Yemek Süsleme Sanatı Nasıl Yapılır?
Göze hitap eden bir yemek, beynimiz tarafından daha lezzetli algılanır. Sadece lezzetli yemekler hazırlamakla kalmayıp, aynı zamanda onları dekore etmek çok önemlidir. Böylece hem tat hem de görme duyumuz mutlu olur. Yemeklerin sunumu ve servis edilmesi fark yaratır. Güzel dekore edilmiş, düzgün bir şekilde sunulan salata, tadından önce daha fazla ilgi uyandırır.
Tüm yemek süsleme fikirlerinizi önceden nasıl planlayacağınızı düşünmek akıllıca olacaktır. Tabaklar servis edilen yemeklerin dikkatini dağıtmamalıdır. Meyve ve sebze süsleri düzgün, kesme hatları net ve doğru olmalıdır. Dekorasyon yaparken tabakların kenarlarının temiz olmasına özen gösterilmelidir. Süslemeler yemekleri çekici kılar ancak abartılmamalıdır. Aşırı süsleme, en iyi yemeği daha çekici hale getirmeyecek, aksine tam tersi bir etkiye sahip olacaktır. Bu kuralı unutmayın: Bir yiyecek ne kadar çok renkli ve bileşen bakımından zenginse, o kadar az dekore edilmelidir. Garnitür olarak üç dal taze yeşillik yeterli olabilir. Tersine canlı renklerle öne çıkmayan bir salata çok zarif bir şekilde dekore edilebilir.
Meyve ve sebze süslemelerinin etkili olabilmesi için renklerin kontrastına dikkat edilmelidir. Yiyecek dekorasyonlarını renklendirmeniz gerekiyorsa, salça, köri, kırmızı biber, safran, pancar suyu, çay, kahve ve yeşil maydanoz suyu gibi doğal boyalar kullanın.
Salataların dekorasyonunda hem çiğ hem de haşlanmış sebzeler kullanılabilir. Örneğin; çiğ şalgam beyaz kompozisyonlarda ve kırmızı pancar hazırlamada kullanılmak için çok uygundur. Pırasa, maydanoz, salatalık ve nane yaprakları tabaklarınızda sap ve yaprak görevi görebilir. Ayrıca limon, portakal ve avokado çekici sepetlere ve minik teknelere dönüştürülebilir. Ancak bazı sebzeler ısı ile işlem gördüklerinde dekoratif özelliklerini kaybederler.
Yemek süsleme sanatı, yaratıcılık ve hayal gücü için büyük fırsatlar sunar. Basit dekorasyonların (garnitürlerin) uzun zamandır tanıdık yemeklerinizi misafirlerinizi etkileyecek sanat eserlerine dönüştürmenize ne kadar yardımcı olabileceğini göreceksiniz!
Simetrik ve dengeli bir düzen
Önceden düşünün
Eskiz yapmak çok iyi bir fikirdir. Başlamanın en iyi yolu, tabağı zihinsel olarak eşit parçalara bölmektir. Bu eşit aralıklı işaretçileri kılavuz olarak kullanmak orantısız düzenlemelerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Simetrik, dengeli bir düzen çizmek o zaman zor değildir.
Yemeğinizi hazırlamaya başlamadan önce, servis ettiğiniz mutfak türünü düşünmelisiniz. Doyurucu bir biftek yemeği mi hazırlıyorsunuz yoksa hassas bir garnitür veya meze mi hazırlıyorsunuz? Tüm lezzetleriniz tamamlanana kadar tabağınızı oluşturmaya başlayamazsınız. Bu nedenle gerçek kaplama işlemine başlamadan önce malzemelerinizi hazırlamanız akıllıca olacaktır.
Ek olarak, kaplamaya başlamadan önce porsiyon boyutlarını ve besin öğelerini de dikkate almak büyük kolaylık sağlayacaktır. Beslenme açısından dengeli bir öğün oluşturmak için protein, karbonhidrat ve sebzenizi dengelemeye odaklanın. Sonuçta, özenle yerleştirilmiş malzemeler sanat yaratır ancak sunum, tadı asla gölgede bırakmamalıdır.
Görsel çeşitliliği planlayın
Yemek süsleme sanatı ile iyi bir düzenleme, ayarladığınız kılavuzları takip ederek gözlerin tabak üzerinde hareket etmesini sağlar. Çekici yemekler genellikle sıralar veya çizgiler halinde düzenlenmiş porsiyonlardan oluşur, eğimli veya açılı olabilirler.
Ayrıntılara dikkat edin
Yemeğinizi tabağa koyarken, ayrıntılara da dikkat etmek isteyeceksiniz. Renk ve kontrastı düşünün. Güzel tabak oluşturmanın en iyi korunan sırlarından biri, ayrıntılara çok dikkat etmektir. Odak noktanız açıkça protein olacak olsa da tabağın diğer öğelerinin nasıl renk ve kontrast oluşturduğunu düşünmek çok önemlidir.
Vurgu noktaları olarak yeşil sebzeler veya parlak renkli meyveler ekleyerek tabağınız için güzel bir arka plan oluşturabilirsiniz. Benzer şekilde, malzemeleri tamamlayıcı renklerle eşleştirmeyi deneyin. Çünkü bu yemeğinizin görsel çekiciliğini daha da artıracaktır.
Öğeleri orantılı tutun
Tabağınızı aşırı doldurmadığınızdan emin olun ve tek bir bileşene, genellikle proteine odaklanarak onu basit tutun. Yemek süsleme sanatında bir odak noktası bulmak, beraberindeki bileşenlerin tamamlayıcı ve destekleyici bir rol oynamasını da sağlar.
Tabaktaki ana gıda maddelerinin (et, balık vb.) ana malzemeler gibi görünmesi gerektiği açık olmalıdır. Garnitür ve süslemeler, tabağa hakim olacak ve ana öğeleri boyut, yükseklik veya miktar bakımından bunaltacak kadar büyük veya uzun olmamalıdır. Tabağın boyutu, yiyecek miktarı ile orantılı olmalıdır. Kalabalık görünen küçük tabaklardan veya neredeyse boş görünen büyük tabaklardan kaçının. Yiyecekler arasında yeterince boşluk bırakın, böylece tabak karmakarışık görünmez.
Aşırıya kaçmak sunumu bozabilir
Yiyecekleri süs olarak kullanmak
Masa dekorasyonu yemeğin kendisi olabilir. Örneğin; kelebek veya çiçek şeklinde düzenlenmiş farklı renkli sosis, jambon ve peynir dilimleri çok güzel olabilir. Oranları ve renk kontrastını koruyarak tabaktaki tüm bileşenlerin boyutunu ve şeklini planlamak çok önemlidir. Tabağın boyutu aynı olmalıdır. Böylece kelebek veya çiçeğiniz tabakta çok küçük görünmez ve kaybolmaz. Tersine, nesne (kelebek) çok büyükse, konuklar neyi temsil etmeye çalıştığınızı anlamayacaklardır. Aksi takdirde, aşırıya kaçar ve yalnızca sunumu bozabilir.
Yemek süsleme sanatına dair ufak püf noktalar
- Tabaktaki yiyeceklerin kullanımı ve servisi kolay olmalıdır. Böylece bir porsiyon diğer porsiyonları ve düzenlemeyi bozmadan çıkarılabilir.
- Yemek sunumu için uygun göründükleri sürece çekici tabaklar metaller, aynalar, porselen, ahşap, plastik veya diğer malzemeler kullanılabilir. Renk bozulmasına veya metalik tatlara neden olabilecek metal tabaklar, üzerine yiyecek yerleştirilmeden önce ince bir tabaka et jölesi ile kaplanabilir.
- Yemek tabağa dokunduktan sonra onu çıkarmayın. Ayna tepsileri ve parlak gümüş kolayca lekelenir. Yiyecek çıkarılırsa, tepsiyi veya tabağı yıkamanız ve yeniden başlamanız gerekecektir.
- Güzel bir şekilde dekore edilmiş yiyecekler sunmayı planlıyorsanız, sunumunuzu azaltmayacak sade bir tabak seçin. Ve tersine, yemek basit görünüyorsa, daha fazla süslü tabak veya tabak kullanabilirsiniz.
Bir yemek servisi işletmeniz varsa veya evlerinize sık sık misafir alan biriyseniz, yemek süslemenin ve sunumun, konuklarınızı mutlu etmek için çok önemli olduğunu bilirsiniz. Yaratıcılık yemeğinizin hem görünümünü hem de tadını iyileştirir. Bugünkü yazımızda yemek süsleme sanatından ve uygulanabilirliği üzerinden keyifli bir konu işledik.
Yaratıcılığınızı her noktasında göreceğimiz enfes tabaklarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!