İftar Sofranızı Nasıl Hazırlamalısınız?
Kültürümüzün manevi değeri yüksek bir parçası olan ramazan ayı geldi. Sımsıcak ve birbirinden lezzetli yemekler ile açılan iftar sofralarının değeri hepimizde farklıdır. Neşeli sohbetlerin gerçekleştiği yemek masaları, bu sene yaşanan zor süreç ile ne kadar sevdiklerimiz olmadan boş kalsa da, teknolojinin getirdiği avantajlar ile bu zorlukları aşabilmek mümkündür.
Beraber yemekten keyif aldığınız lezzetleri hazırlayarak, dostlarınızla, ailenizle görüntülü konuşmalar yapabilir ve online yemeğe çıkabilirsiniz. Birlikte iftar açmak sevdiklerinize ve size çok iyi gelecektir.
Bugün sizlere Antalya’nın en iyi balık restoranlarından olan Antalya Balıkevi olarak iftar masalarınızı kurarken yararlanabileceğiniz ufak, aynı zamanda etkili bilgilerle dolu püf noktaları vereceğiz. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak hazırlayacağınız yemekler, ramazan ayı boyunca sizi daha sağlıklı ve enerjik hissettirecektir.
Edindiğiniz bilgileri sevdikleriniz ile paylaşmayı unutmayın!
Bol Bol Sıvı Tüketin
İftar sofranızı hazırlarken sıvı yemekler ve sıvı aperatifler hazırlamaktan kaçınmayın. Gün içerisinde çok fazla sıvı kaybetmenizden dolayı bunu ancak sıvı takviyeler ile toparlamanız mümkün olacaktır. Çorba, meyve kompostosu ve sulu yemekler gibi sindirim sisteminizi rahatlatacak alternatiflere başvurabilirsiniz. Bunların yanında özellikle dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de, iftarınızı açarken tükettiğiniz suyu, iftarınızı açtıktan sonraki zaman dilimlerinde de tüketmeyi unutmamanız. Bunların yanında ölçülü olarak maden suyu kullanarak da sıvı tüketiminize katkı sağlayabilirsiniz.
Bu şekilde sistemli bir besin alımı yaptığınız taktirde, sonraki günlerde geçireceğiniz orucunuz daha kolay ve rahat geçecektir.
Vitamin deposu sebze çorbaları
Sebze çorbaları ile sağlıklı başlangıçlar yapın
Mevsim sebzelerinden oluşan çorbalar yaparak iftarınızı keyifli ve sağlıklı bir şekilde açabilirsiniz. Bildiğiniz gibi çorbaların bağışıklık ve sindirim sistemine birçok faydaları bulunmaktadır. Özellikle sebze ile yapacağınız çorbalar vitamin değerleri bakımından daha iyi gelecektir.
Havuç, kabak, kereviz gibi sebzelerin içerisinde olduğu sebze çorbalarına, et suyu takviyesi yapabilirsiniz. Bu şekilde oldukça yararlı bir başlangıç elde edeceksiniz.
Yeşilliğin bol olduğu salatalar hazırlayın
Diğer pek çok sebzede olduğu gibi yeşillikler de vitamin ve mineral değerleri açısından oldukça zengindir. Oruç tuttuğumuz süre boyunca alamadığımız vitaminleri, bu şekilde iftar sofralarında hazırlayacağımız lezzetler ile dengeleyebiliriz. Yemeklerinizin yanında marul, yeşil soğan, roka, nane, reyhan gibi yararları saymakla bitmeyecek malzemelerden oluşan harika bir salata hem sağlıklı hem de güçlü bir tercih olacaktır. Diğer taraftan hazırlayacağınız salatalara sevdiğiniz peynir çeşitlerini koyarak da protein ihtiyacınızı beslemiş olacaksınız.
Antalya’nın en iyi balık restoranlarından bir tanesi olarak zihinlerde yer edinmiş Antalya Balıkevi’nin nefis lezzetlerinden Peynirli Roka Salatasını, evde iftar sofralarınız için hazırlayabilirsiniz. Roka, Domates, Turp, Sarımsak, Peynir, Zeytinyağı ve Limondan oluşan bu salatayı, çok sevecek tekrar ve tekrardan hazırlamak isteyeceksiniz.
Sağlıklı iftar sofraları
Ana yemeklerde balığa yer verin
Protein ve Omega 3 değeri yüksek etlerden bir tanesi olan balık, iftar sofralarınızda muhakkak olması gerekenlerin başında gelmektedir. Ramazan boyunca vücudun kaybettiği protein değerini, proteinin yüksek olduğu besinler ile almak doğru bir karar olacaktır. Bunun yanında ara sıcak ve aperatiflerinizi deniz ürünlerinden oluşan lezzetler ile hazırlayabilirsiniz. Böylelikle zararlı yiyeceklerden uzaklaşarak sağlıklı bir iftar yemeği geçirmiş olacaksınız.
Akşam yemeğinde balık yaparken dikkat etmeniz gereken noktaların en başında, balığın taze olması geliyor. Vücut direncinizin bir hayli zorlandığı bu süreçte, taze olmayan deniz ürünleri tüketmek bağışıklığınızı olması gerekenden çok daha fazla zorlayacaktır. Antalya balık mevsimine uygun balıkları tercih etmenizi öneririz.
Tatlı ihtiyacınızı hurma ile karşılayın.
Hurma; protein, lif ve doğal şekerin dışında önemli pek çok vitamine ev sahipliği yapan sağlıklı bir gıdadır. Özellikle kutsal topraklarda yetişen bu gıdanın iftar sofralarının vazgeçilmezi olduğu da bilinen bir gerçektir. Sade tüketilebileceği gibi çeşitli tatlılarda da kullanılabilen hurma, uzmanların tüketmekten kaçmayın dediği bir gıdadır. Gün içerisinde oruç nedeniyle yaşanılan şeker düşmeleri, iftarda toparlanması gereken noktalardan biridir.
Fakat işlenmiş şeker ile bunu toparlamak oldukça sağlıksız olacaktır. Bu tarz içinde doğal şeker bulunduran hurma, incir, kuru kayısı gibi gıdaları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle kendinizi işlenmiş şekerin verdiği ağırlıkla rahatsız hissetmeyecek, doğal şekerin verdiği uzun süreli rahatlıkla daha iyi hissedeceksiniz.
Antalya’nın en iyi balık restoranlarından Antalya Balıkevi olarak sizler için hazırladığımız bu yazı ile sağlıklı iftar sofraları kurabilirsiniz. Paketli ve zararlı yiyeceklerden uzak durarak hazırlayacağınız yemekler, size ve sevdiklerinize iyi gelecektir. Verdiğimiz bilgiler ışığında, sıvı tüketimi yaparak, taze sebzeler ve Antalya balık mevsimlerine uygun balıklar tüketerek vitamin değerlerinizi kaybetmeden, sağlıklı ve daha kolay bir ramazan süreci geçirebilirsiniz.
Afiyet olsun!