Yaz Tadında: Midye Dolma
Antalya Balıkevi’nin yaz tadında lezzetlerinden midye dolma, Türk toplumu olarak damak zevkimize oldukça hitap eden, severek yediğimiz sokak lezzetlerimizden sadece bir tanesidir. Özellikle Antalya gibi denizi olan şehirlerin sahil kenarlarında bu lezzete sıklıkla rastlamaktayız. Limon dilimleri eşliğinde sunulan midye dolmanın çoğunlukla ayak üstü yenildiği ve sadece sokak üzerinde ulaşılabileceği düşünülmektedir. Fakat deniz ürünleri restoranlarında bu nefis lezzete tazeliği ile rastlayabilirsiniz.
Bugün sizlere Antalya Balıkevi ailesi olarak yemek menümüzde yer alan midye dolmayı evde nasıl yapabileceğiniz üzerine deneyim ve tecrübelerimizi aktaracağız.
Evde lezzetli midye dolma yapmak için yazımızı okumaya devam edin!
Ev yapımı midye dolma nasıl yapılır?
Midye Dolma; taze midyenin pirinç ve çeşitli baharatlar kullanılarak oluşturulan iç harçla doldurulması ile hazırlanmaktadır. Aynı zamanda Türk milleti olarak sevdiğimiz lezzetli bir sokak yemeğidir. Taze limon dilimleri ile bize keyifli ve oldukça lezzetli anlar yaşatır.
Ve muhteşem lezzeti ile midye dolma tarifi karşınızda!
Tarif: Midye Dolma
Porsiyon: 25-30 midye dolması
Malzemeler
25-30 adet büyük temizlenmiş siyah midye,
İnce doğranmış 2 büyük soğan,
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı çam fıstığı
150 gr pirinç
İnce doğranmış veya rendelenmiş 1 adet domates
15 dal maydanoz
İnce doğranmış taze dereotu
1 yemek kaşığı salça
1-2 çay kaşığı toz karabiber
1-2 çay kaşığı kırmızı pul biber veya kırmızı toz biber
1 çay kaşığı öğütülmüş tarçın
4 yemek kaşığı zeytin yağı
1,5 su bardağı sıcak su
Tuz
Limon dilimleri
Hazırlanışı
Kuş üzümlerini bir kâseye koyun, ılık suda 15 dakika bekletin. Sonra süzün ve bir kenara koyun.
Pirinci bir süzgece alın ve akan soğuk su altında iyice durulayın. Daha sonra pirinci bir kenara alın.
Zeytinyağını orta boy bir tencerede ısıtın ve küp küp doğradığınız soğanları içine ilave ederek karıştırın. Orta ile yüksek ateş arasında 5 dakika sote edin.
Çam fıstığını soğana dahil ederek, orta ateşte 3 dakika daha sote edin ve bu sırada yanmaması için sık sık karıştırın. Sotelenen malzemelerin içine pirinci, kuş üzümünü, doğranmış domatesi, salçayı, baharatları ve tuzu ekleyin. Birbiri ile harmanlanan iç harcınızı pişirmek için önceden hazırlamış olduğunuz sıcak suyu dökün ve malzemeler iyice birleşene kadar karıştırın. Suyu çekene kadar yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin. Bu noktada pirinçlerin “al dente” dediğimiz kıvamda olması önemli. Pişen iç harcı ateşten alın ve soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra, kıyılmış dereotu ve maydanozu iç harcınıza ekleyip lezzetler birbiri ile birleşene kadar karıştırın. Bir kaşık yardımı ile lezzetini kontrol edin ve isterseniz daha fazla tuz veya öğütülmüş baharat ekleyin.
Hazırladığınız enfes iç harcı soğuması için bir kenara koyun. Bu lezzetli midye dolmanın iç harcını bir gün önceden pişirebilir ve buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu, pişirme ve midye dolma hazırlama sürenizi kısaltmaya yardımcı olacaktır.
Şimdi midyeleri açma zamanı!
Tazeliğinden emin olarak satın aldığınız midyelerinizi büyük bir kâseye koyun ve soğuk su altında durulayın. Kabuklarını temiz bir şekilde ovalayarak kiri temizleyin. Bir bıçak kullanarak, dikkatlice bıçağı her bir midyenin sivri ucundaki boşluğa gelecek şekilde açmaya çalışın. Kabukları açmak zorlaşırsa, midyeleri ılık suya batırabilirsiniz. Ilık su, midyeleri rahatlattığı için kabuğun açılmasına yardımcı olacaktır.
Açılan midyelerinizi doldurmaya başlayabilirsiniz. Her midyeyi iki çay kaşığı harç ile doldurmanızı tavsiye ederiz. Fazla harç kullanımı midyelerinizin kapanmasını zorlaştıracaktır.
Midyeleri, kabukları hafifçe üst üste gelecek biçimde (açılmalarını önlemek için) uçları kabın kenarına doğru bakacak şekilde geniş bir tencereye yerleştirin. Tencerenin ortasında sıkı bir kabuk spirali oluşturun. Pişirirken midyelerin açılmalarını önlemek için midye üzerine geniş bir tabak yerleştirin.
1,5 su bardağı suyu midye dolmaların olduğu tencereye dökün. Su midyelerin sadece yarısına ulaşmalıdır. Tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın. Sonrasında ısıyı azaltın ve 15 dakika pişirin.
Midyeleri ocaktan alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Daha sonrasında üzerini örtün ve en az 30 dakika buzdolabında dinlenmesini sağlayın. 1 saat bekleterek lezzetlerin birbiri ile daha iyi harmanlanmasını sağlayabilirsiniz.
Büyük bir tepside yanında limon dilimleri ile midye dolmanızı servis edebilirsiniz.
Antalya Balıkevi olarak önerimiz; midye dolmanızı beyaz şarap ile denemenizdir.
Midye nasıl temizlenir?
Taze satın aldığınız midyeleri mutfağınızda yer alan musluğun altına koyun ve suyu açın. Midyelerinizin sıkıca kapalı olup olmadığını kontrol edin, bu tazeliğin bir işaretidir. Açık olan midyeleri atmanız oldukça önemlidir. Diğer taraftan varsa kabuğundan çıkan tüyü (sakalı) çekerek koparın. Midye kabuğunda yer alan kötü lekeleri sert bir fırça ile temizleyin. Temizlediğiniz midyeleri son kez, tekrardan akan suyun altına tutun.
Temizlediğiniz midyeleri artık gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Midye dolma yaparken nelere dikkat edilmeli?
- Midye kabuğunu açmak ilk başta biraz zor görünebilir. Midyeleri ılık suya batırmak, midyeleri rahatlattığı için kabuğun açılmasına yardımcı olacaktır.
- İç harcınızı bir gün öncesinden hazırlayarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Böylelikle dinlenmiş ve lezzeti birbiri ile bütünleşmiş bir iç harç elde edeceksiniz.
- Soğan, midye dolma tarifine yakışan malzemelerden bir tanesidir. Bol kullanarak lezzeti daha fazla yükseltebilirsiniz.
- Midyeleri iç harç ile çok doldurmamaya çalışın. Çünkü pirincin pişirmek için alana ihtiyacı olacaktır. Ve pişme sırasında pirinçler büyüyecektir.
- Kabuğu açık olan, önceden hava almış midyeleri kullanmamaya dikkat edin.
- Midyelerinizin tazeliklerinden emin olacak şekilde satın alın.
Deneyimlerimiz doğrultusunda sizlerle paylaştığımız midye dolma tarifini mutfaklarınızda kolaylıkla hazırlayabilir ve ortaya çıkan enfes sonuç ile sevdiklerinizi şaşırtabilirsiniz. Aynı zamanda evde hazırlayacağınız midye dolma tariflerini bizimle sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşabilirsiniz.