Çıtır Çıtır Paçanga Böreği
Paçanga böreği; iç malzemesi kaşar peyniri, pastırma, domates, maydanoz ve biberden oluşan, yufka ile yapılan bir börek türüdür. İçerisinde bulunan malzemeler nedeniyle Türk mutfağına çok uygun olduğu için sıkça sofralarda yer almaktadır. Malzemeler ince ya da küçük parçalar halinde doğranarak yufkanın içine konulur. Yufka, büyük ve iri bir görünümde, rulo gibi sarılır. Son aşama olarak bu muhteşem lezzet kızgın bir yağda kızartılır ve sıcak olarak servis edilir.
Özellikle pazar kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan paçanga böreği, sofraların olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alır. Antalya Balıkevi ailesi olarak sizler için tarifini vereceğimiz paçanga böreğini isterseniz yapar yapmaz tüketebilir ya da buzluğa atarak bir süre saklayabilirsiniz. İşte çıtır çıtır paçanga böreği nasıl yapılır sorusunun yanıtı!
Paçanga böreği tarifi
Malzemeler
2 adet yufka
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri / dilerseniz farklı bir peynir de kullanabilirsiniz
8 adet büyük dilim pastırma
1 adet domates (sadece dış tarafı kullanılacak)
2 adet yeşil biber
Kızartmak için sıvı yağ
Beğendiğiniz ek malzemeler ya da baharat varsa içerisine ekleyebilirsiniz. Paçanga böreği tarifini galeta unu ile pişirmeyi de deneyebilirsiniz.
Paçanga böreği hazırlanışı
Paçanga böreği tarifini bu adımları takip ederek hazırlayabilirsiniz.
Önce yufkaları üst üste serin, sonra sekiz eşit parçaya bölün ve üçgen yufka parçaları elde edin. Yufkaları hazırladıktan sonra derin bir kâsenin içerisine; bir su bardağı kaşar peyniri rendesini, doğranmış pastırmaları, 1 adet iç kısmı ayıklanmış, kabuğu soyulmuş ve küçük küpler halinde doğranmış domatesi ve 2 adet küçük küçük doğranmış yeşil biberi ekleyerek karıştırın.
Püf nokta
Önemli püf noktalardan biri, domatesin yumuşak olan iç kısmını ve çekirdeklerini kesinlikle çıkarmamız gerektiğidir. Bu nokta çok önemli aksi taktirde domates, böreğin sulu olmasına ve lezzetini kaybetmesine neden olacaktır.
Bu şekilde hazırladığımız içi, sekiz eşit parçaya ayırdığımız yufkalarımıza eşit şekilde bölüp, geniş rulolar halinde sarıyoruz.
Paçanga böreği yapılışı
- Hazırlanan üçgen yufka parçalarını düz bir zemin üzerinde açın.
- Daha önce karıştırılan iç malzemeleri üçgenin geniş kısmına gelecek şekilde, her bir parçaya eşit olacak biçimde yerleştirin.
- Yufkaları kenarlarından katladıktan sonra rulo şeklinde sarın.
- Yufkaların en uç kısmını dağılmaması için su ya da sıvı yağ ile ıslatıp kapatın.
- Bu şekilde hazırladığınız paçanga böreklerini, derin bir tencerede kızgın sıvı yağ içerisinde altın sarısı olana kadar kızartın.
Dilerseniz böreklerinizi, önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırarak da kızartabilirsiniz. 3-4 dakika içinde servise hazır hale gelen paçanga böreklerini tabaklara yerleştirin. Fazla yağını çekmesi adına, öncesinde tabağa bir peçete yerleştirebilirsiniz. Bir süre peçetede beklettikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Peki, paçanga böreğinin besin değeri nedir?
Oldukça doyurucu olan paçanga böreğinin 100 gramında, 371 kcal kalori değeri bulunmaktadır. 1 porsiyonu yaklaşık olarak 135 grama denk gelmektedir. 135 gramında ise 503 kcal kalori değeri bulunur. Besin değeri açısından oldukça zengin olan paçanga böreğinin içerisinde, bol miktarda protein ve karbonhidrat yer alır. Genellikle ara sıcak olarak tercih edilen paçanga böreği tarifini gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.
Eğer zamanınız yok ve paçanga böreği yemek istiyorsanız, Antalya Balıkevi’nin özenle hazırlanan lezzetini deneyebilirsiniz.
Paçanga böreğinin yanında neler tüketilebilir?
Çıtır çıtır paçanga böreği yanında, mezeler tamamlayıcı bir lezzet arayanlar için tercih edilebilir.
Paçanga böreğinin yanında hazırlamanız için sizlere Antalya’nın lüks restoranlarından Antalya Balıkevi’nin sevilen birkaç mezesinden bahsedeceğiz.
Atom
Atom; Süzme Yoğurt, Patlıcan, Sarımsak, Kırmızı Acı Biber ve Zeytin Yağı ile yapılan hafif ve sağlıklı bir lezzettir. Ağır yemeklerin yanında tercih edebileceğiniz tat dokuları içerir.
Tekme Tokat
Tekme Tokat; Cin Biber, Yeşil Biber, Sarımsak, Süzme Yoğurt, Fındık, Soya Sosu ve Tahin ile hazırlanan, acı severlerin en sevdiği mezeler arasında yer alan bir lezzettir. Sadece deneyin ve mükemmel sonucu görün!
Deniz Börülcesi
Deniz Börülcesi; Zeytinyağı, Limon ve Sarımsak ile hazırlanan sosla harmanlanır. Besin içeriği bakımından zengin olan meze, paçanga böreği tarifi yanında bütünleyici lezzet olarak hazırlanabilir.
Daha hafif bir tercih olarak iyi bir salataya ne dersiniz?
Zaten yeterince doyurucu olan böreğin yanına, biraz daha hafif bir tarif hazırlamak istiyorum derseniz, rengarenk sebzelerinizi bir araya getirebilirsiniz. Mükemmel bir salata hazırlayarak günü daha dengeli bir hale dönüştürmek mümkün.
Giderek daha da çeşitlenen salataların iyi olabilmesi için, kullanılan malzemeler elbette çok önemli. Mevsime uygun olarak seçilen malzemeleri salataya dahil etmeliyiz. Mevsiminde seçilen sebzeler sadece tat açısından değil, besin değeri bakımından da çok önemli.
Salataları üstelik sadece sebzelerle yapmak zorunda değilsiniz. Çilek, ananas, üzüm ve böğürtlen gibi meyveleri de ekleyerek daha çekici ve besleyici salatalar deneyebilirsiniz. Göbek marul, roka, kırmızı marul, kıvırcık, fesleğen, brokoli, maydanoz, domates, salatalık, turp, havuç, avokado ve kuşkonmaz ise salatanızda tercih edebileceğiniz lezzetli sebze çeşitleridir.
Antalya’nın en iyi restoranı Antalya Balıkevi olarak mutlaka tadılmalı dediğimiz paçanga böreğini, menümüze ara sıcak olarak ekliyoruz. Usta şeflerimizin tecrübeli ellerinde hayat bulan böreğimiz, beklentilerinizi kesinlikle karşılayacaktır.