Bağışıklık Güçlendirici 10 Beslenme Önerisi
Sonbaharı yaşadığımız bugünlerde güneşin etkisini azaltmasıyla birlikte, metabolizma ısı değişimlerine maruz kalıyor ve soğuk havayla daha kolay mücadele etmek için yavaşlamaya başlıyor. Metabolizmanın yavaşlaması sonucu ise; bağışıklık sistemi zayıflıyor, hastalıklarla mücadele zorlaşıyor ve kilo kontrolü de sağlanamaz hale geliyor.
Antalya’nın en iyi restoranlarından Antalya Balıkevi ailesi olarak bugün sizlere; mevsim geçişlerinde bağışıklık güçlendirici 10 beslenme önerisinden bahsedeceğiz.
İşte Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
Omega-3 kaynağı balık şart
Omega-3 yağ asidi, bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemine iyi gelmesinin yanı sıra depresyon tedavisinde de kullanılır. Karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olan Omega-3’ün, stresin yol açtığı durumlara ve dikkat eksikliğine iyi gelen özelliği vardır. Sağlıklı beslenme ile bağlantılı olarak, haftada 2-3 gün balık tüketimi günlük Omega-3 gereksinimini karşılamaya yeterli olacaktır.
Omega-3 yağ asidinin en iyi kaynakları; balık, ceviz, keten tohumu, avokado, sebzelerden semizotu, ıspanak ve lahanadır.
Selenyum bakımından zengin besinler tüketin
Bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuttaki birçok sistem için önem taşıyan selenyum, grip ile doğrudan ilişkilidir. Selenyum eksikliği özellikle depresyona ve mutsuzluğa neden olabilir. Selenyum, zararlı mikro organizmalar ile savaşan ve hücreleri koruyan, günlük beslenme programında mutlaka alınması gereken temel bir mineraldir. Ayrıca, güçlü bir antioksidan, kalp hastalıklarına karşı koruma ve astım semptomlarını azaltmaya yardımcı görev üstlenir.
Bağışıklık güçlendirici selenyumun en iyi kaynakları; tüm deniz ürünleri, Brezilya fındığı, mantar, susam, tam tahıllar, ay çekirdeği, sarımsak, soğan, yumurta, hindi ve tavuk etidir.
Kalsiyum ve protein olmaz ise olmaz!
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren kalsiyum, vücutta en yüksek oranda bulunan bir mineraldir. Vücudun su dengesini sağlar ve ödemi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, normal enerji oluşum metabolizmasına ve sindirim enzimlerinin normal fonksiyonuna katkı sağlar. En çok kemik ve diş sağlığını koruyan kalsiyumun, hücre bölünmesinde de görevi vardır.
Kalsiyumun en iyi kaynakları; balık, badem, yoğurt, peynir, kefir, yumurta, brokoli, roka ve balkabağıdır.
Süt ve süt ürünleri sadece protein değil, bunun yanında kalsiyum içeriği ile de kilo kontrolü sağlar. Bu doğrultuda yetişkin bireylerin, beslenme programına günde 2 ya da 3 su bardağı kadar süt ve süt ürünlerini mutlaka eklemeleri gerekir. Enfeksiyon geçirilen süreçte, protein kaynaklarının yeterli miktarda tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı onarmak adına oldukça önem kazanır. Protein eksikliği depresyona yatkınlığı tetikler ve bağışıklık sisteminin çalışmasına engel olur.
Proteinin en iyi kaynakları; süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, baklagiller, yumurta, et, tavuk, hindi ve balık gibi gıdalardır.
B12 eksikliğine dikkat!
B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında, yorgunluk, sinir sistemi harabiyeti, depresyon, duygu durum bozuklukları, hafıza problemleri ve öğrenmede güçlük yer alır. Yetersizliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan kişilerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların oluşma riski daha fazladır. Ayrıca anemiye, yani kansızlığa da sebep olur ve vücudu enfeksiyonların etkilerine daha duyarlı hale getirir.
Mutsuz ve karamsar ruh halinden kurtulmak ve güçlü bir hafızaya sahip olmak için beslenme programında mutlaka B12 vitamini içeren besinler yer almalıdır.
B12 vitamininin en iyi kaynakları; balık ve kabuklu deniz ürünleri, karaciğer, dalak, et, süt, yumurta, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi besinlerdir.
D vitamini önemli
Kışa girerken vücutta en çok eksikliği hissedilen vitaminlerden ilk sırada D vitamini gelir. Kas ve kemiklerin gelişiminde çok önemli bir role sahip olan D vitamini, bağışıklık sisteminin normal fonksiyon görmesinde hayati bir role sahiptir. Bu nedenle eksikliğinde, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu hastalıklara davetiye çıkarılır. Ayrıca diş sağlığını da etkileyen D vitamini, bu nedenden dolayı birçok diş probleminin önlenmesinde de önemli rol oynar. D vitamininin en iyi doğal kaynağı güneştir.
D vitamininin en iyi kaynakları; yağlı balıklar, somon, mantar, tereyağı, maydanoz, yumurta sarısı, süt ve tahıllardır.
Bol bol su için!
Sonbahar aylarında, vücuttaki toksinlerin kolaylıkla atımını hızlandırmak ve metabolizmanın çalışmasını sağlamak için su vazgeçilmezdir. Düzenli olarak tüketilen su, bağışıklık sistemi ve sindirim sisteminin iyileşmesine yardımcı olur. Cilt hücrelerini tamir eder ve vücut ısısının dengede kalmasını sağlar. Günlük vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı, mutlaka içilmelidir.
Probiyotikler ile bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Yararlı bakteriler, insan sağlığına faydalı olduğu ispat edilmiş, güvenli bakterilerdir. Sindirim sisteminin güçlenmesinde ve bağırsakların düzenli çalışmasında önemli rol oynarlar. Sistemik ve mukozal immün hücrelerin ve intestinal epitel hücrelerin fonksiyonlarını düzenleyerek bağışıklık üzerinde olumlu sonuçları bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotik yönünden zengin beslenme gereklidir.
Probiyotiklerin en iyi kaynakları; kefir, yoğurt, ev yapımı turşu, tarhana çorbası, peynir, elma sirkesi gibi besinlerdir.
Çinko yönünden zengin besinler tüketin!
Çinko, serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir paya sahiptir. Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Hücre bölünmesi ve protein sentezinde görev alır. Kemik, göz, cilt, saç ve tırnak sağlığı gibi birçok farklı sistem ile ilişkilendirilir. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, enerjik ve pozitif olmanıza da katkıda bulunur. Özellikle mevsim geçişlerinde mutlaka çinko seviyelerine bakılması gerekir.
Çinkonun en iyi kaynakları; İstiridye, yengeç ve ıstakoz gibi deniz mahsulleri, süt ürünleri, hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz ve fıstıktır.
C vitamini ile hastalıklardan korunun
C vitamini iyi bir antioksidan kaynağı ve bağışıklık güçlendiricidir. Yara iyileşmesine iyi gelir ve enfeksiyon savardır. C vitamininin en iyi kaynakları; Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızı biber, maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, bezelye, portakal, limon, mandalina, çilek ve kividir.
Düzenli ve yeterli uyku şart!
Düzenli ve yeterli uyku ruhsal ve fiziksel sağlığı korumak için vazgeçilmez şarttır. Yapılan araştırmalar düzensiz ve az uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermiştir. Kalite bakımından yetersiz bir uyku, birçok kronik hastalığa zemin hazırlayabilir. Günde 5 saatten daha az uyuyan kişilerde obezite gelişiminde bir risk faktörü oluştuğu, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabetin daha fazla görüldüğü belirtilmektedir.
İhtiyaç duyulan uyku süresi, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak değişmekle birlikte, yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerektiği söylenir.
Antalya’nın en iyi restoranlarından olan Antalya Balıkevi olarak bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri sizlerle paylaştık. Sağlıklı yaşamaya özen göstermemiz gereken bu dönemlerde, bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri tüketmeyi ihmal etmeyelim!
Sağlıklı günler dileriz.