Yemek Masalarındaki Tazelik: Meyveler
Meyveler lif kaynağı ve vitaminler açısından sağlık deposudur. Kan şekerinizi düzenlemenize, kolesterolünüzü dengelemenize, bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmanıza ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olurlar.
Mükemmel bir lif kaynağı olan meyveler, daha sağlıklı hissetmenize, kilo vermenize ve kötü beslenme düzeninizden uzaklaşmanıza destek olmaktadırlar. Ayrıca meyveler içerdikleri besin öğeleri ve miktarı bakımından farklı özellikler gösterdiklerinden dolayı çeşitlilik sağlanarak tüketilmelidir.
Antalya Balıkevi ailesi olarak meyvelerin vücudumuza yararları nelerdir? Hangi meyveler sağlıklıdır? başlıklarından yola çıkarak sizlere bilgi ve deneyimlerimizi aktaracağız.
Daha fazlasını öğrenmek için hazırladığımız içeriğimizi okumaya devam edin!
Meyvelerin vücudumuza yararları nelerdir?
Meyveler, kalori oranı düşük besinlerdir. Bu nedenle beslenme uzmanları, doktorlar ve diğer sağlık bilincine sahip kişiler bunları günlük yaşantınızda düzenli olarak pek çok meyve çeşidinin bulunduğu meyve tabağı şeklinde hazırlamanızı ve tüketmenizi tavsiye ederler. Bir paket cips, çok fazla yağ ve kalori içerir. Fakat yarım kilo bir meyve bunlardan hiçbirini içermez.
Meyveler sizi daha sağlıklı yapan ve vitamin ihtiyaçlarınızı karşılayan besinlerdir. Meyve ve sebzelerin sizi daha sağlıklı hale getirebileceğini ve hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini her zaman duyuyor ve okuyorsunuzdur. Aynı zamanda faydalı lif içeriği ile yüksek kolesterolün neden olabileceği tüm hastalıkları önlemeye ve kolesterolünüzü dengelemeye yardımcı olabilmektedirler. Şekerli veya yağlı abur cuburlar yerine meyve ve sebze yemek, diyabetin yanı sıra aşırı kilo sebebiyle ortaya çıkan diğer tüm hastalıkları da önleyebilmektedir.
Sağlığa faydalı meyveler hangileridir?
Portakal: Kabuğu yararlı meyvelerden
Portakal kabuğunda bulunan lif, içerisinde yer alan meyvenin lif miktarının dört katından fazladır. Ayrıca yine meyvesine oranla kabuğu daha fazla antioksidan içerir. Tek dezavantajı portakal kabuğunu yemek için bir yol bulmanın zor olmasıdır. En iyi yol, portakal kabuğunu rendelemektir. Portakal kabuğunu baharat gibi içine yakışacağını düşündüğünüz tatları lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz.
Genellikle bir meyvenin kabuğu, sahip olduğu meyvesinden daha yararlıdır. Söz konusu meyvenin dış kısmı içten daha besleyicidir. Bu bilgi biraz can sıkabilir. Çünkü meyvelerin içerisinde bulunan tat genellikle dışında bulunan tattan daha iyidir. Yukarıda bahsettiğimiz portakal kabuğu gibi, meyvelerin bu besleyici kısımlarını yemeklerinize dahil etmenin yaratıcı yolları vardır. Rende yardımı ile mezelerinize ya da tatlılarınıza bu şekilde lezzet ve vitamin katabilirsiniz.
Şeftali ve nektarin: Potasyum ile dolu iki meyve
Herkes muzun yüksek miktarda potasyuma sahip olduğunu duymuştur; ancak iki küçük şeftali veya nektarin, bir orta boy muzdan daha fazla mineral içerir. Sinir ve kas sağlığını artırır ve onları en sağlıklı meyvelerden biri yapar. Özellikle ciltte bulunması gereken antioksidanlar ve çözünmeyen lifler bakımından zengindir. Şeftali ve nektarin diyetlerinize tatlı bir aroma katmanın sağlıklı bir yoludur.
Üzüm: Kalp sağlığınızı korur
Dünyanın en eski ve en çok tüketilen sağlıklı meyvelerinden biri olan üzüm, yüksek seviyelerde antioksidana sahip bir meyvedir. Pek çok çeşidi bulunan bu sağlıklı meyvenin, kalp hastalığını koruduğu ve yüksek kolesterolü dengelediği yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Üzüm, aynı zamanda kas kramplarını ve anemiyi önleyen harika bir potasyum ve demir kaynağıdır.
Üzüm ile hazırlanmış bir meyve tabağı ile günlük demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Kivi: Vitamin deposu bir lezzet
Kivi, tüylü ve koyu renge sahip kabuğunun altında bulunan, kansere karşı koruyucu vitamin ve minerallerle doludur. Aynı zamanda göz sağlığını destekleyen güçlü antioksidanlar olan C ve E vitaminleri ile yüklü tatlı bir meyvedir. Kivi ayrıca kalorisi düşük ve lif bakımından zengindir. Bu da kilo vermek isteyenler için idealdir. Buzdolabında dört haftaya kadar dayanabildikleri için, gönül rahatlığı ile alıp saklayabilirsiniz.
Mango: Bağışıklık artırıcılardan
Mangolar, vücudun kemik büyümesini ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlayan meyvelerden bir tanesidir. Yüksek A vitaminine sahip içeriği nedeniyle beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir.
Mangonun yüzde 50’si C vitamini ile doludur. Bu miktar portakalların sağladığı C vitamine eş değerdir.
Elmalar: Beyin sağlığına faydalı meyve
Elma, beyin hücresi dejenerasyonunu koruyan ve Alzheimer hastalığına karşı güçlü bir antioksidan olan kuersetin açısından yüksektir. Yapılan bir çalışmaya göre, elma yiyen yetişkinlerin yüksek tansiyon geliştirme olasılığı daha düşüktür. Elmalar ayrıca kolesterolü düşürebilir ve kolon kanserini önleyebilir, sağlıklı dişleri ve kilo kaybını teşvik edebilir. Özellikle kalp hastalığı riskini azaltan ve hastalıklarla savaşan bileşikler açısından da zengindir.
Ufak bir bilgi verecek olursak; elmalar, size kahveden daha fazla enerji verir. Öğleden sonra kendi enerjinizi biraz düşük buluyorsanız, kahvenizin yanında bir elma yiyebilirsiniz. Karbonhidrat, vitamin ve mineral içeriği sayesinde, elmalar gün boyu enerjik kalmanıza yardımcı olacak mükemmel bir içeriğe sahiptir.
Nar: Kırmızı şarap ve yeşil çaydan daha fazla antioksidan içerir
Nar suyu, kırmızı şarap ve yeşil çayın antioksidan kapasitesinin iki-üç katına sahiptir ve ayrıca enerji sağlayan ve yüksek tansiyonu kontrol eden harika bir potasyum kaynağıdır. Yapılan araştırmalar, günde bir bardak nar suyu içmenin kardiyovasküler sağlığı iyileştirebileceğini ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, düzenli olarak nar suyu içmeden önce doktorunuzla iletişim halinde olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bazen reçeteli ilaçlarla olumsuz etkileşime girebilirler.
Greyfurt: C Vitamini almak için en doğru yol
Portakal büyük bir C vitamini kaynağı olmasına rağmen, greyfurt portakaldan daha büyük bir C vitamin kaynağıdır. Bir greyfurtun sadece yarısı, günlük C vitamininizin yaklaşık yüzde 50’sini karşılamaktadır. Bunun yanı sıra yüksek düzeyde lif, potasyum ve A vitamini içerir. Bu alanda yapılan çalışmalar greyfurtun yağlı cilt ve yıpranmış saçları onarabildiğini ileri sürmektedir. Bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden dolayı, beslenmenize greyfurt eklemeden önce bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
Muz: Hareket halindeyken sağlıklı atıştırma
Muz, yüksek potasyum içeriği ile bilinen, gün boyu ayakta kalmanız için size enerji veren sıklıkla tüketebileceğiniz meyvelerden bir tanesidir. Potasyum ve lif kaynağı olan bu mükemmel meyveyi, çantanıza atıp, hareket halindeyken atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Yağ ve tuz içermediği için muz, bir çubuk krakerden daha sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği olacaktır.
Muzlarınızın daha uzun süre dayanmasını mı istiyorsunuz? İşte bir püf noktası: Onları olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklayın. Kabuğu kahverengiye dönmüş olsa da, altındaki meyve üç-beş gün arası bozulmadan daha lezzetli kalacaktır.
Besin değeri içeriği açısından, meyvelerin sağlığımıza faydaları saymakla bitmez. En iyi sonucu almak için mümkün olduğu kadar organik olduğundan emin olduğunuz ve mevsimindeki meyveleri tüketmeye çalışmalısınız. Yukarıda okuduğunuz gibi meyveler, olmazsa olmaz besinlerdir ve çeşitlendirerek tüketmek gerekir. Böylesine yüksek vitamin ve mineral değerlerine sahip besinleri tüketmemeniz sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle sağlığınızı iyileştirmek için birbirinden lezzetli meyvelerin tadını çıkarabilirsiniz.
Antalya Balıkevi ailesi olarak yemeklerden sonra hafiflik arayanlar için hazırladığımız mevsim meyvelerinden oluşan meyve tabağı önerimizdir.