Balık Pişirmenin Püf Noktaları
Antalya’nın en iyi balıkçı restoranlarından biri olan Antalya Balıkevi’nin usta şef ve aşçılarından aldığımız bilgilerle, evde balık pişirmenin püf noktalarını ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaşacağız. Hepimiz evlerimizde balık yaparken kimi zaman yaydığı kokudan, kimi zaman balığın taze çıkmamasından, kimi zaman ise pişirmek için uyguladığımız teknikten mustaribizdir.
Bugünkü yazımız ile artık sizde evinizde etrafta kokusu olmayan, taptaze yumuşacık ete ve lezzete sahip bir balık keyfi yapabileceksiniz. Evde balık pişirmenin püf noktalarını öğrenmek için yazımızın devamını okumaya başlayabilirsiniz!
Evde Balık Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Mevsimine uygun taze balık kullanın
Evde balık pişirerek güzel sonuçlar elde etmek istiyorsanız, öncelikle balığın taze ve mevsimine uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Bayat bir balık pişirmek hak verirsiniz ki hem sağlık hem de lezzet anlamında istemediğimiz sonuçlara götürür bizi. Daha önce sizlerle paylaştığımız ‘Aylara göre balık tüketimi nasıl olmalıdır?’ yazımıza göz atarak mevsim balıklarına ulaşabilirsiniz.
Defne yaprağının mucizevi etkisi
Kokusuz balık pişirmek mümkün
Yaydığı koku nedeni ile kimi zaman evde balık pişirmekten kaçarız. Fakat evde balık pişirirken kokusunu önleyecek pek çok alternatifin olduğunu söylemek mümkündür. Doğanın bu noktada aslında nasıl birbiriyle bağlantılı olduğunu görebilirsiniz. Eğer fırında balık yapacaksanız küçük bir kaba vanilya koyarak yayılacak kokuyu engelleyebilirsiniz. Fırında değil de tava da balık pişirecekseniz eğer, tavanızın içine birkaç yaprak defne yaprağı atarak kötü kokulardan kurtulabilirsiniz. Peki, bunlar aklıma gelmedi daha sonrasında oluşan kokuyu nasıl giderebilirim? Dediğinizi duyar gibiyiz. Bunun için yüksek sıcaklığa dayanıklı bir kapta su ve sirke kaynatarak yine etrafı saran balık kokusunu yok edebilirsiniz.
Balığı marine etmeden pişirmeyin
Diğer et çeşitlerinde olduğu gibi balık etinde de marine işlemi oldukça önemlidir. Bu işlem eti daha yumuşak ve lezzetli yaparak, sizlere güzel bir balık keyfi yaşatır. Adım adım sizlerle marine tekniğini paylaşacağız. Öncelikle marine işlemi basit ve etkili bir et lezzetlendirme tekniğidir. Burada önemli olan püf noktalar, kullanacağınız malzemelerin taze olmasıdır. Mevsiminde almış olduğunuz balığın güzel bir şekilde temizlenmiş olduğuna emin olun. Daha sonrasında zeytinyağı, tuz, biberiye ve biraz da sirke ile bir saat boyunca buzdolabında balığınızı dinlendirin. Eğer zamanınız var ise bu işlemi gece yaparak uzun süre bekletip ertesi güne hazır halde daha güzel bir sonuç elde edebilirsiniz.
Antalya’nın en iyi balıkçı restoranından ilginç pişirme tekniği
Küçük Balıkları tabak yardımı ile kızartın
Hamsi, Barbun, İstavrit gibi küçük balıkları pişirmek, büyük balıklara göre oldukça dikkat ve özen gerektirmektedir. Bütün balıkların eşit pişmesini sağlamalı, çok kızartmadan tavadan almalısınız. Bunun için Antalya Balıkevi olarak sizlere önerebileceğimiz en önemli püf noktalarından biri, kızartma sırasında bir tabak yardımı almanız. Hazırlamış olduğunuz balıkları tavanıza dizdikten sonra temas eden kısımları kızarmaya başlayacaktır. Bu noktada maşa kullanmak yerine tavanıza uygun bir tabak ile ilk olarak tabağınıza pişmeyen kısmı aktarın, sonrasında dikkatli kaydırma hareketleri ile pişmeyen kısmı tavanın tabanına yerleştirin. Bu teknik ile ortaya eşit ve dağılmadan pişmiş bir balık lezzeti çıkacaktır.
Balığı en kısa sürede pişirin
Balığı çabuk ve en kısa sürede pişirmek isteyenler için hazırlamış olduğumuz püf nokta, bıçak ile balığın üzerine çizikler atmanızdır. Bu şekilde ısı balık ile daha hızlı ve etkili bir şekilde temasa geçer. Burada atlamamanız gereken bir püf nokta daha vardır; o da balık üzerine atacağınız çiziklerin derin olmamasına dikkat etmenizdir. Derin çizikler, balık içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin kaybolmasına neden olabilir. Çizikleriniz hafif olduğu takdirde püf noktamız, hızlı balık pişirmeniz gerektiği zaman oldukça işinize yarayacaktır.
Sizler de Antalya’nın en iyi balıkçı restoranlarından biri olan, Antalya Balıkevi’nin usta şeflerinin paylaştığı püf noktaları dikkate alarak, zahmetsiz ve keyifli bir balık masası hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.