Mutfağınızda Kullanabileceğiniz Saklama Yöntemleri
Mutfaklarımızda gıda muhafazası söz konusu olduğunda seçim yapmakta zorlanıyoruz. En doğru saklama yöntemlerinin neler olduğunu araştırıp doğru bilgiler elde edemiyoruz. Antalya Balıkevi olarak bugün kendi mutfağımızda da yer verdiğimiz besin saklama yöntemlerini paylaşacağız. Evde kullanılan gıdanın ömrünü uzatmak için; soğutma, dondurma, konserve, şekerleme, tuzlama ve vakumlu paketleme kullanabilirsiniz. Ayrıca, gıda uzmanları seçeneklerimizi genişletmek için sürekli olarak yeni koruma yöntemleri araştırmaktadır. Bizler bu yöntemlerin ışığında sizlere bilgi vermeye devam edeceğiz.
Besin saklama yöntemleri adına yapılan deneme yanılma araştırmaları bize, depolanan gıdanın kalitesini ve hijyenini korumak istiyorsak öncelik vermemiz gereken en güvenli gıda koruma yöntemlerini öğretti. İyi haber şu ki, doğru rehberlik ve malzemelerle bunu herhangi bir ortamda kolayca yapabiliriz.
Gıdayı korumanın ve saklamanın önemi
Gıdanın korunması ve saklanması süreci, besinlerin güvenli, dayanıklı depolaması için kullandığınız zamanı ifade eder. Koruma yöntemleri, bakteri büyümesini ve diğer bozulma türlerini önlemeye yardımcı olur, bu durum da gıdanın gelecekte güvenli ve doyurucu olduğu anlamına gelir.
Yiyecek korumanın önemli olmasının üç nedeni vardır:
Besinler patojenler gibi bakteriler nedeniyle ciddi bozulma riski altındadır. Bakterilerin gıdada hızla çoğalmaları için yalnızca sıcaklığa, neme ve zamana ihtiyaçları vardır. Ancak gıdanın saklama yöntemleri ile korunması bu koşullardan birini veya birkaçını engeller ve büyümelerini durdurur.
Yiyecekler zamanla bozulur. Çoğu durumda hafif bozulma, yiyecekleri yemeyi güvensiz hale getirmez; ancak tadını, dokusunu ve görünümünü önemli ölçüde etkiler. Gıdanın uygun yöntemlerle korunması, bu niteliklerden bazılarının ve belirli yiyeceklerin besin değerlerinin korunmasına yardımcı olabilir.
Çeşitli koruma yöntemleri güvenli bir şekilde yapılırsa sebzeleri, meyveleri, etleri vb. besinleri son kullanma tarihine kadar kullanmanızı sağlar. Böylece gereksiz israftan kaçınmış olursunuz ve bu besinleri çöpe atmanıza gerek kalmaz.
Bazı besin saklama yöntemleri yanıltıcı olabilir; ancak bunları başarılı bir şekilde uyguladığınızda gerçek bir memnuniyet duyma şansınız olacaktır. Ayrıca birçok koruma yöntemi, gıda güvenliğini sürdürmek için hassasiyet ve özen gerektirdiğinden, gıda hijyeni riskleri ve iyi uygulamalar hakkındaki farkındalığınızı güçlendireceksiniz.
Yaygın besin saklama yöntemleri
Yiyecek saklama yöntemleri, basit soğutma sürecinden konserve gibi daha karmaşık prosedürlere kadar çeşitlilik gösterir. Birçoğu, evde bir şeyleri karıştırmanıza veya çeşitli paketleme biçimleri oluşturmanıza yardımcı olan yaratıcı seçeneklerdir.
Antalya Balıkevi ailesi olarak, kullanabileceğiniz çeşitli gıda koruma yöntemlerini ve bunları yapmanın en güvenli, en etkili yolunu sizlerle paylaşacağız.
Yiyeceklerinizi dondurucu yardımı ile uzun süre saklayın
Doğru şekilde saklanırsa, donmuş yiyecekler aylarca dayanabilir. Aslında, donduğunda bakteri üreyemediği için, dondurucuda sakladığınız yiyecekler neredeyse belirsiz süreler boyunca güvenle yenebilir. Bununla birlikte, uzun süre beklerse kalitesi bozulacak ve iştah açıcı olmayacaktır. Bu nedenle donmuş yiyeceklerin çoğunu birkaç ay, en fazla bir yıl içinde kullanmalısınız.
Yiyecekleri güvenle dondurmak için şunları yapmalısınız:
- Dondurucuyu -18 ° C ile -22 ° C arasında bir sıcaklığa ayarlayın.
- Dondurmadan önce yiyecekleri hava geçirmez kaplara veya dondurucu poşetlerine koyun. Et için özellikle uygun ambalajlama önemlidir. Aksi takdirde yenmez hale gelebilir.
- Bakterilere çözülme arasında gelişme fırsatı verdiği için buzu çözülmüş yiyecekleri asla yeniden dondurmayın. Hemen kullanmalı veya buzdolabında 24 saate kadar saklamalısınız.
- Buz oluşumunu önlemek için dondurucuyu düzenli olarak çözün. Dondurucu buz çözerken, donmuş yiyecekleri buzdolabında maksimum birkaç saat tutabilirsiniz.
- Yiyecekleri dondurduğunuz tarihle etiketleyin. Ambalajın içinde ne olduğunu ve aldığınız tarihi de not etmeyi unutmayın.
Bir depolama yöntemi; soğutma
Günümüzde soğutma temel bir depolama yöntemidir. Birçok yiyecek türünü depolamanın en basit ve çoğu zaman en güvenli yoludur.
Buzdolapları gıdanın kalitesini ve güvenliğini korur; çünkü soğuk bakteri üremesini yavaşlatır ve bozulmayı en aza indirir. Gıdanın türüne bağlı olarak, dokusu ve tadı bozulmadan önce buzdolabında birkaç gün ile birkaç hafta arasında kalabilir.
Şekerleme tekniği
Yiyecekleri yüksek şekerli bir ortamda muhafaza etmek, gıdanın su içeriğini azaltarak bakteri üremesini durdurur. Özellikle meyvelerde işe yarar. Uzun süre dayanan reçel ve marmelat yapabilir ve saklamak için konserve kullanabilirsiniz.
Şeker granülleri, şeker şurubu veya bal dahil olmak üzere her türlü şekerli madde, yiyecekleri korumak için kullanılabilir.
Şekerlemeyi aşağıdaki yiyecekleri korumak için kullanabilirsiniz:
Meyveler; elma, şeftali, erik, kayısı, kiraz ve daha fazlası şekerlendiğinde iyi korunur.
Sebzeler; zencefil ve havuç genellikle şekerlenir ve çeşniler için kullanılır.
Bazı balık ve etler; eti korumaya ve tuzluluğu azaltmaya yardımcı olan bir tuzlu su yapmak için, şekeri tuzla veya başka bir sıvıyla birleştirebilirsiniz.
Aşırı miktarda şeker kullanmak sağlık açısından riskler taşır; ancak şeker miktarını gerekenden daha aza indirirseniz, yiyeceğin bozulmasına izin verebilirsiniz.
Konserve besinlerin ömrünü önemli ölçüde uzatır
Yiyecekleri konserve yöntemi ile saklamak, ömrünü önemli ölçüde uzatır; ancak yalnızca doğru şekilde yapılırsa bu imkân geçerlidir. Konserve işlemi, oksijeni hava geçirmez ve bakterilerin gelişemediği asidik, şekerli veya tuzlu bir ortamda yiyecekleri korur.
Güvenli ve uygun bir konserve süreci izlemelisiniz:
- Öncelikle konserve yapımından önce konservesini yapacağınız besinin en kaliteli halini seçin ve hijyenik bir şekilde tutun.
- Konserve için özel olarak tasarlanmış uygun kavanozları ve kendinden sızdırmaz kapakları satın alın. Eski fıstık ezmesi kavanozlarını ve reçel kaplarını tekrar kullanamazsınız; hava geçirmez bir sızdırmazlık sağlamazlar.
- Bir konserve rafı satın alın.
- Test edilmiş koruma tariflerini takip edin. Konserve yiyeceklerinizin güvenli bir şekilde muhafaza edildiğinden emin olmak için her adımı dikkatle izlemelisiniz.
Şu konserve adımlarını izleyin:
- Kavanozları önceden kaynayan suda (kaynatmadan) ısıtın.
- Yiyecekleri koruma tarifine göre hazırlayın.
- Kavanozları sudan çıkarın ve gevşek bir şekilde yiyecekle doldurun.
- Tarife bağlı olarak, kavanozu tamamen yiyecekle (ör. reçel) doldurabilirsiniz veya önceden kaynatacağınız asitli bir sıvı veya salamura eklemeniz gerekebilir.
- Kavanozun üstünde biraz boşluk bırakın ve sızdırmazlık kapağını uygulayın. Parmak ucuyla sıkıca oturana kadar kapağı ayarlayın.
- Belirtilen süre boyunca kavanozları kaynar suya batırın.
- Çıkarın ve belirtildiği kadar soğumaya bırakın.
- Gıdanın uzun ömürlülüğünü ve güvenliğini artırmak için test edilmiş bir konserve sürecini izlemeniz çok önemlidir.
Biliyor musun?
Napolyon’un yetersiz beslenmeden ölen askerler için duyduğu endişeye çözüm olarak, Nicholas Appert adlı bir bilim adamı 1800’lerin başında konserve icat etti.
Vakumlu paketleme
Konserve yapmaya benzer şekilde, vakumlu paketleme, hava geçirmez bir atmosfer yaratarak bakterileri oksijenden yoksun bırakır. Vakumlu paketleme, diğer içerik maddelerine ihtiyaç duymadan (konserve yapmanın aksine) kaliteyi koruduğu için koruma yöntemi olarak da değerlidir. Genellikle yiyeceklerin kokusunu, rengini, tadını ve dokusunu korur. Bu, özellikle az pişirmeyi planladığınız et için arzu edilir. Hava olmadığında, vakumla paketlenmiş yiyecekler de nemini korur ve bu da optimum yiyecek kalitesini sağlar.
Korumanın ötesinde, vakumlu paketleme gıda hazırlama için de iyi bir yöntemdir. Pek çok şef, belirli malzemeleri vakumlayarak paketler ve benzersiz sonuçlar elde etmek için bunları hassas bir sıcaklıkta pişirir.
Yiyecekleri güvenli bir şekilde vakumlamak için şunları yapmalısınız:
- Yiyecekleri hijyenik bir şekilde hazırlayın. Meyve ve sebzeleri yıkayın ve istenmeyen deri, yağ ve kemiği etten ayırın.
- Gıdayı uygun bir vakumlu paketleme plastik poşetine koyun.
- Plastik poşeti vakumlu paketleme makinesi ile kapatın.
- Buzdolabında veya serin, kuru bir yerde saklayın.
- İsterseniz yiyecekleri vakumlamak için bir makineye ihtiyaç duymayan bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Ancak bunlar genellikle gıda güvenliğinden ödün verir ve çeşitli olumsuz sonuçlar üretir.
Biliyor musun?
Birçok yiyeceği vakumlayarak kapatabilirsiniz; fakat yumuşak peynir, mantar, brokoli, lahana ve Brüksel lahanasından kaçınmalısınız. Torbayı genişleten ve bozulmaya neden olan gazlar yayarlar.
Antalya Balıkevi olarak mutfaklarınızda kullanabileceğiniz besin saklama yöntemlerini sizlerle paylaştık. Merak ettiklerinizi bizimle sosyal medya mecralarımız üzerinden iletişime geçerek iletebilirsiniz.