Türk Mutfağının En iyi 6 Mezesi
Mezeler kültürümüzün olmazsa olmaz özel lezzet parçalarından bir tanesidir. Gerek gittiğimiz yemek restoranlarında gerekse evlerdeki mutfaklarımızda tercih ettiğimiz pek çok farklı lezzete sahip meze çeşidi bulunmaktadır. Fava, Atom, Hibeş, Girit Kabağı bunlardan sadece birkaçıdır.
Soğuk mezeler daha çok ana yemeklerin yanında tamamlayıcı bir lezzet olarak tercih edilmektedir. Aynı zamanda restoran menülerinde aperatif olarak da bizlere göz kırparlar.
Bugün Antalya’nın lüks restoranlarından olan Antalya Balıkevi olarak sizleri Türk mutfağının vazgeçilmez kültür lezzetlerinden en iyi 6 meze ile buluşturacağız.
Hadi hemen başlayalım!
Antalya Balıkevi’nin muhteşem üçlüsü
Ahtapot
Ahtapot hem lezzeti hem de görüntüsü ile ilgi odağı olmuş 8 kola sahip bir deniz canlısıdır. Denizlerde ve okyanuslarda 300’den fazla çeşidi bulunan ahtapot, deniz ürünleri restoranlarının ve deniz ürünleri severlerin her zaman vazgeçilmezlerinden biridir. Dünya mutfaklarında ahtapot kullanılarak pek çok başarılı lezzete imza atılmıştır. Salatadan ızgarasına kadar çeşitli pişirme teknikleri ile hazırlanarak kullanılmaktadır.
Ahtapot mezesi, Antalya’da güzel yemek mekanları arayanların başvurduğu Antalya Balıkevi’nin olmazsa olmaz meze çeşitleri arasında en sevilenlerin başında gelmektedir. Sizlerde bu lezzeti mutfaklarınızda kolayca deneyebilir ve sevdiklerinize tattırabilirsiniz.
İlk olarak taze aldığınız ahtapotu, hijyen kurallarına uygun bir şekilde temizledikten sonra büyük bir tencereye alın. Tencereye aldığınız ahtapota bir miktar su ilavesi yapın ve daha sonrasında ocağınızın üzerinde 1,5 saat pişirmeye bırakın. 1,5 saat pişirdiğiniz ahtapotu soğuk suda birkaç defa yıkayın. Soğuyan ahtapotu kafa kısmından ayırıp, kabuklarından başlayarak temizleyin. Elde ettiğiniz ahtapot etini kuşbaşı olacak şekilde dilimleyin.
Dilimlemiş olduğunuz ahtapotları limon ve dereotu ile harmanlayarak servis tabağına alın. Ve işte sonuç muhteşem bir ahtapot mezesi!
Deniz Börülcesi
Deniz börülcesi ıspanak ailesine ait olan bir bitki çeşididir. Deniz kıyısına yakın yerlerde yaşayan bu bitki vitamin ve mineraller açısından oldukça sağlıklı ve farklı bir lezzete sahiptir. Aynı zamanda deniz börülcesi, yemeği yapıldığı gibi mezesi de yapılan bir bitkidir. En çok yaz aylarında lezzetli ve güzeldir. Sizlerde mutfaklarınızda, vereceğimiz meze tarifi ile bu harika lezzeti deneyebilirsiniz.
İlk olarak deniz börülcelerinizi bir tencere içinde 7-8 dakika haşlayın. Haşladığınız deniz börülcelerini süzgeçten geçirerek soğumaya bırakın. Daha sonrasında sert kısımlara sahip saplarından ayırarak ayıklamaya başlayın. Elde ettiğiniz deniz börülcelerini zeytinyağı, sirke, nar ekşisi ve pul biber ile soslayarak servis tabağına alın.
Tamamen sizin el lezzetiniz ile yapılmış deniz börülcesi mezesi, yemek masanızda bir yıldız gibi parlayacak.
Cunda Ezmesi
Cunda ezmesi, ağır yemeklerin yanında söyleyebileceğiniz hafif ve oldukça lezzetli bir meze çeşididir. Evde bulunacak malzemelerle zamanınızı çok harcamadan kısa sürede ortaya pratik bir lezzet çıkarabilirsiniz.
Öncelikle bir kaba hazırlamak istediğiniz miktara göre ceviz içlerini alın. Ceviz içlerini güzelce kabın içerisinde kırın isteğe göre mutfak robotuda kullanabilirsiniz. Cevizlerinizin içerisine Köy Peyniri, Nane, Maydanoz, Zeytinyağı, Paprika Sos, Kekik, Pul biber, Sarımsak ve bir tutam tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Hazırladığınız muhteşem lezzet servis tabağına gitmek için hazır.
Vazgeçemediklerimizden; Taze Enginar, Levrek Marin, Tekme Tokat…
Taze Enginar
Enginar, diğer sebze çeşitleri gibi içerisinde vitamin ve minareller olan nefis bir sebzedir. İnsan sağlığına faydası saymakla bitmeyecek bu harika lezzet, görüntüsü ve tadı ile her daim masalarımızı süslemektedir.
Bugün Antalya’nın lüks restoran lokasyonlarından bir tanesi olan Antalya Balıkevi’nin meze lezzetlerinden taze enginar tarifini sizler ile paylaşacağız. Öncelikle tazeliğinden emin olduğunuz enginarları limonlu suda bekletin. Bu aşama enginarların kararmasını engelleyecektir. Bir süre limonlu suda beklettiğiniz enginarları çok fazla sıkışmayacak bir şekilde tencerenize sıralayın. Diğer taraftan Patates, Havuç, Arpacık Soğan, Sarımsak ve Zeytinyağını bir tavada kavurun. Hazırlamış olduğunuz iç harcını enginarların üzerine yerleştirin.
2 adet sıkılmış limon suyu, 1 bardak su ve 1 tatlı kaşığı toz şekerden oluşan ve pişmesini sağlayacak limonlu sosu hazırlamış olduğunuz enginarların üzerinde gezdirin. Daha sonrasında hafif kısık ateşte yanan ocağınıza alın. Yumuşayana kadar pişmeye bırakın.
Piştikten sonra soğuttuğunuz taze enginarı servis yapmak için hazırlayabilirsiniz.
Levrek Marin
İlk olarak levreklerinizi kılçıklarından ayırarak fileto şekline getirin. Filetoları uzun ve ince olacak şekillerde dilimleyin. Diğer taraftan 1 adet soğanınızı ince ince doğrayın ve bol tuz ile ovalamaya başlayın. Bu işlem soğanın acısını almanıza yardımcı olacaktır.
Diğer taraftan Hardal, Sıvı Yağ, Taze Karabiber üçlüsünü bir sos tabağına alın ve güzelce karıştırın. Bu malzemelerin miktarını kendi damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz sosu, fileto haline getirdiğiniz levreklerin üzerine, her yerine eşit gelecek bir şekilde dökün. Tüm bu hazırlık aşamalarını yaptıktan sonra levrek marini bir gün boyunca buzdolabında kapağı kapalı bir kapta bekletmeye alın.
Buzdolabında bekleterek marine ettiğiniz levrek marinin isteğe bağlı olarak fazladan oluşan suyunu dökebilirsiniz. Son olarak aromatik ve bir o kadar da hafif olan levrek marini servis tabağınıza özenle yerleştirerek, afiyetle yiyebilirsiniz.
Tekme Tokat
Antalya’da yemek yerleri arayanların başvurduğu ve Antalya Balıkevi’nin menüsünde yer alan muhteşem bir tekme tokat lezzeti için gerekli olan malzemeler; Cin Biber, Yeşil Biber, Sarımsak, Süzme Yoğurt, Fındık, Soya Sosu ve Tahindir.
İlk olarak süzme yoğurdu hazırladığınız meze tabağına alarak tarife başlayabilirsiniz. Meze tabağına aldığınız süzme yoğurdu diğer malzemeleri hazırlayana kadar buzdolabında bekletmenizi öneririz. Böylece sıvı değil katı bir formül elde edeceksiniz. Sonrasında Cin Biber, Yeşil Biber, Sarımsak, Fındık, Soya Sosu ve Tahini bir tavaya alın ve hafif bir ateşte güzelce çevirin. Buradaki önemli nokta aromaların birbirleriyle harmanlanmasıdır.
Cin Biber, Yeşil Biber, Sarımsak, Fındık, Soya Sosu ve Tahini çok fazla ısıya maruz bırakmadan ocaktan alın. Buzdolabında bekletmiş olduğunuz yoğurdun üzerine hazırlamış olduğunuz sosu gezdirin.
Ve işte mükemmel sonuç!
Sevdiklerinize hazırlamış olduğunuz mezeyi servis edebilir, arkadaşlarınız ile bu tarifi paylaşabilirsiniz.
Bugün siz sevgili misafirlerimizi, Antalya’nın lüks restoranlarından Antalya Balıkevi’nin en sevilen ve diğer taraftan Türk mutfağının En iyi 6 mezesi olan; Ahtapot, Deniz Börülcesi, Cunda Ezmesi, Taze Enginar, Levrek Marin ve Tekme Tokat ile bir araya getirdik.
Evlerinizde kaldığınız bu keyifsiz süreçte zamanınızı verimli değerlendirmek adına, farklı ve daha önce denemediğiniz lezzetleri mutfaklarınızda deneyebilirsiniz. Bir önceki yazımızda tarifini verdiğimiz Gurme Lezzet: Levrek Carpaccio ’da bu süreçte denemeniz için güzel bir fırsat olacaktır.
Hazırlamış olduğunuz bu harika lezzetleri, sosyal medya mecraları üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Pingback: Deniz Börülcesinin Marifetleri | Antalya Balıkevi