Antalya Balıkevi ile Rakı Kültürünü Keşfedin
Eskiler alıyorum
Alıp yıldız yapıyorum
Musiki ruhun gıdasıdır
Musikiye bayılıyorum
Şiir yazıyorum
Şiir yazıp eskiler alıyorum
Eskiler verip Musikiler alıyorum.
Bir de rakı şişesinde balık olsam
Orhan Veli Kanık
Bugünkü başlangıcımızı memleketimizin aydın şairlerinden bir tanesi olan Orhan Veli Kanık şiiri ile yaptık. Rakı kültürünü Antalya’nın en iyi restoranlarından biri olan Antalya Balıkevi ile yaşamak isteyenleri yazımızı okumaya davet ediyoruz.
Anadolu’da yapılan ve Türk rakısı olarak bilinen rakının 300 yıllık bir geçmişi vardır. Arap dünyasında başlayan ve komşu ülkelere yayılan damıtma sanatı, insanlar şarap işleme artıklarında bulunan şekeri kullanmayı düşündüklerinde uygulanmaya başlamıştır. Rakı, anasonun ilave edilmesi ile Türk karakterini ve kültürünü almıştır.
Rakı, şarap ve bira gibi bir fermantasyon içeceği değil, bir damıtma içeceğidir, bu nedenle üretimi için daha fazla teknik bilgi ve ekipman gereklidir.
Yakın ve Orta Doğu ülkelerinde içki, aynı kaynaktan gelen ‘araka’, ‘araki’, ‘ariki’ gibi farklı isimlerle bilinmektedir. Bazıları buna Irak (Irak’tan) denildiğini iddia ediyor. Çünkü ilk olarak bu ülkede yapıldığı ve diğer bölgelere yayıldığı düşünülmektedir. İran’da üzüm ve hurmalardan aynı şekilde yapılan içeceğe arak denilmektedir.
Arapça’da ‘arak’ın ‘ter’ ve araki ‘ter yapan’ anlamına geldiği ve ismini, üretiminde kullanılan razaki üzümlerinden aldığı ifade edilmektedir. Biri çok fazla rakı içerse, terler ve rakı damıtılırken damlayan ter gibi damla damla düşer. Bu yüzden isminin Arapçadan türetilmiş olduğu tahmin edilmektedir. Komşu ülkelerde farklı rakı türlerinin farklı isimleri vardır. Yunanistan’da rakıya “Mastika” denir. Slav “Duz” kelimesinden gelen Duziko, anasonlu rakı anlamına gelmektedir. Türkiye’de üzüm artıklarından yapılan rakı eskiden Düz rakı veya Hay rakı olarak adlandırılmıştır.
Yapılan araştırmalar sonucunda, Doğu Hindistan’da fermente şeker kamışı suyunun damıtılmasıyla üretilen bir içeceğe arak denildiği ve palmiye ağacı suyunun damıtılmasıyla yapılan alkollü bir içeceğe aynı adı Seylan ve Maleysia verildiği görülmüştür.
Bugün rakı kendi geleneksel ritüellerine sahiptir. En önemlisi de ne ile birlikte alınacağıdır. Beyaz peynir, rakının ana ve değişmez “mezesi”dir. Rakı genellikle domates, salatalık, marul ve deniz ürünleri gibi soğuk yemeklerle birlikte tüketilir. Özellikle kefal ve uskumru olmak üzere balık, rakının favorisidir.
Akdeniz rakının anavatanı Türkiye’dir. Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın hepsinde rakı olmasına rağmen, Türkiye’de bulunan rakı ile tamamen farklı bir deneyim yaşarsınız. Sadece Türkiye’de üretilen, üzüm ve anasondan yapılan Türk rakı, halk diliyle aslan sütü olarak bilinir.
Rakı bardakta açık renktedir; ancak suyla karıştırıldığında süt rengine dönüşür. Bu yüzden insanlar buna “aslan sütü” der.
Rakı sevinç, tat, arkadaşlık ve paylaşımın ruhudur.
Rakı ritüeli rakı masasının etrafında gerçekleşir. Bu nedenle, rakı içmenin ilk şartı basit bir masadır. Masa bulunduktan sonra, bir rakı şişesi açmayı ve sadece masada oturmayı düşünmeyin. Çünkü rakı içmenin anahtarı insanlardır.
Antalya’da keyifli rakı içmek ve onunla iyi giden yemekler yemek istiyorsanız sizi Antalya’nın en iyi restoranlarından olan Antalya Balıkevi ’ne bekleriz.
Rakı ile denemeniz gereken Antalya Balıkevi lezzetleri
Kalamar Tava
Kalamar Tava, çıtır çıtır tadı ile rakınızın yanında en sevilenlerden biri olmaya aday bir lezzettir. Antalya’nın en iyi restoran lokasyonlarından Antalya Balıkevi menüsünde ara sıcak olarak yerini alan Kalamar Tavayı rakı ile tüketmenizi tavsiye ederiz. Harika bir ikili olacağından emin olabilirsiniz.
Tekme Tokat
Cin Biber, Yeşil Biber, Sarımsak, Süzme Yoğurt, Fındık, Soya Sosu ve Tahinden oluşan muhteşem lezzet Tekme Tokat, rakı ile tüketebileceğiniz meze güzelliklerindendir. İçeceğiniz rakının lezzetini daha da yükseltecektir.
Deniz Börülcesi
Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yaşayan vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir sebze çeşididir. Deniz börülcesinin hem yemeği hem de mezesi yapılmaktadır. Rakının yanında iyi gidecek en lezzetli mezelerden bir tanesidir. İçerisinde yer alan tat dokuları, rakının dengeleyicisi olmak için birebirdir.
Köy Peyniri Izgara
Antalya Balıkevi’nin pratik lezzetlerinden olan Köy Peyniri Izgara, Izgara tadını rakıda yakalamayı sevenler için güzel bir seçim olacaktır. Köy Peyniri, Pul Biber, Taze Kekik ve Zeytinyağı malzemelerini kullanarak ortaya çıkan bu lezzet, rakının olmazsa olmazlarından biridir.
Kâğıtta Sebzeli Levrek
Kâğıtta Sebzeli Levrek, sebze ve balık uyumunu bir arada yakalamayı sevenler için, kendi buharında pişirilerek hazırlanan Antalya Balıkevi lezzetlerindendir. Dostlar ile kurulan Çilingir sofralarında tercih edilmesi gereken bir ana yemek seçeneğidir. Rakı ile ortaya çıkan lezzet uyumunu seveceksiniz.
Rakı nasıl servis edilir?
Rakı her zaman soğutulmuş su ve buz ile servis edilir. Ancak bazı mekanlar buzun rakının lezzetini azalttığını söylemektedir. Rakı içmek bir sanattır ve kendine ait bir kültürü vardır. Rakı geleneksel olarak bir balık yemeğine eşlik eder ve yemekler arasında, kavuna, beyaz peynire mutlaka yer verilmektedir.
Rakının olmazsa olmazları nelerdir?
Meze: Türk mezeleri, rakının olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Rakı için en iyi mezenin sohbet olduğu söylenmektedir. Bütün gece mezeler rakının yanında size eşlik eder. Rakı ile en iyi giden meze şüphesiz beyaz peynir ve kavundur. Türk mutfağında yer alan zeytinyağlı ve yoğurtlu soğuk mezeler de rakı için iyidir. Kızarmış taze fasulye, patlıcan, biber (yoğurt ve sarımsaklı domates sosu ile), pirinç, yoğurtlu bakla, imam bayıldı, tarator, balık, fava ve diğer salata çeşitleri ile doldurulmuş tabakları rakı ile tüketebilirsiniz.
Fasıl Müzik: Fasıl, rakı masalarını canlandırarak, ruhunu ortaya çıkaran keyifli bir müzik kültürüdür.
Çilingir Sofrası: Bir çilingir sofrasının etrafında toplanan dostlar, herhangi bir kalbin sırlarını açmakla ünlüdür. Bundan dolayıdır ki rakı masası en sevilenlerin bir araya geldiği çilingir sofralarıdır.
Dostlar: Rakı buluşması, bir dostun sıkıntılarını paylaştığı bir tür grup terapisi seansı haline gelir. Karşılığında kendi bilgeliğinizi sunarsınız ve herkes hayatın anlamı hakkında daha geniş bir sohbet havasına girer. Bu tür sohbetler, rakı masasının neden çilingir sofrası olarak adlandırıldığını açıklar.
Rakı, diğer taraftan en kapalı kişiyi bile açma konusunda gizemli bir güce sahiptir. Kutlama veya özlem gidermek için etrafında buluştuğumuz rakı masasında, sohbetler ilk olarak iş ve günlük yaşam konuları ile başlar. Soğutulmuş bir rakı bardağı sonrasında kalbin meselelerine doğru ilerler.
Sizler de Antalya’nın en iyi restoranı Antalya Balıkevi’ne gelerek sevdikleriniz ile keyifli dost masalarının tadını çıkarabilirsiniz.
Masanız her zaman hazır!