Balık ve Süt Ürünleri Birlikte Yenir mi?
Yemek tarihi yıllardır süre gelen, yankısını ufakta olsa duyduğumuz tartışmalar ile doludur. Menemen ‘soğanlı mı yenir soğansız mı’ ya da ‘balığa limon sıkılır mı sıkılmaz mı’ bu tartışma konularından sadece birkaç tanesidir. Bugün oldukça tartışılan konulardan, balık ve süt ürünleri birlikte tüketilir mi sorusuna yanıt arayacağız. Özellikle çocukluk yıllarımızdan itibaren bu ikilinin, aile büyükleri tarafından kesinlikle tüketilmemesi gerektiği bizlere vurgulanmıştır. En büyük korku senaryosu, balık yemekleri ile birlikte tüketilen süt ürünlerinin zehirlenmeye yol açacağıdır. Fakat burada önemli olan nokta, kullanılan balık ya da süt ürünlerinin taze olup olmadığı ile ilgilidir. Herhangi bir sağlık sorunu oluşmaması adına dikkat edilmesi gereken şey; bayat ve tarihi geçmiş ürünlerin kullanılmaması gerektiğidir.
Antalya’nın en iyi restoranlarında süt ürünleri kullanımı
Zehirlenmeler; bayat, uzun süre bekletilmiş balıkların tüketilmesi ile mümkün olan bir şeydir. Çabuk bozulan et yapısına sahip balık, taze tüketilmediği durumlarda, sizi zorlayacak zehirlenmelere sebebiyet verir. Yapılan araştırmalara göre balık ile süt tüketimi arasında olumsuz sayılabilecek nedenler bulunmamaktadır. Günlük olarak satılan veya taze tutulmuş balıkların, süt ürünleri eşliğinde yenilebileceğine vurgu yapılmıştır. Antalya Balıkevi’nin usta şef ve aşçılarına bu konuda bilgi ve tecrübelerini sorduk. Balık ve süt ürünlerini bir arada kullanarak hazırladıkları pek çok dünya mutfağına ait lezzet bulunduğunu bildirerek, bir sakınca olmadığını belirttiler.
Balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmesi adına olumlu pek çok araştırma olmasına karşın, bu durum insanlar arasında önyargı konusu olmaya devam etmektedir. Zehirlenme tedirginliği nedeni ile bir arada kullanılmamasına özen gösterilen bu iki yiyecek, geçmiş yıllardaki olumsuz düşünce yapısını geride bırakarak olumlu ile yer değiştirmiş ve doğru olan bilgi kabul edilmeye başlanmıştır. Özellikle kurulan rakı masalarının olmazsa olmazlarına baktığımızda; rakı, balık ve peynir ilk üç sırada muhakkak yerini alır. Burada da balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketimini görmekteyiz.
Sizlere bugün Antalya’nın en iyi restoranları kategorisinde her daim ilk sıralarda gördüğümüz Antalya Balıkevi’nin yemek menüsünde yer alan, süt ürünleri ile hazırlanmış, nefis lezzetlerinden bahsedeceğiz.
Yengeç Dolma
Ara sıcaklardan Yengeç Dolma; Yengeç, Un, Süt, Tereyağı ve Kaşar Peyniri ile hazırlanarak masalarınıza gelmektedir. Malzemeler okuduğunuz üzere, büyük çoğunlukla süt ürünlerini kapsamaktadır. Antalya Balıkevi misafirleri tarafından oldukça sevilerek tercih edilen Yengeç Dolma, süt ürünleri ile pişirilen enfes lezzetlerden sadece bir tanesidir.
Yoğurt ve balık bir arada
Balık Mantı
İçerisinde süt ürünlerinin yer aldığı ara sıcaklardan bir başkası da; Yufka, Levrek, Karides, Ahtapot, Surimi, Tereyağı, Sıvı Yağ, Yoğurt ve Pul Biber ile hazırlanan Balık Mantı seçeneğidir. Bildiğiniz üzere mantının ana malzemesi yoğurttur ve bol miktarda kullanılır. Balık Mantı, her zaman taze ve günlük balık ile pişirilerek masalarınıza gelir.
Kremalı Pazı Sarma
Sırada tadanların bir daha vazgeçemediği Antalya Balıkevi lezzetlerinden Kremalı Pazı Sarması var. Bu lezzet özellikle krema ile hazırlanarak Pazı, Surimi, Karides, Ahtapot, Karabiber, Pul Biber, Kekik ve Kaşar Peyniriyle tamamlanmaktadır.
Gemici Böreği
Son olarak bahsedeceğimiz lezzet; Yufka, Karides, Kapya Biberi, Surimi, Galeta Unu, Biber, Mantar, Kaşar Peyniri ve Tereyağı ile hazırlanan Gemici Böreğidir. İçerisinde birden fazla deniz ürününün yer aldığı bu yemek, kaşar peyniri kullanılarak tamamlanmaktadır. Antalya’nın en iyi balık restoranı Antalya Balıkevi’nde, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Bugün deniz ürünleri ve süt ürünlerinin birlikte kullanımları üzerine yazdığımız yazıda, sizleri bilinçlendirmek ve aydınlatmak istedik. Bilinen yanlışların neler olduğunu, araştırmaların neler gösterdiğini örnekler vererek paylaştık.
Bir sonraki “bilinen yanlışlar” yazımızda görüşmek üzere.