Antalya’nın Tarih Kokulu Lezzeti: Hibeş
Osmanlı medeniyeti pek çok kültüre ev sahipliği yapmış bir tarih kronolojisine sahiptir. Yer aldığı konumun avantajlarını, farklı geleneğe sahip göç çeşitliliği ile bütünleştiren bu medeniyetin izlerini, günümüzde canlı ve unutulmamış bir şekilde görmekteyiz.
Osmanlı medeniyetinin birbirinden farklı birçok kültüre ev sahipliği yapması, yemek kültürü gibi çeşitli güzellikleri de beraberinde getirmiştir. Türk Kültürü’nün günümüze kadar gelen tarihi lezzetlerine baktığımız zaman Akdeniz havasına sahip Antalya Mutfağı, geleneksel ve etnik özelliği ile bizlere göz kırpmaktadır. Harika bir yemek çeşitliliğine sahip olan Antalya Mutfağı aynı zamanda sayısız kültüre örnek oluşturmuştur.
Damaklarda iz bırakan bir lezzet
Antalya balık restoranlarında severek tercih ettiğimiz Hibeş, bu çeşitlilik denizinden çıkardığımız lezzetlerden sadece bir tanesidir. Antalya’nın tarihi sıcaklığını kıvam ve tadında saklı tutan bu nefis mezenin, susamdan elde edilen tahin ve taze sıkılmış limon suyu ile yapımı gerçekleştirilmektedir. Ek olarak zeytinyağı ve birbirinden farklı mevsim baharatları ile lezzetlendirilen Hibeş, pek çok farklı dönemde sıklıkla tercih edilerek damaklarda tarih boyu iz bırakmış ve bırakmaya devam etmektedir. Akşam keyifle kurduğumuz sofralarda ana yemeklerimize eşlik eden veya gittiğimiz restoran menülerinde ilk tercih ettiğimiz mezelerin başında gelen Hibeş, meze olmanın yanında, kıvamı inceltilerek salata sosu olarak da kullanılabilmektedir. Eğer farklı tat dokuları arıyorsanız, aperatiflerinizin yanında bu lezzeti, keyifli bir kokteyl gecesinde dip sos olarak misafirlerinize tattırabilirsiniz.
Meze kültürümüz, diğer birçok kültüre göre oldukça zengin ve farklı damak zevkine uygun çeşitliliğe sahiptir. Gittiğimiz Antalya balık restoranlarında menülerin faklı farklı mezeler ile şekillendiğini görebiliriz. Mezelerin her yemeğe eşlik edecek birbirinden oldukça farklı içeriğe sahip olduğu da görülebilir. Acı sevenler için Atom, bakla sevenler için Fava, tahin sevenler için Hibeş önerilenlerdendir.
Hem sağlıklı hem hafif
Hibeş, tadı kadar hafifliği ve içerdiği malzemeler ile de sağlıklı yiyecek kategorisinde yerini almaktadır. Sabah kahvaltılarında dumanı üstünde nefis bir çay eşliğinde kızartılmış ekmek ile tüketilebilen bu meze, çok yönlülüğü ile kalplerde büyük bir yer edinmiştir. Arkadaşlar ile oturulan keyifli rakı masalarında seçilen mezelerden ilki muhakkak ki Hibeş’tir. Bu nefis mezenin izleri her ne kadar bizim kültürümüzde görülsede, farklı ülkelerden ağırladığımız insanların burada tadarak ülkelerinde arayışa geçtiği vazgeçilmezlerden biri olmuştur. Bizim ülkemizde ise yapılan sosyal medya anketlerine bakıldığı zaman, en çok sevilen mezelerde Hibeş’e yer verildiği görülmektedir.
Deniz ürünleri ile yakıştırılan mezelerin en başında gelen bu lezzet, Antalya balık restoranlarının sıklıkla hazırladığı ve vazgeçemediği tariflerden bir tanesidir. Özellikle mevsiminde tutulan; Çipura, Levrek, Palamut, İstavrit, Grida, Somon… güzel ve iyi pişirildiği takdirde Hibeş ile en iyi giden balıklardır. Izgara da pişirilmesi tavsiye edilen bu enfes lezzete sahip balıkları, Hibeş başta olmak üzere diğer nefis lezzete sahip mezeleri ile Antalya Balıkevi’nde denemenizi tavsiye ederiz.
Afiyet olsun.