Restoran Tasarımında Nelere Dikkat Edilir?
Restoranları lezzetli yemeklerin yanı sıra konsepti ve ortamı için de tercih ederiz. Dolayısıyla bir restoranın yemeklerin lezzeti kadar dekorasyonu da önemlidir. Çoğu insanın sevdikleriyle güzel bir yemek yemek ve vakit geçirmek için tercih ettikleri restoranlarda sıcak ve samimi ortam, doğru bir dekorasyonla sağlanabilir. Ahşabın ve sıcak renklerin kullanılması, mekânın kendine özel bir konseptinin olması, doğru bölümlendirilmesi, konforlu oturma alanlarının tercih edilmesi ve aydınlatmanın doğru kullanımı restoran dekorasyonunda önemli noktalardır.
Renklerin kullanım alanları
Uzman psikologlar, renklerin algılarımız üzerinde önemli bir etkisi olduğunu söylüyorlar. Mesela ikna etme ile olan ilişkisi. Aynı zamanda renklerin beynimizde farklı hisler bıraktığı söylenmektedir. Yiyecek ve içecek kategorisinde kırmızı renk genellikle çok tercih edilmektedir. Logo ya da dekorlarda kullanılan baskın bir renktir. İştah açıcı özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Mavinin ise metabolizmayı yavaşlattığı iddia edilir. Restoranınız için bir renk seçerken, göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir faktördür. Restoranınızın harika bir konsepti, imajı olması kadar doğru renkleri seçmenizin de misafirlerinizde psikolojik etki yarattığını unutmamalısınız.
Dekor alanları
Restoranınızı istekleriniz ve sunduğunuz hizmetle orantılı olarak dekore etme ve tasarlama özgürlüğüne sahipsiniz. Restoranınızın dekoru oldukça önemlidir. Müşteriler tek bir sebeple sizi tercih etmezler. Restoranınız bütünüyle, lezzetiyle, tarzıyla, dekoruyla her şekilde misafirlerinize hitap etmelidir.
Aydınlatma
Doğru aydınlatma restoranı daha hoş gösterir, misafirlerinizin yemek deneyimlerini zenginleştirir. Parlak bir aydınlatma, sıcak bir karşılama efekti verebilir. Aynı zamanda zihin ve açlık durumunu da etkiler. Aydınlatma seçiminiz, masa ve ortamdaki eşyaların stilini etkilemek dışında atmosferin değişiminde de büyük önem taşır. Kullanılan ışık mekâna sıcaklık getirecektir. Başarılı ve etkili bir restoran iç tasarımının oluşturulması büyük ölçüde aydınlatmaya bağlıdır.
Koku aromaları
Koku duyumuz, hafızamızla karakterize bir şekildedir. Aromalar önceki deneyimlerin, anıların yeniden hafızamızda canlanmasını ve iştahın açılmasını sağlayabilir.
Koku duyumuz düşündüğümüzden çok daha güçlüdür. 10 bin farklı kokuyu tespit edip kategorize edebiliriz. Bunun farkında değiliz ama bir koku bizi bambaşka yerlere götürebilir. Mesela, kızarmış ekmek kokusu ya da balık kokusu. Zihninizde ne çok şey canlandı bu kokuyu duyunca öyle değil mi?
Isıtma ve havalandırma
Her restoranın ihtiyaç duyduğu ekipmanlardan ve en önemli olanlardan biridir. Restoranın müşterileri kendine çekmesi ve sadakatini sağlamak için rahat bir ortamda yemek yemelerini sağlamak gerekir.
Mutfaklarda çok fazla duman ve koku olabilir. Bu yüzden çok iyi havalandırılmaları gerekir.
Misafirler, özellikle yaz aylarında ve Antalya gibi ılıman bölgelerde klima olmayan bir mekânda daha fazla rahatsız olabilir. Kötü havalandırmanın restoranınızı olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmayın ve bu konuyu kesinlikle ihmal etmeyin.
Misafir kapasitesi
Restoran tasarımınız, davetkar bir atmosfer yaratmalı ve kapasite kadar masa sandalye kullanılmalıdır. Misafirleriniz özellikle açık bir alanda, diğer misafirlerle mesafe içerisinde rahat etmek isteyebilirler. Daha rafine ve grup odaklı masalar arasında mesafe olmalı, dengesinin kurulması gerekir.
İç mekân dizaynı
Restoranların iç mekân dizaynları kimliğini oluşturur. Ahşap kullanımının ağırlıklı olduğu mekânlar, özellikle soğuk bölgeler için sık tercih edilir. Ahşabın doğal havası hem renk hem de hissiyatı ile özellikle modern restoran dekorasyonları içerisinde oldukça yaygın kullanılır. Ahşabı tavan kaplamaları ya da dekorasyonda şık ve modern aydınlatma sistemleri ile kullanabilir, son derece doğal ve sıcak bir ortam oluşturabilirsiniz. Zengin ahşap görünümü ve şık detaylar restoranınızda etkileyici bir atmosfer yakalamanızı sağlar.
Restoran mutfağı tasarımı
Mutfak düzeni sunulacak yemeklerin türü, satın alınacak ekipmanların büyüklüğü ve restoran kapasitesine göre belirlenir. Mutfağın işlevsel olması, hazırlık, yıkama, pişirme gibi bölümlerin proje üzerinde organize edilmesi gerekir.
Müzik ve ses
Mekânın konseptine uygun şekilde ve doğru ses seviyesinde seçilen müzikler, ortamın atmosferine pozitif etkide bulunacaktır. Sürekli tekrar eden çalma listeleri olumsuz bir etki yaratır.
Manzara
Restoranların önemli konularından biri de konumlarıdır. Eğer mekânınızın güzel bir manzarası varsa konumlandırmayı mümkün oldukça misafirlerin manzarayı görebileceği şekilde yapmanız gerekmektedir.
Operasyon Süreci
Restoran tasarımının en önemli unsurlarından biri de restoranın operasyonudur. Misafirler restorana nasıl gelecekler, mutfaktan misafirlerin masasına giden yemek tabağı hangi güzergahı izleyecek ve nasıl servis edilecek, kaç garson serviste yer alacak, operasyon düzeninin kesintisiz çalıştığından emin olunması, restoran tasarımını başarıyla tamamlamak ve misafirlerin keyifli bir deneyim edinmelerini sağlamak açısından oldukça önemlidir.
Üretim alanınız için toplam alanınızın yaklaşık %35’ini ayırmanız gerekmektedir. Yemek hazırlama ve pişirme alanları için toplam alanınızın yaklaşık %12’sine ihtiyacınız olacak.
Ayrıca bu alanın da en yoğun saatlerde iki veya daha fazla aşçının yan yana çalışabileceği şekilde tasarlanması gerekir.