir. 30 °C derecede eriyen defne yağının, canlandırıcı bir aroması vardır. Nefis ve yoğun kokusu ile en çok kozmetik alanında kullanılır. Sabunlar, cilt ve saç sağlığı için oldukça faydalıdır. Yaklaşık %2 oranında uçucu yağ içerir. Fakat alerjiye yatkın ciltlerde uygulanma öncesinde dikkat edilmelidir.

Defne meyvesinin Faydaları

  • Odaklanmayı artırıcı kokusu sayesinde zihni sakinleştirir.
  • Strese bağlı zihin dağınıklığına iyi gelir.

Defne yaprağının içeriğinde neler bulunur?

100 gram defne yaprağında yaklaşık olarak;

Kalori 313 kcal

Karbonhidrat 75.0 g

Lif 26.3 g

Protein 7.6 g

Yağ 8.4 g

Kalsiyum 834.0 mg

Demir 43.0 mg

A vitamini 6185.0 IU

C vitamini 46.5 mg

A ve C vitamini sayesinde antioksidan özelliği içerir. Defne yaprağı (kurusu) diğer besinlerin aksine;

%14 daha az kalori

%236 daha fazla karbonhidrat

%11 daha az yağ içerir.

defne yaprağı kurusu

Defne yaprağının faydaları

Bunların yanı sıra sağlık açısından defne yaprağının mucizevi faydalarından bahsedelim biraz.

  • Kanserle savaşmaya yardımcıdır. Doğal antioksidan etkisiyle vücudu zararlı ve yıkıcı bakterilerden koruyarak, hücrelerin yaşlanmasını ve ölmesini önler.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Şeker hastaları için yardımcıdır, şekeri dengelemeye yardımcı olur. Defne yaprağı vücudun insülin direncini kontrol altında tutar.
  • Migren ve baş ağrılarına iyi gelir.
  • Defne yaprağının yakılması kaygıyı ve stresi azaltır. Doğal olarak yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Cildi tazeler. Defne yaprağı yağı, yağlı ciltteki yaraların üzerine uygulandığında daha hızlı iyileştirme özelliği vardır. Romatizma ve kas ağrılarının da hafiflemesini sağlar.
  • Stresinizi azaltmak ve ruhunuzu tazelemek için defne yaprağını çay içerisinde de kullanabilirsiniz.
  • Sakinleştirici etkisi bulunan defne yaprağı, çay olarak tüketildiğinde daha rahat uyuyabilmenizi sağlar.
  • C ve A vitamini bulunan defne yaprağı, bağışıklık sistemini güçlü tutar.
  • Defne yaprağının içerisinde bulunan antioksidan ve demir, kalp sağlığına da iyi gelir.
  • Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi vardır.
  • Sindirim sorunlarına ve mide ağrısına iyi gelir.
  • Tansiyonu dengeler.
  • Defne yaprağı, saç dökülmesini azaltır. Birkaç defne yaprağını suda kaynatıp, süzdükten sonra saçlarınıza uygulayabilirsiniz.
  • Solunum yollarını korur. Enfeksiyon giderici etkisi ile mevsim değişikliklerinde yaşanan hastalıkların önlenmesini sağlar.
  • Vücudu terletir, arındırır. Ter yolu ile vücuttan kolayca mikropların atılmasını sağlayarak vücut ısısını dengeler.

Defne yaprağını nasıl kullanabilirsiniz?

Defne yaprağı birçok farklı şekillerde kullanılır;

Defne yaprağı çayı

Defne yaprağı çayı hazırlarken, 1 su bardağına 2-3 adet defne yaprağı ekleyin. Daha sonra 10 dakika demleyin ve süzerek tüketin. Özellikle kış aylarında bağışıklığınızı güçlü tutmak için defne yaprağını çay olarak tüketmelisiniz.

İçeriğinde A vitamini bulunan defne yaprağı aynı zamanda magnezyum ve kalsiyum da içerir.

Yüksek oranda antioksidan içeren defne yaprağı, göz sağlığını korur ve şişkinliği azaltır.

Defne yaprağı çayı, iştah açmasının yanın da sakinleştirici etkisiyle de uykuyu düzenler. Uyku verimini ve kalitesini artırır.

Öksürüğe iyi gelmesi ve balgam söktürücü etkisiyle de çayı tercih edilir.

Kalp ve damar sağlığına iyi gelir ve kolesterol düşürücü özelliği ile kolesterolün dengede tutulmasını sağlar.

defne yaprağı çayı

Defne yaprağı çayının fazla tüketiminin zararları

Defne yaprağı çayının fazla tüketilmesini mide rahatsızlıklarına neden olur. Hamilelerin defne yaprağı çayının kullanılmaması önerilir. Bu sebeple defne yaprağı çayı düzenli bir şekilde kontrol altında içilmelidir.

Defne yaprağının yemeklerde ve salatalarda kullanımı

Defne yaprağı, yoğun aroması ve güzel kokusu ile yemeklerde ve salatalarda çokça tercih edilir. Keskin kokusu ile et yemeklerinde, balık yemeklerinde, balık marine yapımında kullanılır ve balık çorbasının içerisine de eklenir. Salatalarda defne yaprağı kurutulmuş ya da taze olarak tercih edilebilir.

Defne yaprağının yakılması

Defne yaprağı yemeklere tat katması dışında, yüzyıllardan bu yana şifalı bir bitki olarak da bilinmektedir. Defne yaprağı yakıldığında, stresi ve kaygıyı azaltan ve zihni sakinleştiren bir etkisi vardır.

Defne yapraklı balık tarifi

Yapımı için malzemeler

  • Sevdiğiniz bir balık türü
  • 1 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 4 dal defne yaprağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Sevdiğiniz baharatlar

Defne yapraklı balık yapılışı

İlk önce balıkları temizleyin, içini açın ve tuzlayın. Domates, soğan ve limonu halka halka doğradıktan sonra sırayla içine dizin. Sarımsağı ve defne yaprağını da ekleyin. Dilediğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz. En son üzerine zeytinyağı gezdirin ve önce fırın kağıdına sonra alüminyum folyoya sarın. 250 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.

Antalya’nın en iyi restoranı olan Antalya Balıkevi’nde özenle hazırladığımız; defne yapraklı balık beklentilerinizi fazlası ile karşılayacaktır.

Gününüzü eşsiz bir aroma ile taçlandırın.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir