Antalya Balıkevi Mutfağından: Dondurmalı İrmik Helvası
İrmik, durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen iri taneli bir un çeşididir. Tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, parlak ve köşelidir. Rengi sarıdır. Genellikle irmik yapımında sert buğday tercih edilir.
Birçok faydası bulunan irmik, özellikle Türk mutfağında hafif tatlı yapımında bolca kullanılır. Bu tatlılar arasında da irmik helvası en çok tercih edilenlerde ilk sırada yer alır. Ayrıca irmik, herkesin severek tükettiği makarnanın da ana maddesidir. Besin değeri oldukça fazla olan irmik, %73 oranında karbonhidrat içerir. Eğer dozunda tüketimi sağlanırsa birçok faydası ortaya çıkmaktadır.
İrmiğin faydaları nelerdir?
Mutfağımızda önemli bir yer tutan irmiğin çok sayıda faydası bulunur.
Enerji Sağlar
İrmiğin içeriğinde yüksek oranda karbonhidrat bulunur. Bu oranın yüksek olması, irmiğin iyi bir enerji kaynağı olmasına neden olmaktadır. Özellikle spor yapanların ve gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir. İçeriğindeki karbonhidrat miktarının fazlalığından dolayı, ihtiyaç olan enerjiyi karşılar. Çocukların düzenli ve ölçülü olarak tüketmesi, daha güçlü kemik yapısına sahip olmalarını sağlar. Özellikle tatlı tarifi kolay olan irmik helvası, bol sütlü dondurma ile buluşunca çocuklar buna bayılacaktır.
Kan Şekerini Düzenler
İrmik içerisinde bulunan protein değeri bakımından glisemik indeksi düşük bir besindir. Bu nedenle sindirimi yavaş olur. Kan şekerini düzenleyip, dengeler ve yavaş yavaş yükseltir. Doktorlar, şeker hastalarına, diyet yapanlarına ve insilün direnci problemi olan kişilere tavsiye ederler.
Kas Ve Sinir Sistemine Faydalıdır
Lifli bir gıda olan irmik, magnezyum bakımından zengindir. Bu sayede kas ve sinir sisteminin çalışmasında önemli olan minerali sağlar.
Kişiye Tokluk Hissi Sağlar
Diyet yapan kişiler, lifli gıda olduğu için tokluk hissi oluşturan irmiği besinlerine eklerler. İrmik besleyici özelliğine ek olarak aynı zamanda hazmı da kolaylaştırır.
Hemoglobin Açısından Önemlidir
Hemoglobin, insan vücudu için oldukça önemlidir. Demir minerali de hemoglobinin verimli çalışmasını sağlar. İrmiğin bileşenleri arasında da çok miktarda demir minerali vardır. Demir, kansızlık problemi yaşayanlar için değerli bir mineraldir. Kandaki oksijeni taşıyan hemoglobin daha verimli bir şekilde çalışır. İrmikli yiyeceklerin tüketilmesi B vitaminini destekleyeceği için kan oranını yükseltir. Aynı zamanda enerji verdiği için kansızlığa bağlı yorgunluk da ortadan kalkacaktır.
Kalp Ve Böbrek Sağlığı Açısından Oldukça Yararlıdır
İrmiğin içerisinde bulunan potasyum kalp ve böbrek için önemli olan elektrolitlerin yeterli miktarda kalmasına yarar sağlar. Yapısında bulunan magnezyum sayesinde kalp kasları daha sağlıklı çalışır. Kan dolaşımını düzenleyerek daha sağlıklı olmamıza destek olur.
Hücreleri Yeniler
İrmik, E ve B vitaminleri açısından zengindir. Bu sayede hücrelerin yenilenmesine ve hasar görmüş dokuların onarılmasına yardımcı olur. Aşırıya kaçmadan düzenli olarak irmiği tüketebiliriz.
Buğday ürünü olduğu için irmik, glüten içerir. Glütene karşı hassasiyeti olanların irmikli yiyeceklerden uzak durması gerekir.
İrmiğin dondurma ile buluşması
Antalya’nın vazgeçilmez adresi Antalya Balıkevi markası olarak; kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olan irmiği, hafif ve aşırı lezzetli olan “dondurmalı irmik helvası” şeklinde misafirlerimize sunuyoruz.
Yaratıcı mutfağımızda balık ve deniz ürünleri yemeklerini, birbirlerinden özel bir şekilde hazırlıyoruz. Bu büyüleyici lezzetlerin ardından tatlı alternatifi olarak dondurmalı irmik helvası vazgeçilmez bir seçenek oluyor. Balık sofralarının en tatlı kapanışı genellikle onunla yapılıyor. Sağlıklı beslenme ile uyumlu olarak içinde bol sütlü dondurma ile servise sunduğumuz irmik helvası misafirlerimizin damağında iz bırakıyor.
Kendinize tatlı anlar yaratmayı seviyor ve tatlılar vazgeçilmeziniz ise; “Tatlı Keyfini Antalya Balıkevi ile Yaşayın” yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Hadi gelin bu harika lezzeti, tüm püf noktaları ve ölçüleriyle damağınızda ufak bir şenlik bırakacak şekilde birlikte hazırlayalım. İçine de bol sütlü ister vanilyalı isterseniz de sade dondurma ilave edip, sevdiklerimize servis ederek mutluluğu paylaşalım. Hem ruhumuzun hem de bedenimizin iyi hissedeceği şahane buluşmaya tanık olalım!
Dondurmalı irmik helvası tarifi
Yapımı için malzemeler
- 1,5 su bardağı irmik (240 gr)
- 125 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- İsteğe bağlı 2 yemek kaşığı çam fıstığı
Şerbeti için malzemeler
- 1,5 su bardağı süt
- Yarım su bardağı su
- 1 su bardağı şeker
Üzeri için
- Toz Antep fıstığı veya tarçın
İçi için
- Sade veya vanilyalı dondurma
Yapılışı
Uygun bir tencerede tereyağını eritip, Hindistan cevizi yağını ekleyin. İsteğe bağlı olarak ilave ettiğiniz çam fıstıklarını hafif kokusu çıkana kadar ve pembe renk alana kadar yavaş bir şekilde kavurun. İrmiği de üzerine ekleyip orta ateşte sürekli ara vermeden karıştırın. İrmiklerin renginin koyu kahverengi olmasını sağlayın.
Farklı bir tencereye süt, su ve şekeri ilave edin. Şeker eriyene kadar karışımı ısıtın. Daha sonra hazırladığınız şerbeti soğumaya bırakın. Soğuk olarak dikkatli bir şekilde sıcak irmiğin üzerine dökün. Ocağın altını kısık ateşe ayarlayın ve göz göz olana kadar pişirmeyi sürdürün.
İrmik helvası sütlü şerbeti iyice çekip kıvam aldıktan sonra ocaktan alın. Üzerine havlu kâğıt yerleştirin ve tencerenin kapağını kapatarak en az 15 dakika demlendirmeye bırakın.
Demlendirdikten sonra dilerseniz çukur bir kasenin içerisine streç film serip, irmik helvasından ekleyerek ortası çukur kalacak şekilde bastırarak doldurun. Tam ortasına tercih ettiğiniz dondurmayı koyup irmik helvası ile tekrar kapatın. Ters çevirerek servis edin. Dilerseniz dondurmayı üzerine ya da yanına da koyabilirsiniz. İsterseniz üzerine biraz toz Antep fıstığı ilave ettikten ya da tarçın ekledikten sonra da servis edebilirsiniz.
İrmik helvasının kıvamını tutturmak için tüm püf noktaları mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu tarifte yer alan adımları izlediğinizde evinizi mis gibi irmik helvasının kokusu saracak. Mutlaka denemenizi ve tatmanızı tavsiye ediyoruz.
Gününüzü tatlı bir dokunuşla sonlandırın!