Ceviz Tüketmek İçin Birçok Neden Var
Besleyici bir gıda olan ceviz, vücudumuz için sağlıklı yağlar, lifler, vitamin ve mineraller sağlar. Cevizin, düzenli ve bilinçli bir şekilde tüketildiğinde faydası saymakla bitmez. Genellikle çiğ veya kavrulmuş şekilde atıştırmalık olarak kendi başına yenir. Ancak çok yönlü bir malzeme olan ceviz, salatalara, makarnalara, kahvaltılık tahıllara, çorbalara ve pişmiş ürünlere de ilave edilebilir.
Sizlere bu yazımızda Antalya Balıkevi’nin de birçok imza lezzetlerine ilave ettiği, muhteşem bir besin olan cevizin faydaları hakkında bilgi vereceğiz.
Hazırsanız başlayalım!
Cevizi Nasıl Bilirsiniz?
Enerji yoğun ve yüksek kalorili bir yiyecek olan ceviz %65 oranında yağ, yaklaşık %15 oranında da protein içermektedir. Besin değerleri bakımından; karbonhidrat değeri düşüktür ve içeriğinde lif vardır. Sağlıklı yağlar yönünden ve özellikle omega-3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Ayrıca omega-6 yağ asidi, folik asit, fosfor, manganez, kalsiyum, çinko, bakır, demir, selenyum, E vitamini ve bazı B vitaminleri içermektedir. Kısacası vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır.
Besin bakımından 30 gram ceviz, yaklaşık olarak aşağıdaki değerleri sağlar;
- Kalori: 185
- Yağ: 18,5 gram
- Protein: 4,3 gram
- Karbonhidrat: 3,9 gram
- Su: %4
- Lif: 1,9 gram
Yapılan araştırmalar, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve kolesterolü olanlara; omega-3 yağ asidi bakımından zengin bir beslenme programının faydalı olabileceğini göstermiştir. Ceviz önemli miktarda ALA (alfa lipoik asit) içerir. Bunun özellikle kalp sağlığı için faydalı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca iltihabı azaltmaya ve kan yağlarının bileşimini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.
Cevizin Faydaları
Cevizin faydaları bilinçli bir şekilde tüketildiğinde saymakla bitmez.
Kalp sağlığı
Omega-3 bakımından oldukça zengin olan ceviz, kalp ve damar sağlığına iyi gelerek, kalp hastalığı riskini azaltır. Potasyum açısından zengin olan ceviz, kardiyovasküler sistem açısından en sağlıklı besinler arasında yer alır. Bu durum kalp için doğal bir damar açıcıdır. İçerisinde bulunan oleik asit, omega-3, alfa linoleik asit ve linoleik asit sayesinde koroner kalp hastalıklarının kontrolünde de fayda sağlar. Bu etkiler cevizlerin yararlı yağ kompozisyonunun yanı sıra zengin antioksidan içeriğinden de kaynaklanmaktadır.
Beyin sağlığı
Yapılan çalışmalar, ceviz tüketmenin beyin fonksiyonunu iyileştirebileceğini göstermektedir. Ayrıca ceviz tüketmenin beyin fonksiyonunda depresyon ve Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı da görülmüştür. Ceviz, öğrenme yeteneğine, hafızanın güçlenmesine ve anksiyetenin azalmasına katkı sağlar ve destekler. Cevizin içindeki besin değerleri, beyni zararlı iltihaplardan korur. Yaş ilerledikçe sağlıklı bir beyin işleyişine yardımcı olur. Ceviz hem beyin sağlığı hem de beyin fonksiyonu için potansiyel faydalar sağlayan yüksek miktarda çoklu doymamış yağ içerir.
Kanserden koruma
Ceviz, yararlı bileşiklerin zengin bir kaynağı olduğundan, kanser önleyici diyetin etkili bir parçası olabilmektedir. Gözlemsel çalışmalar, düzenli ceviz tüketimini daha düşük kolon ve prostat kanseri riskiyle ilişkilendirmiştir. Yapılan araştırmalara göre; cevizin içerisinde bulunan polifenoller, bazı kanserlerin oluşma risklerini azaltır. Bunlar arasında; meme kanseri, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi türler bulunmaktadır. Bununla birlikte, bunu doğrulamak için daha fazla bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Antioksidan bakımından zengin
Ceviz mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde, kötü kolesterolün sebep olduğu zararlar dahil vücudumuzdaki oksidatif zararlara karşı savaşmaya yardımcı olur. İçeriğindeki E vitamini, melatonin, polifenol sayesinde diğer yaygın kuru yemişlerden daha yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir.
Kilo kontrolünü destekler
Ceviz yüksek kalorili bir besindir. Ancak yapılan çalışmalar cevizden emilen enerjinin beklenenden %21 daha düşük olduğunu göstermektedir. Ceviz yemek iştahımızı kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Ceviz kolay bulunabilen ve diyetinizde kolayca yer alabilecek bir besindir.
Ceviz birçok yönden faydalı bir yiyecek olsa da günlük tüketim miktarı çok aşılmamalıdır. Sağlıklı yağ kaynaklarını beslenmemize dahil etmenin önemli noktası, porsiyon kontrolüdür. Bunun yanında alerji riskine karşı ceviz tüketimi öncesi mutlaka doktora danışılmalıdır.
Ceviz Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ceviz hem sağlıklı bir yağ kaynağı hem de iyi bir lif ve protein kaynağıdır. Lif ve proteinler, kendimizi daha uzun süre tok hissetmemizi sağlarlar. Lif yönünden yüksek besinler, kan şekerindeki dalgalanmaların önlenmesine de destek olur. Peki, ceviz seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Taze ceviz satın alırken kabuklarının çok fazla parlak ve temiz olmamasına dikkat etmeliyiz. Çünkü daha temiz görünmesi adına cevizleri yıkarken kimyasal kullanılabiliyor. Kuru ceviz (ceviz içi) satın alırken kavrulmamış olan versiyonunu tercih etmeliyiz. Cevizi kokladığımızda kokusunu mutlaka hissetmemiz gerekiyor.
Cevizi Mutfakta Hangi Besinlere Dahil Edebiliriz?
Çok yönlü bir malzeme olan ceviz hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Ceviz, bazı yemekler için olmazsa olmazdır. Biz de Antalya’nın vazgeçilmez adresi Antalya Balıkevi olarak; menümüzde yer alan birçok seçkin lezzetlerimizde cevizi tercih ediyoruz. Mezelerden ara sıcaklara, salatadan tatlıya kadar pek çok favori lezzetlerimizi cevizle hazırlıyoruz. Cevizle harmanladığımız imza lezzetlerimiz ile yemek keyfinizi bir üst noktaya taşıyoruz.
İşte menümüzde yer verdiğimiz ve vazgeçemeyeceğiniz lezzetlerimizden birkaçı:
Her biri özenle hazırlanan soğuk mezeler
Girit Kabağı: Siyah Kabak, Süzme Yoğurt, Sebze Çeşnisi, Ceviz İçi, Z.Yağı.
Yunan Cacığı: Süzme Yoğurt, Salatalık, Sarımsak, Dereotu, Nane, Ceviz, Z.Yağı.
Cunda Ezme: Köy Peyniri, Ceviz İçi, Nane, Maydanoz, Z.Yağı, Paprika Sos.
Ot Kavurma: Ispanak, Radika, Turpotu, Soğan, Köz Biber, Cibez Çeşni, Ceviz İçi, Yoğurt.
Taze ve mevsiminde salatalar
Çingene Salatası: Brokoli, Cibes Otu, Avakado, Havuç, Kırmızı Lahana, Roka, Kıvırcık Marul, Maydanoz, Semiz Otu, Tere Otu, Nane, Domates Cherry, B.Peynir, Ceviz İçi, Z.Yağı, Limon.
Gavurdağı Salatası: Salatalık, Domates, Soğan, Turp, Ceviz İçi, Z.Yağı, Limon, Nar Ekşisi.
Kaşık Salatası: Salatalık, Domates, Kırmızı Soğan, Maydanoz, Nane, Yeşil Biber, Ceviz İçi, Z.Yağı, Limon, Nar Ekşisi.
İz bırakan tatlılar
Cevizli Kabak Tatlısı ve Ceviz Tatlısı
Sizler de kendi mutfağınızda cevizin faydalarını göz önünde bulundurarak, farklı hallerini deneyebilirsiniz. Makarnalara, kahvaltılık tahıllara, çorbalara, salatalara cevizi ilave ederek öğünlerinizin daha lezzetli ve besleyici olmasını sağlayabilirsiniz.
Antalya Balıkevi, her zaman taze ve sağlıklı ürünleri ile misafirlerine unutulmaz bir yemek deneyimi sunuyor. Usta şeflerin hünerli ellerinden çıkan birbirinden özel lezzetler, tazeliğinden ve kalitesinden hiçbir zaman ödün vermiyor. Kendinizi evinizde gibi hissedebileceğiniz konfor ve hizmette keyifli saatler geçirmek istiyor, sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorsanız; en kısa sürede buluşmayı umut ediyoruz!