USTA LEZZETLERDE BUGÜN: ISTAKOZ THERMİDOR
Istakoz, farklı boyut ve renk çeşitliliğine (mavi tonlarından yeşil, kahverengiye kadar renklerde görülebilir) sahip bir deniz canlısıdır. Lezzeti ve etinin yumuşaklığı, pek çok deniz canlısına göre oldukça farklı olan Istakozu, Dünya Mutfağında çeşitli tarifler ile görebiliriz. Türkiye’de Marmara denizi, boğazlarda, Ege denizinde görülen ve 30-35 cm boyla 4-5 kiloya kadar büyüyebilen, farklı pişirme teknikleri ile hazırlanarak tüketilen bu harika tada sahip deniz ürününü, hemen hemen her kültürde farklı pişirme teknikleri ile görmek mümkündür. Pişirilme şekli kadar yemesi de oldukça zor olan Istakozun, ayıklanma ve tüketilme biçimine dair farklı bilgi ve uygulamalar, çeşitli kaynaklarda bulunabilir. Fakat genel çerçeveye baktığımız zaman ıstakozun ilk olarak haşlandığı (lezzetinin ancak haşlanarak elde edileceği söylenmektedir) ve sonrasında kabuklarından ayrılan etinin yemek için kullanıldığı görülmektedir.
Balık Restoranlarının baş aktörü
Istakoz, balık restoranlarında bulunan deniz ürünlerine ait cam vitrinin her zaman baş aktörlerinden biri olmuştur. Lezzeti kadar sahip olduğu mineral ve vitaminlerle de tüketilmesi gerektiği söylenen bu canlı, insan vücudunun sahip olması gereken protein, sodyum, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir. İnsan bedeninin günlük B12 ihtiyacını karşılayabilecek bir depoya da sahiptir. Ve diğer pek çok balık türüne oranla protein değeri oldukça fazladır. Aynı zamanda doktorlar tarafından sıklıkla tüketilmesi önerilen deniz canlılarının başında gelmektedir. Çeşitli lezzetlendirme teknikleri ile restoran menülerinde yer alan Istakozu; İtalya, Fransa, İspanya Mutfağı başta olmak üzere, birbirinden farklı kültürlerin geleneksel yemek listelerinde, çeşitli tariflerle görmek mümkündür. Bu enfes lezzete sahip deniz canlısı, gezi bloğu yazan yazarların hikayelerine konu ve yotuberların gittiği rota noktalarında merakla denediği tat olmaya devam etmektedir. Istakoz Antalya’nın en iyi restoranlarından olan Antalya Balıkevi’nin vazgeçilmez lezzetlerindendir.
Antalya Balıkevi favorilerinden
Limonlu, biberiyeli, kremalı, körili… Istakoz kullanılarak ortaya çıkmış pek çok farklı lezzet bulunabilir. Fakat Istakoz Thermidor, Dünya Mutfağına ait tadı ile zihinlerde yer edinmiştir. Bütün ülke mutfaklarında ismi ortak lezzeti farklı olan bu yemeği, bizim de favori olarak seçtiğimiz, Antalya’nın en iyi restoranı olan Antalya Balıkevi şeflerinin özeni ve sevgisiyle ortaya çıkarmış olduğu özel İspanyol sosla hazırlanmış Istakoz Thermidor’u tatmanızı tavsiye ederiz. Mevsiminde toplanmış sebzeler ve taze tutulmuş Istakoz ile yapılan bu lezzet, doğal baharatlarla lezzetlendirilerek sizlere sunulmaktadır. Antalya Balıkevi; Thermidor Istakozun, ağırladığı birçok misafirin favorilerinden biri olduğunu ve bu lezzeti tatmak için şehir dışından misafir ağırladıklarını belirtmektedir.
Istakoz Thermidor, Istakoz kabuğundan çıkarılan etin, soslanarak lezzetlendirilmesinden sonra kabuğunun içine tekrar konulması ile servis yapılan bir yemektir. Balık restoranlarında sıklıkla önümüze çıkan bu lezzet, Istakozun en çok kullanıldığı yemek tarifi olarak birçok dünya mutfağında gerek tadı gerekse lezzetinde saklı tuttuğu vitaminler ile karşımıza çıkmaktadır. Yapılan sunumlarda görselliği ile bizleri kendine hayran bırakan bu yemeği, balık restoranlarında yiyebilir aynı zamanda hazırlayacağınız malzemeler ile evinizde yapabilirsiniz. Hazırlarken önemli püf noktaları unutmayın!
Istakoz Thermidor’u Antalya’nın en iyi restoranlarından Antalya Balıkevi’nde yiyebilirsiniz!