Neden Balık Tüketmeliyiz?
Balık, dünyadaki en sağlıklı ve lezzetli gıdalardan bir tanesidir. Az yağlı, yüksek kaliteli bir protein kaynağı olmakla birlikte, omega-3 yağ asitleri ve D ve B2 gibi vitaminlerle doludur. Aynı zamanda balıklar; kalsiyum, fosfor, demir, çinko, iyot, magnezyum, potasyum gibi büyük bir mineral zenginliğe sahip yararlı besinlerin başında gelmektedir. Balığın faydalarından en etkili şekilde yararlanmak için Amerikan Kalp Derneği sağlıklı bir yaşamın parçası olarak haftada en az iki kez balık yemeyi önerir.
Balıklar, kan basıncını düşürmeye, kalp krizi veya felç riski gibi hastalıkların oluşmasını azaltmaya yardımcı olabilecek protein, vitaminler ve yararlı besin kaynaklarına ev sahipliği yapmaktadırlar.
Balıkların sağlığa faydaları nelerdir?
Kalp yetmezliği ve felç riskini azaltır
Kalp krizi ve felç, dünyadaki erken ölümlerin en yaygın iki nedenidir. Balık yiyebileceğiniz en sağlıklı kalp dostu besinlerden biri olarak kabul edilir. Birçok büyük gözlemsel çalışma, düzenli olarak balık tüketen insanların kalp krizi, felç ve kalp hastalığından dolayı ölüm riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 40.000’den fazla birey ile yapılan bir çalışmada, haftada bir veya daha fazla porsiyon balık yiyenlerin kalp hastalığı riskinin %15 daha düşük çıktığı belirlenmiştir. Araştırmacılar, yüksek omega-3 yağ asidi içeriğinden dolayı yağlı balık türlerinin kalp sağlığı için daha da yararlı olduğunu ifade etmektedirler.
Görme ve göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur
Gözlerimiz vücudumuzun en hassas organlarından biridir. Çevresel ve genetik faktörlerin yanında, tükettiğimiz besinler de göz sağlığımızı etkileyebiliyor. Uzmanlar, omega-3 yağ asitlerinin görme ve göz sağlığının iyileştirilmesi için yararlı olduğunu yapılan araştırmalar ile tespit etmişlerdir. Balığın göz sağlığına yararlı olmasının nedeni, beyin ve gözlerin omega-3 yağ asitlerine yoğun bir şekilde konsantre olmaları ve diğer taraftan işlevlerini korumalarına ihtiyaç duymalarıdır. Balık bu iyi yağların en iyi kaynaklarındandır.
Beyin sağlığına yararlı
Kişisel beyin fonksiyonu genellikle yaşlanma ile azalır. Hafif zihinsel düşüş normal olmakla birlikte, Alzheimer hastalığı gibi ciddi nörodejeneratif rahatsızlıklar da vardır. Birçok gözlemsel çalışma, daha fazla balık yiyenlerin daha düşük zihinsel düşüş oranlarına sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmalar ayrıca her hafta balık yiyen insanların beynin duygu ve hafızayı düzenleyen kısımlarında daha fazla gri maddeye (beyninizin ana fonksiyonel dokusu) sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Balığın faydaları, özellikle çocukların beyin gelişimi üzerinde daha etkin bir rol oynamaktadır.
Depresyonu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur
Depresyon yaygın bir zihinsel durumdur. Genellikle düşük ruh hali, üzüntü, azalmış enerji, hayata ve aktivitelere ilgi kaybı ile karakterize edilir. Kalp hastalığı veya obezite kadar tartışılmasada, depresyon şu anda dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biridir. Araştırmalar, düzenli olarak balık yiyen insanların depresyona girme olasılığının daha düşük olduğunu tespit etmişlerdir. Çok sayıda kontrollü çalışma, omega-3 yağ asitlerinin depresyonla savaşabileceğini ve antidepresan ilaçların etkinliğini önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koymaktadır.
Çocuklarda astımı önlemeye yardımcı olur
Astım, solunum yollarınızın kronik iltihap tutması ile ortaya çıkan yaygın bir hastalıktır. Bu durumun oranları son on yıl içinde önemli ölçüde artmıştır. Araştırmalar, düzenli balık tüketiminin çocuklarda %24 daha düşük astım riskiyle bağlantılı olduğunu, ancak yetişkinlerde anlamlı bir etkisi bulunmadığını göstermektedir.
Somon balığının uyku problemlerine olumlu katkısı
Balık uyku kalitesini artırabilir
Uyku bozuklukları dünya çapında inanılmaz derecede yaygın bir sorun haline gelmiştir. Ancak bazı araştırmacılar bu duruma D vitamini eksikliğinin katkısı olabileceğine inanmaktadır. Balığın faydaları diğer birçok hastalıkta olduğu gibi uyku probleminin iyileştirilmesi durumunda da karşımıza çıkmaktadır. 95 orta yaşlı bireyde yapılan 6 aylık bir çalışmada, haftada 3 kez somon yemek hem uykuda hem de günlük işleyişte iyileşmelere yol açmıştır. Araştırmacılar, bunun D vitamini içeriğinden kaynaklandığını belirtmektedirler.
Karaciğer hastalığının tedavisine yardımcı olur
Balıklarda bulunan omega-3 yağ asitlerinin karaciğer hastalığının tedavisinde yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, omega-3’ün karaciğerdeki trigliseritleri ve yağ asitlerini parçalamaya yardımcı olduğunu ve yağlı karaciğer hastalığı riskini azalttığını göstermektedir.
Büyüme ve gelişmeye katkı sağlar
Omega-3 yağ asitleri büyüme ve gelişme için gerekli olan kaynaklardan bir tanesidir. Omega-3 yağ asitleri özellikle beyin ve göz gelişimi için oldukça önemlidir. Bu nedenle, hamile ve emziren kadınların yeterince omega-3 yağ asitlerini alması önerilir. Bununla birlikte, bazı balıklar beyin gelişim problemleriyle bağlantılı olan cıva bakımından da yüksektir. Bu nedenle, hamile kadınlar sadece somon, sardalye ve alabalık gibi düşük cıva balıklarını, haftada 400 gramdan fazla yememelidir. Ayrıca çiğ ve pişmemiş balıklardan da kaçınmalıdırlar. Çünkü fetüse zarar verebilecek mikroorganizmalar içerebilir.
Kan basıncını düşürür
Yüksek tansiyonunuz varsa, yemek öğünlerinize daha fazla balık dahil etmek, onu düşürmenize yardımcı olabilir. Yapılan bir araştırmada balık yağının yüksek omega-3 yağ asitleri konsantrasyonu nedeniyle kan basıncını düşürmede yardımcı olduğu tespit edilmiştir.
Metabolizmanızı hızlandırır
Balıklarda bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitlerinin metabolizma üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu yapılan çalışmalar ile görüldü. Çalışma, bu sağlıklı yağın yaşlı bireylerde dinlenme ve egzersiz metabolik oranlarının yanı sıra yağ oksidasyonunu artırdığını belirtti.
Balık tüketimi, sindirim kanseri riskini düşürür
Kanser riskini azaltır
Balıklar bazı kanser riskini azaltma etkisine sahiptir. Uzmanlar, yüksek miktarda balık tüketen kişilerin, daha düşük miktarda balık yiyenlere kıyasla, farenks, kolon ve pankreas kanseri gibi sindirim kanseri riskinin daha düşük olduğunu ifade etmektedirler.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur
Omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki LDL seviyelerinin (aynı zamanda “kötü” kolesterol seviyeleri olarak da bilinir) düşürülmesinde yardımcı olduğu belirtilmektedir. Üniversitenin bulgularına göre, balıklardaki omega-3 yağ asitlerinin kandaki kolesterol oluşturan lipitleri düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Antalya’nın balık restoranlarından bir tanesi olan Antalya Balıkevi olarak “Neden balık yemeliyiz?” sorusu üzerine bilgi ve deneyimlerimizi paylaştık. Sizleri sağlıklı bir yaşam için; taze ve lezzetli deniz ürünlerine sahip bir işletme olan Antalya Balıkevi’nin nefis balıklarını tatmak için bekliyoruz.