balık kokorec

Kokoreç, 1960’lı yıllarda ilk kez Yunan mutfağında hazırlanmış bir lezzettir. İzmir’den başlayıp Türkiye’ye yayılan bu yemek, sokak lezzetleri arasında yerini almıştır. Genellikle kuzu veya dana eti ile hazırlansa da son dönemlerde yapımında balık etine de yer verilir. Balık türlerinden; levrek, kalamar, karides, mezgit, çipura veya minekop kokoreç yapımında en çok tercih edilenler arasında yer alır.

Sağlık açısından birçok faydası bulunan balık, eşsiz besin öğeleri içeriğine sahiptir. Protein ve omega 3 bakımından zengin besinler arasında yer almasının yanında, bol miktarda da B12 vitamini içerir.

Nefis balık kokoreç tarifi, özellikle mevsiminde olan taze balıklarla hazırlandığında daha lezzetli ve besleyici olacaktır. Bir balığın taze olduğunu ise; etinin sert ve diri olmasından anlayabiliriz. Derisi parlak ve kaygan, solungaçları parlak kırmızı olmalıdır. Pulları derisinden kolayca ayrılmamalı ve parmakla basınca çukurlaşmamalıdır. Taze balık gözleri parlak ve deniz kokulu olmalıdır.

Besin içeriği bakımından zengin olan balık yemekleri için, daha fazla bilgi sahibi olmak ve mevsimin en taze balıklarını kullanmak adına, “Aylara göre balık tüketimi nasıl olmalıdır?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Deniz Kokan Lezzetler

Antalya Balıkevi markası olarak, tecrübeli şeflerimiz tarafından özenle hazırlanan deniz kokan lezzetleri, dünya standartlarında sizlere sunuyoruz. Hem yetişkinlerin hem de çocukların severek tercih ettiği balık kokoreç tarifi de mutlaka denemenizi önereceğimiz lezzetlerimizden sadece bir tanesi. Sizlere farklı tatlar sunmak adına ara sıcak olarak menüye dahil ettiğimiz ve farklı balıkların bir araya gelmesiyle oluşturduğumuz balık kokoreci; “Kalamar, Karides, Surimi, Domates, Tereyağ, Kimyon, Pul Biber” ana malzemelerini bir araya getirerek oluşturuyoruz.

Dilerseniz A ve B vitamini deposu olan bu balık yemeğini, vereceğimiz iki farklı tarifle çok pratik bir şekilde evlerinizde yapabilirsiniz. Ayrıca balıkları kızartarak tüketmek yerine, bu şekildeki pişirme yöntemini kullanarak besin değerini kaybetmemesini de sağlamış olacaksınız.

Hazırsanız ilk tarifimizle başlayabiliriz!

Levrek Kokoreç Tarifi

balık kokorec yapımı

Yapımı için malzemeler

  • 2 adet derisiz ve kılçıksız levrek filetosu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı acı biber salçası
  • 3 adet yeşilbiber
  • Yarım sarı dolmalık biber
  • Yarım kırmızı dolmalık biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 4 dal taze kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz, karabiber

Yapılışı

Levrek filetolarınızı ufak ufak doğrayın. İyice ısındığından emin olduğunuz tercihen vok bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını koyup, ezilmiş ya da kıyılmış sarımsaklarınızı yakmadan kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine ufak ufak doğranmış balıklarınızı ilave edin. Birkaç dakika soteleyip kenara alarak dinlendirin.

Başka bir tavada kalan zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte yine ufak ufak doğradığınız yeşil, sarı ve kırmızı biberleri soteleyin. Üzerine kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkardığınız ufak küp doğradığınız domatesleri ekleyin ve sotelemeye devam edin. 1 çorba kaşığı acı biber salçasını da bu aşamada dahil ederek karıştırın.

Tuz, karabiber, kekik, pul biber ve kimyonu da ekleyip, kenara alarak dinlendirdiğiniz balık sotenizi bu malzemelerle birleştirin. Harmanlanan tüm malzemeleri ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Dilerseniz lezzet katmanını artırmak adına üzerine tereyağı parçaları ekleyebilirsiniz. 200 dereceye ayarladığınız fırında 10 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.

Uygulamanız Gereken Önemli Püf Noktalar!

Balık kokoreç tarifi uygulanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Özellikle mevsiminde taze olarak seçtiğiniz balığın sırtındaki yüzgeçleri bıçakla temizlemelisiniz. Balığın ensesinden karnına kadar olan kısmı çizerek içindekileri çıkarmalısınız. Tarifi karidesin iç kısımlarını kullanarak denemek istiyorsanız, kabuklarını soymalı ve bol su ile durulamalısınız. Deniz mahsullerinden yeni damak tatları oluşturmak adına yapılan kokorecin, en önemli özelliği baharat kullanmaktır. Bu nedenle sevdiğiniz tüm baharatları balık etiyle bir araya getirebilirsiniz.

Mezgit Kokoreç Tarifi

balık kokorec tarifi

Yapımı için malzemeler

  • 1 adet mezgit filetosu
  • 150 gram karides
  • 4 adet halka kalamar
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yeşilbiber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy domates
  • 3 dal taze kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz, karabiber

 Yapılışı

Mezgit filetolarınızı minik minik doğrayın. Zeytinyağı ve tereyağını bir tavaya alıp mezgit, karides ve kalamarı 3-4 dakika kavurun. Kıyılmış yeşilbiberi ve sarımsağı ekleyerek biraz daha kavurmaya devam edin.  Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi de karışıma dahil edin. En son kekik, pul biber, kimyon, tuz ve karabiber ilave edip, karıştırın. Malzemeler suyunu çekince altını kapatıp bir süre dinlendirin. Hazır olan enfes balık kokoreci, sevdiklerinize sıcak olarak servis yapın.

İçeriğinde bulunan vitamin değerleri ve mineraller sayesinde fiziksel ve zihinsel gelişimi destekleyen bu tarifi, beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Balık yemekleri sizin için de vazgeçilmezse, mevsimin en taze balıklarını kullanarak, basit püf noktalarıyla farklı lezzetler hazırlayın.

Balık Kokorecin Yanında Neler Tüketilebilir?

Mezeler ve salatalar, balık kokorecin yanında tamamlayıcı lezzet olarak yer alabilirler.

Balık kokorecinin yanında hazırlamanız için sizlere, Antalya’nın lüks restoranlarından Antalya Balıkevi’nin sevilen soğuk mezesi “Semizotu”nu denemenizi önereceğiz.

Sağlıklı ve tazeleyici bir meze olan “Semizotu Soğuk Mezesi” balık kokoreç tarifi yanında yapabileceğiniz oldukça pratik bir lezzettir. “Süzme Yoğurt, Semiz Otu, Sarımsak ve Zeytinyağı” ile hazırlanmaktadır. Özellikle A ve C vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineral içeren semizotu, Omega 3 ihtiyacının bir bölümünü karşılamaktadır. İçeriğindeki zengin bileşenler sayesinde, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Düşük kalori ve düşük glisemik indeksi ile semizotu, formda kalmanıza yardımcı olacak.

İsterseniz her damak zevkine uygun ve günü daha hafif geçirmenizi sağlayacak “Yeşil Salata”yı da tercih edebilirsiniz. “Göbek Marul, Roka, Kırmızı Marul, Kıvırcık, Maydanoz, Domates, Salatalık, Turp ve Zeytinyağı”nın bir araya gelmesiyle oluşan yeşil salata hem ruhunuzu hem de midenizi mutlu edecek bir seçenek olacak.

Antalya’da doğaya yakın, yeşilin her tonunu görebileceğiniz bahçesi ile lezzetli bir balık kokoreç deneyimi yaşamak isteyenleri mutlaka Antalya Balıkevi’ne bekliyoruz. Her biri tazeliği hedef almış deniz kokan lezzetlerimizi, siz değerli misafirlerimiz için özenle hazırlıyoruz.

Her şey eşsiz bir ortam, unutulmaz bir an için…

Leave a Reply

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *