Mavi Suların Sevilen Lezzetlerinden: Karides
Antalya’nın en iyi restoran lokasyonlarından bir tanesi olan Antalya Balıkevi ailesi olarak bugün sizlere, işletmemizin vazgeçilmez deniz ürünlerinden olan karides üzerine edindiğimiz deneyimlerimizi ve sahip olduğumuz bilgileri aktaracağız.
Hazırsanız başlayalım!
Karides, Kuzey Amerika ve Avrupa’da sıkça görülen, tatlı ve tuzlu suda, deniz yüzeyi yakınlarında yaşayan kabuklu bir deniz canlısıdır. Karideslerin boyları yaklaşık 1 – 30 cm arası değişmektedir. 10 adet bacağa sahiptir ve tahmini olarak 2500 çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan 300 çeşidi bilinmekle beraber en çok tüketilen çeşitlerinin isimleri: Kiraz Karides, Sakura Karides, Turuncu Sakura, Kaplan Karides, Siyah Kaplan Karidesi, Kardinal Karides ve Çil Karidestir.
Karidesler, diğer deniz ürünleri gibi yüksek miktarda iyot, kalsiyum ve protein içerir. Bunun yanı sıra selenyum seviyesi bakımından da oldukça zengindir. Ayrıca yüksek miktarda kolesterol kaynağı olmasına rağmen doymuş yağ içermesi sebebiyle tüketimi sağlıklı olarak kabul edilir. Karidesler küçük deniz canlılarını yiyerek beslenirler.
Karides nasıl seçilir ve saklanır?
Taze karides satın alırken kabuklarında siyah lekeler olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü siyah lekeler karides etinin parçalanmaya başladığını işaret eder. Kabuklar aynı zamanda sarı renkte de olmamalıdır. Çünkü bu kabukları ağırlaştırmak için sodyum bisülfat veya başka bir kimyasalın kullanıldığını göstermektedir.
Koku tazeliğin iyi bir göstergesidir. Taze karideste tuzlu deniz kokusunu hissetmelisiniz. Dondurulmuş plastik kap içerisinde satılan karideslerde koku algılanamadığından dolayı satın almanızı tavsiye etmeyiz. Seçeneğiniz varsa eğer önceden paketlenmiş olanların aksine, koklayabildiğiniz taze karidesleri satın almalısınız.
Renk ayrıca taze olmayan karidesin bir göstergesi olabilir. Benekli veya çizgili karides satın almadığınız sürece, koyu lekeler veya sarı lekeler karides üzerinde bulunmamalıdır. Bu durum, çoğunlukla bir bozulma belirtisidir.
Karides dahil olmak üzere her türlü deniz ürününü saklarken ısı faktörüne dikkat etmelisiniz. Deniz ürünleri sıcaklığa çok duyarlı olduğu için onları soğuk muhafaza etmek oldukça önemlidir. Bu nedenle, karides veya diğer deniz ürünlerini satın aldıktan sonra, mümkün olan en kısa sürede buzdolabına yerleştirdiğinizden emin olun. Alışverişinizin en son aşamasında karidesi satın almanızı öneririz. Bu şekilde daha kısa bir süre içerisinde buzdolabınıza yerleştirebilirsiniz.
Çoğu buzdolabının sıcaklığı, deniz ürünlerinin muhafaza edilmesi için ideal olandan biraz daha sıcaktır. Bu nedenle, maksimum tazelik ve kalite sağlamak için, en uygun sıcaklığı oluşturmak adına Antalya’nın en iyi restoran işletmelerinden Antalya Balıkevi olarak sizlerle birkaç özel depolama yöntemlerinin nasıl kullanılması gerektiğini paylaşacağız.
Bunu yapmanın en kolay yollarından biri, karidesleri fermuarlı bir buzdolabı poşetine yerleştirmektir. Yerleştirilen karidesleri bir tepsiye alarak, üzerine buz torbası koyabilirsiniz. Hazırlanan karidesleri buzdolabının en soğuk alan rafına yerleştiriniz. Buzları günde bir veya iki kez değiştirmeyi unutmayın.
Karides, iki güne kadar buzdolabında saklanabilir. Daha sonra tazeliğini kaybederek bozulmaya başlayacaktır. Sizlere tavsiyemiz karidesleri aldığınız gün içerisinde tüketmenizdir.
Karidesi pişirirken uygulayabileceğiniz püf noktalar nelerdir?
Karides, tariften tarife nasıl kullanacağınıza bağlı olarak kabuklu veya kabuksuz pişirilebilen bir deniz canlısıdır. Karidesin kabuğunu çıkarmak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri; önce baş ve bacakları sıkıştırmak ve daha sonra kuyruğu tutarak, kabuğu vücuttan çıkarmaktır.
İkinci yöntem; dondurulmuş karidesleri temizleyecekseniz eğer, karidesleri tamamen çözmeyin. Çünkü donmuş olduklarında kabuklarını daha kolay etinden ayırabilirsiniz.
Salatalarınıza protein değerleri ve farklı bir lezzet katması adına, pişmiş veya soğutulmuş karides eklemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca limon ve baharatlar karidese yakışan diğer malzemelerdir. Limon ve çeşitli baharatlar ile harika bir karides ızgara yapabilirsiniz.
Karides yüksek ısı ile hızlı bir şekilde pişirilmesi gerektiği için ızgara, bunun için müthiş bir yoldur.
Karidesin Yararları Nelerdir?
1- Diyet yapanlar için yararlı
Karides, kalori miktarı düşük, protein ve besin değerleri yüksek bir deniz canlısıdır. Besin değerleri yüksek proteinli gıdaların tüketilmesi, sağlıklı bir vücut elde etmenin yanı sıra formuna özen gösteren ve kilosunu korumak isteyen kişiler için de sıklıkla tavsiye edilmektedir.
2- Kemik gücü
Karides ve kabuklu deniz ürünleri kalsiyum, fosfor ve D vitamini değerlerini içeren canlılardır. Bu besinler sahip oldukları yararlı değerler ile kemikleri güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Diğer taraftan kemik kırılmalarının iyileşmesine de olumlu fayda sağlar.
Antalya’nın en iyi restoranlarından Antalya Balıkevi olarak bizler de, sağlıklı ve besin değerleri açısından zengin deniz ürünü olan karidesi, lezzetlerimize dahil etmeyi ve sizlere tattırmayı seviyoruz.
3- Beyin sağlığı
Yapılan araştırmalarda karideslerin omega-3 ve B12 vitamini içeren besin değerleri kombinasyonunun, beyin fonksiyonlarını iyileştirebilen bir özelliğe sahip olduğu görülmüştür. Aynı zamanda karidesin Alzheimer hastalığını önleyebildiği aktarılan bilgiler arasındadır.
4- Kanserden korur
Hem astaksantin hem de omega-3 yağ asitlerinin güçlü antioksidan özellikleri, kanser üzerinde koruyucu ve engelleyici etkiler gösterebilir. Bu nedenle karides kanserli hücrelerin büyümesini azaltmaktadır. Diğer taraftan araştırmacılar yenilmesinin yanında kabuklu deniz hayvanlarını kanser tespit etmek adına bir araç olarak kullanmaktadırlar.
5- Cildi koruma
Güneş koruyucu ve diğer cilt koruyucu önlemlerin yanı sıra astaksantin takviyesi, cildin elastikiyetini artırarak ve cilt nemi sağlayarak cildin kırışmasını azaltabilir. Karides içerisinde yer alan astaksantin ayrıca ultraviyole (UV) ışıktan kaynaklanan cilt hasarını azaltabilir ve buna bağlı olarak cilt kanseri riskini en aza indirir.
6- Kalp hastalığına karşı korur
Yüksek kolesterol içeriğine sahip karidesin tüketilmesi konusunda bazı kişiler endişeli olabilir. Fakat karides ve kandaki kolesterol seviyesini konu alan araştırmalar, karidesi hayatımızdan tamamen çıkarmanın gereksiz olduğunu gösterir.
Karidesin, omega-3 yağ asidi içeriği sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu kalkan geliştirdiği gözlenmiştir. Dengeli tüketildiği taktirde sağlığa bir zararı olmamaktadır.
Karides çeşitli besinler sunar
Kolesterol dışında, 100 g pişmiş karides aşağıdaki besinleri içerir:
24 g protein
0.3 g yağ
0.2 g karbonhidrat
70 mg kalsiyum
0,5 mg demir
39 mg magnezyum
237 mg fosfor
259 mg potasyum
111 mg sodyum
1,64 mg çinko
Bu değerler, karideslerin düşük kalorili ancak protein ve diğer temel mineraller açısından yüksek olduğu anlamına gelir.
Antalya’nın en iyi restoranı Antalya Balıkevi’nde yiyebileceğiniz karides lezzetleri
- Safranlı Karides
- Tel Kadayıflı Karides
- İspanyol Karides Tava
- Avokadolu Karides Salatası
- Deniz Ürünleri Spagetti
- Shrimp Stew
- Karides Tava
- Deniz Mahsulleri Güveç
- Pazı Sarma
- Üçlü Şovalye
- Gemici Böreği
- Jumbo Karides Izgara
Sonuç olarak karides, birçok faydası olan son derece sağlıklı bir besin kaynağıdır. Sizler de sağlığınız için zararlı kimyasal içermeyen yüksek kaliteli karides tüketmek isterseniz; Antalya’nın en iyi restoranı Antalya Balıkevi’ne gelerek muhteşem karides lezzetlerini tadabilirsiniz. Karideslerimiz hiçbir kimyasal madde içermemektedir!
Ayrıca restoranımız, olumsuz balıkçılık uygulamalarının etkisini azaltmak adına oldukça duyarlıdır. Ve bu konuyu dikkate alarak sizlerle lezzetlerini buluşturmaktadır.