Şarap Çeşitleri Ve Özellikleri
Şarap içki kültürünün atası sayılabilecek kadar kökleri eskiye dayanan, güçlü bir tarihe sahiptir. Tadına, rengine şiirler yazılmıştır. Keşfedildiği günden bugüne; kimi zaman romantizmi simgelerken, kimi zaman da sıcak bir aile ortamının kutlama yemeklerine eşlik etmiştir.
Şarap çeşitleri, yaş üzümün veya üzüm şırasının, tamamen veya kısmen alkol fermantasyonu ile elde edilir. Teknik olarak her meyveyle yapılabilir. Fakat genellikle yapımında hammadde olarak üzüm kullanılır. Üzüm, şarabın uzun süre dayanmasını ve tadının güzel olmasını sağlar. Doğru asit, şeker ve tanen dengesine sahiptir. Şarapların her biri lezzeti ve kıvamı bakımından çeşitlere ayrılmaktadır.
Bazı şaraplar onlarca yıl yaşlandırılırken bazıları ise 3 yıl içinde tüketilmektedir.
Şaraplar Nasıl Saklanır ve Yıllandırılır?
Şarabın güneş ışığıyla temas etmeyen, serin bir yerde yatık olarak saklanması tavsiye edilir. Bunun nedeni mantarın nemli kalması ve hava geçirmeyi engellemesidir. Mantar kuruyarak hava geçirirse şarabın içine daha fazla oksijen girer ve oksitlenir.
Şarabın yıllandırılmasında ise birçok faktör etkilidir. Bunlar arasında; üzümün çeşidi, asmanın yaşı, yetiştiği bölge, olgunlaştırma stili, saklama koşulları, üretim yılı, metodu ve süresi gibi faktörler yer alır. Yıllandırılma özelliğine sahip olan şarapların, nem oranının %70-80 olduğu ortamlarda, 12-20 °C arası sabit ısıda saklanması gerekir. Bunun için ayrılan yer titreşimsiz olmalı ve ışık almamalıdır.
Şarap çeşitleri, rengine, tadına ve içeriğine göre değişiklik göstermektedir.
Şarap Çeşitleri
Şaraplık üzümler küçük, daha tatlı ve çekirdekli olanlardır. Şarap için en önemli maddelerden biri içerdikleri alkol ve şeker oranlarıdır.
Tatlarına Göre Şaraplar
Şarapları içerdikleri şeker miktarına göre sek (dry) şaraplar, dömisek şaraplar (yarı şekerli şaraplar) ve tatlı şaraplar olarak sınıflandırabiliriz.
Sek (Dry) Şaraplar, tam fermantasyona uğramıştır. Tadında tatlılık duyulmaz. Şeker oranı %0 veya 0,4
arasında değişen beyaz, kırmızı, pembe ve köpüklü şaraplardır. İçeriğinde daha az kükürt dioksit ve sorbik asit bulunur.
Dömisek Şaraplar (Yarı Şekerli Şaraplar), geniş ölçüde fermantasyona uğramıştır. Tadında hafif tatlılık duyulur. Şeker oranı %0,5 ile 2 arasında değişen beyaz, kırmızı, pembe ve köpüklü şaraplardır.
İçeriğinde sek şaraplardan daha fazla kükürt dioksit ve sorbik asit bulunur.
Tatlı Şaraplar, kendi aralarında 3 gruba ayrılabilir;
- Tabii Tatlı Şaraplar: Tatlılık oranı üzümün kendi şekerinden gelir. İçerisine ayrıca pekmez veya alkol katılmamıştır. Alkol oranı %14’dür.
- Mistel Şarapları: Üzüm şırasına alkol ilave edilerek fermantasyon sağlanır. Mistel ya da narince gibi üzümlerin %18-22 oranında şeker içeren şıralarına tarımsal kökenli distile alkol katılmasıyla elde edilir. Alkol derecesi %16-17’dir.
- Likör (Çerez) Şaraplar: Fermantasyon sırasında veya sonradan alkol, şeker veya pekmez ve karamel karıştırmak suretiyle elde edilirler. Alkol derecesi %15-17 ve şeker oranı %7-8’dir.
Renklerine Göre Şaraplar
Şarap çeşitleri en çok rengine göre yapılır. Size şarabınızın ilk hangi renk olmasını istediğiniz sorulur; “Beyaz, kırmızı, roze?”
Şarapları renklerine göre 3 sınıfa ayırabiliriz;
Kırmızı şarap, rengini üzümün suyu ve kabuğunun belli bir süre temas etmesi sonucu alır. Tadı beyaz şaraba göre daha buruktur. Bunun nedeni çekirdekten şaraba geçen tanen maddesidir. Alkol derecesi %11 ile %13 arasında değişmektedir. Servis sıcaklığı 15-20 derece olmalıdır.
Beyaz şarap, beyaz üzüm şırasından yapılır. Alkol derecesi %11 ile %12,5 arasındadır. Servis sıcaklığı 5-10 derece olmalıdır.
Roze şarap, pembe üzüm şırasından veya pembe, beyaz ve siyah üzümlerin birlikte işlenmesi ve fermantasyonu ile yapılır. Alkol derecesi %11 ile %12,5 arasındadır. Kırmızı şarapların tabi tutulduğu maserasyon sürecinden geçer; ancak süre çok daha kısadır.
Antalya Balıkevi Lezzetlerine Eşlik Eden Şaraplar
Antalya Balıkevi olarak her biri farklı lezzetlerimizle uyumlu, şarap çeşitliliğine sahibiz. Doğru seçimler yapmanız adına giriş bölümümüzde, özel olarak tasarlanmış şarap vitrinimiz sizleri bekliyor.
Beyaz Sek Şaraplar
Balık ve diğer deniz mahsulleri ile beyaz şaraplar, tadı dengelemek için daha çok tercih edilmektedir. Yemeğin özellikleri ile şarabın özellikleri de göz önüne alınmalı ve birbirlerini dengelemelidir. Yemeğin tadı, şarabın tadından daha baskın olmalıdır. Beyaz şarapların aroması soğuk içildiğinde daha çok hissedileceği için bu şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.
Sarafin Chardonnay
Doluca şaraplarına ait marka fıçıda eskitilmiş, gövdeli ve meyvemsi bir şaraptır. Saros bölgesinin Chardonnay üzümlerinden elde edilen şıra, tortularıyla birlikte fermantasyonunu Fransız meşe fıçılarda tamamlar. Akıcı, dolgun ve güçlü yapısı vardır. İçeriğinde yer alan tat notaları, beyaz soslu balıklar ve deniz mahsullü makarnalarla uyum sağlar. Servis sıcaklığının 11 derece olması tavsiye edilir.
Sarafin Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc üzümlerinin diri karakteristiği ile canlı, serinletici ve meyvemsi bir şaraptır. Yeşil elma, yeşil erik ve taze otları çağrıştıran aromaya sahiptir. Balıklar, deniz mahsullü meze ve makarnalar ve deniz mahsullü salatalarla uyum sağlayan bir şaraptır. Servis sıcaklığının 8-10 derece olması tavsiye edilir.
Cotes D’Avanos Chardonnay-Narince Kavaklıdere
Yoğun, zengin aroma karakterine ve diri asiditeye sahiptir. Narenciye aromalı yağlılığı ve mineraliteyi birlikte sunan yapısıyla şaşırtıcı, tam gövdeli, zarif fıçı notaları ile komplekstir. Damakta dengeli ve zengin bir tat bırakır. Levrek Carpaccio, ızgara kalkan, deniz ürünlü makarnalar, balık köfte, somon ızgara ve özenle hazırlanmış deniz ürünlerimiz ile muhteşem eşleşir. Servis sıcaklığının 10-12 derece olması tavsiye edilir.
Cotes D’Avanos Sauvignon Blanc Kavaklıdere
Sauvignon cinsi beyaz üzümden üretilir. Belirgin çakmaktaşı, limon otu ve yeşil çimen aromaları ile komplekstir. Zarif, kalıcı lezzeti ve gevrek asiditesi ile uzun, yoğun ve çarpıcı mineralitesiyle ağız sulandırıcı bir şaraptır. Karides ve ıstakozla uyum sağlar. Servis sıcaklığının 8 derece olması tavsiye edilir.
Kırmızı Sek Şaraplar
Egeo Cabernet Sauvignon – Merlot Kavaklıdere
Yoğun tatlı baharat ve kara orman meyve aromalarıyla komplekstir. Olgun tanenleri ile kadifemsi, gövdeli, zengin aromalarıyla kalıcı ve uzun bir şaraptır. Servis sıcaklığının 15-20 derece olması tavsiye edilir.
Egeo Cabernet Sauvignon Kavaklıdere
Primer aromaları, koyu kırmızı orman meyvesi, yoğun baharat aromaları ve entegre meşe notaları ile komplekstir. Güçlü tanenleri ve gövdesi zengin aromaları ile dengeli, damakta kalıcı ve uzun bir şaraptır. Cabernet üzümü uzun süreli periyotta olgunlaşır. Kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır. Servis sıcaklığının 15-20 derece olması tavsiye edilir.
Egeo Syrah Kavaklıdere
Güçlü ve lezzetli bir şaraptır. Ege keskin baharat, siyah meyve ve zeytin ezmesi aromaları ile kompleks; Gövdeli, olgun tanenli, diri, uzun ve kalıcı lezzete sahip bir şaraptır. Orta asiditesiyle ağızda leziz tatlar bırakır. Servis sıcaklığının 15-20 derece olması tavsiye edilir.
Prestige Öküzgözü Kavaklıdere
Doğu Anadolu kuru dut, kuru erik gibi kuru kırmızı meyve yanında deri gibi hayvansal ve zencefil gibi baharat aromalarıyla oldukça kompleks; Olgun tanenleriyle damakta geniş, gövdeli, kalıcı aromaları ile zarif ve uzun bir şaraptır. Zengin ve kompleks aroma karakterine sahiptir. Servis sıcaklığının 17 derece olması tavsiye edilir.
Etkileyici atmosferi ve eşsiz lezzetleri ile romantik gecelere ev sahipliği yapan Antalya Balıkevi’nde, farklı çeşitlerin yer aldığı; beyaz, kırmızı, köpüklü, roze ve ithal şarap çeşitlerimiz kesinlikle beklentilerinizi karşılayacaktır. Sizleri şarap tercihi yaparken her birinin ayrı bir hikayesi olduğunu keşfedeceğiniz, bu özel deneyimi yaşamaya davet ediyoruz.