Özge Kadıoğlu ‘Yeniden Birlikteyiz’
Antalya Balıkevi Kurucusu ve Yöneticisi Özge Kadıoğlu, Covid-19 salgınının restoran sektörüne etkilerini, işletme olarak hijyene yönelik almış oldukları önlemleri ve uyguladıkları adımları paylaştı.
Covid-19 restoran sektörünü nasıl etkiledi?
Mart ayının başından itibaren tüm dünya ile birlikte ülkemizde de hızla yayılan Covid-19 virüsü, herkesi ve her sektörü etkilediği gibi restoran sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Mart ayının son haftasında kapanmak zorunda kalan restoranlar, 1 Haziran’a kadar kapılarını açamadılar ve tüm sektör çalışanlarıyla birlikte 2 ay bu sürecin gelişimini beklemek zorunda kaldılar. Takdir edilmeli ki bu süre işletmeler açısından hiç de azımsanacak bir süre olmamakla birlikte, Antalya Balıkevi olarak çalışan personelimizi ve tedarikçilerimizi mağdur etmemek üzere elimizden gelen tüm çabayı gösterdik.
Covid-19 etkisinde restoran sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz? Önümüzdeki günlerde restoran sektöründe neler olacak?
Pandemi sürecinde gördük ki bildiğimiz tüm ezberler, tüm standartlar bozuldu. Hijyenin ve sağlıklı beslenmenin her şeyden daha önemli olduğu ve bu konulara dikkat edilmez ise ölümcül sonuçlarının olabileceğini yaşayarak öğrendik. Bu yüzden zaten hijyene azami önem verilmesi gereken restoran sektöründe, önlemler kat kat artırılarak en ufak bir ihmalin nelere mal olabileceği düşüncesiyle çok hassas bir çalışma yapılması gerekliliği gerçeği herkesin tek amacı haline geldi.
Önümüzdeki günlerde neler olacak derseniz, son 4 ayımız sanki bir film senaryosu da bizde bu senaryo içinde birer kahramanmışız hissinde geçen bir zaman oldu. Covid-19 virüsü ile ilgili gerek görsel gerekse yazılı basından takip ettiğim kadarıyla; sosyal mesafe ve kişisel hijyen konularında dikkatli olunmadığı takdirde salgının daha da uzayacağını anlıyoruz. Kişilerin virüs kapma korkusuyla sosyal hayatlarını asgari düzeyde tutması gerekliliği bizim gibi sosyal hayatın temel ihtiyaçlarından biri olan yeme ve içme sektörü için zor günlerin devam edeceğini gösteriyor.
Sosyal mesafe düzenlemeleri kapsamı personele nasıl yansıdı?
Sosyal mesafe düzenlemeleri kapsamında Antalya Balıkevi’nde herhangi bir personel azaltılmasına gidilmedi. Çok şükür herhangi bir çalışanımızda veya ailesinde de hastalığa rastlanmadı. İş yeri hekimimiz düzenli olarak çalışanlarımızın sağlığı ile ilgili kontrolleri yapmaktadır. Çalışanlarımız ise hem kendi hem de misafirlerimizin sağlığını koruma amaçlı tüm hijyen kurallarına uymakta, ayrıca maskesiz hiçbir şekilde restoran içinde hizmet vermemektedir.
“Kaliteli Hizmet, Kaliteli Yemek”
Salgın döneminde gıda maliyetleri yükseldi. Maliyetlerinizi düşürmek için çeşitli metotlar uyguluyor musunuz?
Maalesef tüm maliyetler gibi gıda maliyetleri de üretimin ve işgücünün azalması nedeniyle yükseldi. Ancak “Yeniden Antalya Balıkevi” dediğimiz 01.02.2019 tarihinden itibaren hiçbir zaman önceliğimiz çok para kazanmak olmadı. Her zaman önceliğimiz kalite oldu. “Kaliteli hizmet, kaliteli yemek.” Bu yüzden de bu maliyet artışlarının yansımalarını azaltmak adına, kalitemizden ödün verecek bir metodumuz olmadı, olamaz da.
Covid-19 sebebiyle Antalya Balıkevi menüsünde değişiklikler yapıldı mı?
Covid-19 sebebiyle menümüzde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Korona restoran kuralları ile birlikte; lezzetimiz, kalitemiz ve hijyenimizle hizmet vermeye devam etmekteyiz.
“Antalya Balıkevi Olarak Tüm Önlemleri Harfiyen Almış Bulunmaktayız”
Normalleşme sürecinde restoranınızda hijyene yönelik almış olduğunuz önlemlerden bahsedebilir misiniz? Hangi adımları uyguluyorsunuz?
Haziran ayı itibariyle ülkemizde “Normalleşme süreci” kapsamında İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı restoranlarda alınması gereken önlemlerle ilgili birçok tebliğ yayınladılar. Biz de Antalya Balıkevi’nde bu tebliğler kapsamında alınması gereken tüm önlemleri harfiyen almış bulunmaktayız.
- Sosyal mesafe planlarımızı hazırlayarak bu kapsamda tüm masalarımız arasında en az 1,5 metre mesafe oluşturulmuştur.
- Restoranımızda gerekli her noktada hijyen stantları yerleştirilmiş durumdadır.
- Restoran girişlerinde tüm personelin ve misafirlerimizin ateşleri ölçülmektedir.
- Temizlik konusu zaten hiçbir zaman vazgeçmediğimiz bir titizlikle yapılmaya devam etmektedir.
- Mutfağımızda her noktada 360 derece dezenfektasyon yapabilen UVC lambaları gece boyunca tüm mutfağı dezenfekte etmektedir.
- Tüm yiyecekler ozonlu sistem ile dezenfekte edilerek yıkanmaktadır.
- Sebze ve balık soğuk depolarımızın içleri sürekli olarak ozonlu sistemle dezenfekte edilmektedir.
- Buz üretme makinamıza gelen su özel arıtma sisteminden geçirilmekte sonrasında ozon ile dezenfekte edilmektedir.
- Mutfağımızın tüm giriş çıkışlarında hijyen paspasları bulunmaktadır.
- Tuvaletlerimiz ve tüm genel mekanlarımız sürekli olarak Nilco garantisinde endüstriyel temizlik ürünleri kullanılarak temizlenmektedir.
- Masa örtülerimiz her kullanımdan sonra profesyonel firmalarca yüksek ısıda yıkanmakta ve ütülenmektedir.
- Tüm masalar ve masa üstü ekipmanlar misafirlerimizin her kullanımından sonra dezenfekte edilmekte, ayrıca tüm masalarda dezenfektan ve uyarı panoları bulunmaktadır.
- Tüm personelimiz Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde hijyen eğitimlerini tamamlamış ve hijyen belgelerini almışlardır. Aynı zamanda Gıda Mühendisimiz tarafından da gerekli eğitimleri verilmiştir. Tüm personelimiz maskeli olarak hizmet vermekte ve sık sık maskelerini değiştirmektedir.
- İş Güvenliği Uzmanlarımız ve Gıda Mühendisimiz tarafından düzenli olarak tüm kontrollerimiz yapılmaktadır.
Elimizden geldiğince tüm kurallara uyarak hem kendimizin hem de öncelikli olarak misafirlerimizin sağlığını en ince ayrıntısına kadar düşünmekteyiz.
Normalleşme sürecinde Antalya Balıkevi’ni diğer işletmelerden ayıran en önemli özelliği nedir?
Normalleşme sürecinde sektörün önde gelen tüm işletmeleri gerekli korona restoran kurallarına itina ile uymaktadır. Ancak fiziksel imkanlar tabii ki işletmelerde avantaj ve dezavantaj olarak ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda Antalya Balıkevi geniş bahçesi ve kapalı alanlarıyla sosyal mesafeyi ve konforu aynı anda sağlayabilmek adına çok avantajlı bir konumdadır. Salgın hastalık tedirginliği ve artan sıcaklarla bunaldığımız bu günlerde yeşillikler içinde denizden gelen esintiyle keyifle oturmak, rahat bir nefes almak ve leziz bir yemek yemek için bahçemiz eşsiz bir imkân sağlamaktadır.
Sizin için normalleşme sürecinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bir yanda sosyal ve ekonomik hayatın devam etmesi zorunluluğu bir yanda da hızı yavaşlasa da devam eden bir salgın hastalık. Söz konusu bu durum “Normalleşme süreci” nin en büyük dezavantajı bence.
Tabii ki yaşadığımız yüzyılda tüm toplumu bu salgın bitene kadar karantina altında tutmak imkânsız. Ülkemiz birçok gelişmiş ülkeye baktığımızda bu süreci oldukça iyi yönetti. Şimdi de sıra normalleşme sürecini yönetmekte. Burada bizim de üstümüze çok yük düşüyor. Herkes ve her işletme koyulan kurallara harfiyen uyarsa bu süreçten de başarı ile çıkabiliriz.
Ancak bu süreçte tek bir avantajdan bahsedebiliriz ki o da çoğu zaman ihmal ettiğimizi anladığımız temizlik kurallarına titizlikle uyulmaya başlanması ve herkesin bu kurallara gereğince dikkat etmesidir.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Korkunç bir salgını yaşadığımız bu günlerde tek temennim en yakın zamanda Covid-19 virüsünün tedavisinin ve/veya aşısının bulunarak yarattığı yıkımdan bir an önce kurtulmamız.
Herkes için sağlıklı ve mutlu yarınlar diliyorum. Çok teşekkür ederim.
Özge Kadıoğlu
Ankara’da doğan Özge Kadıoğlu Antalya Balıkevi’nin kurucusu ve yöneticisidir. 1998 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldu. 2001 yılında Antalya’ya yerleşerek, 18 yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nde mimar olarak Antalya’nın ve bölgenin kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılabilmesi için etkin çalışmalar yaptı. Başarılarla dolu 21 yıllık meslek hayatından sonra, 2019 yılında Antalya’nın en köklü ve en özel restoranlarından biri olan Antalya Balıkevi’ni devir alarak gastronomi dünyasına adım attı. Evli ve iki çocuk annesi olan Özge Kadıoğlu’nun amacı, deniz kokan lezzetler ile Antalya’ya kaliteli bir imza bırakmak…